reklama 11D

Klaus Philipp slaví 90: Slavný malíř začínal u vítěze Velké pardubické

ikonka

Od Northern Dancera po Overdose, nejslavnější žijící malíř koní Klaus Philipp portrétoval stovky hvězdných dostihových i parkurových koní. Na počátku jeho celoživotní vášně kdysi stála nenaplněná láska. Minulý týden Philipp oslavil devadesátiny.
19.04.2022 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12A

Za velké pozornosti německé koňařské scény oslavil minulé pondělí devadesáté narozeniny Klaus Philipp. Nejvýznamnější žijící malíř koní současnosti se zvláštní slabostí pro anglické plnokrevníky se loni dočkal obsáhlé monografie “Klaus Philipp: Der Künstler. Seine Pferde. Sein Leben” od autorky Yvonne von Stempel a nyní byly u příležitosti životního jubilea znovu uvolněny do prodeje jeho slavné litografie významných dostihových koní jako Monsun, Dancing Brave, Slip Anchor, Sea The Stars a další.

Rodák z krušnohorské vesnice Aue, která se nachází jen několik kilometrů od Božího Daru, strávil velkou část dětství v Lipsku. V závěru války se spolu s rodinou přestěhoval do Holštýnska, kde se poprvé začal zajímat o koně.

Prvním impulsem podle jeho slov byla platonická láska k dceři místního hospodáře Renatě, pro niž také namaloval svůj první koňský obrázek - portrét dívčina hřebce Radaua. Renatino srdce sice nezískal, ale koně se stali jeho celoživotní vášní a tématem.

 

Čtěte také: Jir Sun má status blacktype koně, Palm Springs zvítězil ve Štrasburku

 

V sedmnácti letech toužil stát se žokejem a s tímto cílem přišel do stáje někdejšího vítěze Velké pardubické z roku 1934 Heinricha Wieseho. Renomovaný jezdec, ale i člen jednotek SA objížděl spolu se svými polokrevníky provinční dráhy a stal se Philippovým prvním trenérem. Už po půl roce si však chlapce vzal stranou a důvěrně mu poradil, aby zkusil v životě něco jiného, protože nemá šanci udržet si nízkou váhu.

Klaus Philipp po několika peripetiích zakotvil u jízdní policie ve Stuttgartu. Postupně se vypracoval ve velitele jízdní jednotky a vydržel ve službě 29 let. Při práci stihl vystudovat uměleckou školu a zpočátku jako koníček ve volném čase malovat.

Dětský sen jezdit dostihy si splnil alespoň jako amatérský jezdec, mimo jiné se mu podařilo zvítězit na vídeňském závodišti Freudenau. Podstatně déle, až do svých šedesáti let, se zúčastňoval soutěží všestrannosti. Jeho nejlepším koněm byl výborný skokan The Mole, který se dožil vysokého věku a strávil penzi na statku svého majitele.

Poté, co Philipp v roce 1980 odešel z policejní služby a začal se věnovat na plný úvazek malířství, stal se záhy celebritou nejen dostihového světa. Mnoho let žil v Baden Badenu a udržoval si malou dostihovou stáj doma v Německu i na britských ostrovech, kde jeho koně jezdil Lester Piggott a trénovala žokejova manželka Susan.

Za svůj život namaloval tisíce obrazů, litografií a plakátů, přesnou statistiku si však nevede. I když během let zachytil koně celé řady plemen a různé disciplíny, jeho oblíbeným tématem zůstali nadále angličtí plnokrevníci a dostihy. Jeho portrét velkého Northern Dancera se dostal do Národního dostihového muzea v Newmarketu, čímž se Philipp stal prvním žijícím umělcem, jehož práce v tamních sbírkách visí po boku ikonických těl George Stubbse a dalších historických veličin.

Mít "obraz od Philippa" se stalo od 80. let ceněnou výsadou. S pověstnou pečlivostí pracující malíř se kvůli přetlaku zakázek leckdy ocitl v prekérních situacích. Když si u něj například současný dubajský vládce Mohammed bin Rašíd al Maktúm objednal obraz vítěze irského a francouzského derby Old Vica, dostal hotové plátno až po několika letech. V té době už šejk o hotové dílo nestál, neboť ho Old Vic mezitím zklamal v nové roli plemeníka.

Philipp se z této kauzy poučil a když o něco později dokončoval pro mnohonásobného šampiona francouzských trenérů Andrého Fabreho scénu s hřebcem Trempolinem v paddocku závodiště Longchamp, sám si určil pokutu 100 tisíc tehdejších franků, pokud nedodá hotový obraz do Vánoc. Tentokrát to již stihl.

V průběhu let s oblibou měnil malířské styly dle nálady a příležitosti. Za jeden ze svých hlavních vzorů považuje velkého impresionistu Maxe Liebermanna (1847 - 1935), mimo jiné autora ikonického obrazu "Dva jezdci na pláži". Ten měl údajně prohlásit, že pokud jde o malování koní, znalci koní nerozumí umění a znalci umění zase koním.

Klaus Philipp, který si pečlivě střeží soukromí a v posledních letech vystupuje na veřejnosti už jen výjimečně, žije spolu s manželkou na starém statku jižně od Hamburku. Dostihoví příznivci ze střední Evropy znají jeho obrazy a litografie mimo jiné jako dlouholeté čestné ceny pro vítěze významných dostihů v Bratislavě. Mezi množstvím koní, které Philipp portrétoval, byl i hvězdný maďarský sprinter Overdose.

Zdroje: NDR, Sport-Welt, Galopponline, Vollblut

Foto: Deutscher Sport-Verlag / Koehler




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.czinternetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE