reklama 11D

Shamalann zůstává tajemný. Nechápu, proč žokej položil ruce, říká Váňa

ikonka

Debut tmavého hnědáka Shamalanna na italské listed scéně skončil v sobotu šestým místem. "Moc nám to neřeklo," kroutí hlavou Josef Váňa mladší, kterého nepříjemně překvapil výkon žokeje Carla Fiocciho. Hřebec nicméně dál směřuje do italského derby.
15.06.2020 21:10  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12D
Něco v něm je, shodují se trenér Josef Váňa mladší s majitelem Josefem Aichnerem. Začalo to přihláškou do Českého derby a v posledních týdnech nabírá kariéra tříletého Shamalanna dál na obrátkách. Stáj Scuderia Aichner SRL svého hřebce přihlásila do 704 000 eury dotovaného italského derby, a tak ho po květnovém debutu ve Velké Chuchli otestovala minulou sobotu v listed Premio Emanuele Filiberto.
 
Šesté místo na milánském San Siru, kde v roztaženém doběhu ztrácel na vítězného Masterwina více než 11 délek, však o potenciální Shamalannově třídě příliš neprozradilo. Tmavý hnědák absolvoval pohodový dostih u bariéry v zadní části osmičlenného pole a v cílové rovině se začal solidně rozcházet. Žokej Carlo Fiocchi však už na distanci položil ruce a vypustil závěr.
 
"Musím říct, že mě jeho přístup trochu zklamal. Nerad házím vinu na jezdce, protože jsem sám jezdil a vím, že se to nedělá. Ale v tomto případě jsem docela rozčarovaný a vůbec mi nejde o výsledek," řekl Josef Váňa mladší serveru Jezdci.cz.
 
Shamalann je podle něj kůň, který i kvůli svým chybějícím zkušenostem potřebuje maximální podporu jezdce. "Tohle mi v podstatě nic neřeklo. Jezdec po dostihu za mnou přišel s tím, že je to dobrý kůň a příště vyhraje, ale tak chytrý jsem taky. Ještě 400 metrů před cílem se ani nepohnul, pak trochu začal jezdit a po chvíli se postavil ve třmenech, i když nebyl v nějaké beznadějné pozici. Kdyby se do něj za distancí opřel, mohl být podle mého názoru čtvrtý," komentoval Váňa výkon žokeje, který před pěti lety dovedl Autora k vítězství v italském St. Legeru.
 

Video: Rekordman Portorikos. Překážky neutečou, říkají Lukášek s Wroblewskim

 
Všechno zlé je ale pro něco dobré, a tak ani tým Scuderie Aichner nevidí hřebcův mezinárodní debut příliš černě. "Vyzkoušeli jsme si cestování a potvrdilo se, že je to maximální flegmatik, který všechno snáší bez problému. Beru to tedy pozitivně a uvidíme, co se bude dít dál," potvrzuje Váňa.
 
Z koní v českém tréninku směřoval v minulosti do italského derby pouze My Old Husband, který jako dvouletý v tréninku Jozefa Pirucha obsadil druhé místo v milánském listed. Na jaře však na tuto formu nenavázal a z odvážných plánů sešlo. Váňův svěřenec zahájil kariéru až v květnu, a tak zdaleka není pod takovým tlakem očekávání jako jeho předchůdce. "Naskytla se určitá šance, ale není to tak, že bychom museli za každou cenu jít touto cestou. Je před námi i České derby, za optimálních okolností se dá krásně zvládnout obojí, ale všechno je otevřené," usmívá se Váňa.
 
Hledá se přípravný start
 
Termínové posuny kvůli pandemii představují podle Váni určitou příležitost. "Majitel ví, že má slušného koně. Umístit se v Derby Italiano na dotovaném místě bude velmi těžké, ale kdy se zase naskytne podobná šance s kvalitním koněm? Poběží deset, dvanáct koní a ve stejný den se koná třeba německé derby. Podle mě je letos výjimečný rok, kdy se dá na této úrovni obstát a neudělat ostudu," je přesvědčen.
 
Váňova slova mají váhu - úřadující šampion italských překážkových trenérů už opakovaně prokázal své manažerské schopnosti i v rovinových dostizích. Například před pěti lety se výrazně podílel na úspěších a směřování dvojnásobného derby-vítěze Touch Of Geniuse. Koně, v němž vidí určitý vzor i pro svou aktuální naději. "Plán zatím zní, že italské derby zkusíme. Co se ale bude dít do té doby, to teprve musím vymyslet. Určitě by bylo dobré absolvovat ještě jeden start, aby Shamalann získal další zkušenosti a trochu se vydal, protože takovou práci jako v Miláně mu můžu udělat i doma," dodává.
 
Celkově se Josef Váňa mladší ohlíží za náročným víkendem, který korunovala nedělní vítězství Broughtona a Noble House v Meranu. "V pátek ráno jsem vyjel do Merana, tam jsem s koněm přespal a v sobotu ráno jsme pokračovali do Milána. V neděli jsme zůstali na dostihy v Meranu a vrátili jsme se v pondělí ráno. Byl to náročný, ale skvělý program. Strávil jsem dva večery v Itálii, takže jsem se krásně najedl," směje se Váňa.
 
 
Foto: Bohumil Křížan, Jockey Club ČR



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE