reklama 11C

Debut zhatila stávka. Teď Ponntose čeká Paříž a poté Royal Ascot

ikonka

Dosud jedinými českými koňmi startujícími na slavném mítinku Royal Ascot byli Darsalam a Nagano Gold. Letos by je mohl následovat sprinter Ponntos, který byl tento týden přihlášen do King's Stand Stakes. Ještě předtím zamíří do pařížského Longchamp.
26.04.2022 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12D

Zbytečnou cestu do Milána absolvoval minulý týden šampion sprinterů Ponntos. Čtyřletý hřebec majitelky MUDr. Evy Nieslanikové měl v sobotu zahájit sezonu v listed Premio Certosa, ale celý dostihový den padl za oběť stávce zaměstnanců závodiště a tušimický tým se vrátil domů s nepořízenou.

Ponntosův letošní debut se tak posouvá na 15. květen, kdy se v Longchamp poběží grupa 3 Prix de Saint-Georges na 1000 metrů. Dalším hnědákovým cílem by pak měla být v úterý 14. června grupa 1 King’s Stand Stakes (1006 m, 500 000 liber) v rámci mítinku Royal Ascot. Serveru Jezdci.cz to v ne8děli potvrdili trenér Miroslav Nieslanik spolu se synem Petrem, který má v rodinném středisku na starosti menežování koní.

"Uzávěrka přihlášek na Ascot je v úterý. Je to odvážný cíl, ale chceme to zkusit," poznamenal s úsměvem Miroslav Nieslanik.

 

Čtěte také: Šavujev předal žezlo, vítěze obou vrcholů v Chuchli připravil Kobzarev

 

Dosud jedinými českými účastníky na Royal Ascotu byli Darsalam v roce 2005, kdy se mítink kvůli rekonstrukci závodiště konal v náhradním dějišti Yorku, a Nagano Gold o čtrnáct let později. Trojnásobný Kůň roku finišoval druhý v grupě 2 Hardwicke Stakes. Rok před ním startoval na slavné dráze také Subway Dancer, jeho senzační třetí místo v Champion Stakes se však zrodilo v rámci říjnového Champions Day.

King’s Stand Stakes, kterého se může zúčastnit maximální počet 28 startujících, je jedním z nejstarších dostihů na Royal Ascotu. Jeho vznik spadá až do roku 1860, kdy vytrvalý déšť znemožnil konání Royal Stand Plate na původní dvoumílové trati, a tak došlo k nucenému zkrácení na 1000 metrů. Od následující sezony se novinka ujala jako Queen’s Stand Stakes, současný název získal dostih po smrti královny Victorie.

Nejvýznamnější sprint mítinku na pět furlongů se koná v rámci zahajovacího dne jako druhá grupa 1. V moderní historii ho vyhrály ikony jako Choisir, Takeover Target, Lady Aurelia a mnozí další. V roce 2011 startoval v King’s Stand Stakes i maďarský Overdose. V devatenáctičlenném poli finišoval pod Andreasem Suboricsem čtvrtý se ztrátou 1 1/4 délky na vítěze.

Den čekání nic nepřinesl

Ponntos se měl před velkými cíli rozběhat právě v Miláně, do jeho sedla byl angažován Václav Janáček. Výprava dorazila na San Siro  v pátek těsně poté, co byla stávka oznámena. Hřebec zůstal na místě až do sobotního brzkého odpoledne, kdy tým vyčkával, zda se Premio Certosa poběží v náhradním nedělním termínu. Dlouhá jednání pořadatelů a ministerských úředníků však neměla žádný výsledek.

"Samotný Ponntos strávil zbytečnou cestu dobře, my o něco hůř. Bylo to dost náročné, i když jsme jeli s Petrem ve dvojici a vystřídali jsme se za volantem. Čekali jsme v sobotu do třinácti hodin, jak se pořadatelé vyjádří. Když bylo jasné, že se nepoběží, vyrazili jsme na zpáteční cestu a o půlnoci jsme byli doma. Bohužel to není poprvé, co jsme v Itálii na místě zjistili, že se neběhá," dodal Nieslanik.

Ponntos v minulých dvou sezonách absolvoval na evropské blacktype scéně pět startů. V loňském ročníku Premio Certosa (L) doběhl čtvrtý, v římském Carlo E Francesco Aloisi (Gr.3) pátý a v Prix de l' Abbaye de Longchamp Longines (Gr.1) šestý.

Foto: Pavla Pechmanová




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.czinternetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE