reklama 11C

Šavujev předal žezlo, vítěze obou vrcholů v Chuchli připravil Kobzarev

ikonka

Arkhangelsk a Politicum se v neděli postarali v Chuchle Areně Praha o působivý start trenérské kariéry Konstantina Kobzareva. Dalším hrdinou deštivého odpoledne byl David Liška, jemuž se podařil první hattrick v rámci letošního návratu do sedla.
24.04.2022 22:00  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12D

Teprve před letošní sezonou převzal Konstantin Kobzarev trénink svěřenců svého tchána Arslangireje Šavujeva. Jeden z nejúspěšnějších trenérů posledního čtvrt století ve středoevropském regionu si po přesunu z Krabčic do Tušovic ponechal v přípravě pouze tříletého Caucasiana a zbývající koně přešli v rámci rozpuštění stájí Russian Racing Syndicate a Valentin Buchtojarov do majetku Anastasie Kobzarevové pod hlavičkou stáje ARS.

V neděli se rodinný tandem radoval z cenného jedničkového double v Chuchle Areně Praha. Arkhangelsk v sedle s Jiřím Palíkem ovládl stylem start - cíl Memoriál profesora Václava Michala, o půl hodiny později se prosadil také šestiletý Politicum pod Lukášem Charvátem v Ceně Unicredit Bank - Memoriálu Jaroslava Maška.

Pro Kobzareva, který jako jezdec vyhrál tři dostihy s Darsalamem včetně St. Legeru nebo Central European Breeders’ Cup Classic na třídové klisně Louise Rayner, to byly zároveň první úspěchy v trenérské roli. Nedávno vyučený Lukáš Charvát si připsal premiérový jedničkový triumf.

 

Čtěte také: Český den v Lyonu. Aigle Vaillant a Zaracampa se vítězně rozcvičili

 

"Bylo to dnes moc hezké. Jsme s koňmi v Tušovicích, pan Šavujev sleduje dostihy na dálku z domova," usmíval se Kobzarev.

Průběhy nedělních dostihů výrazně ovlivnily povětrnostní podmínky. V první polovině odpoledne prakticky nepřetržitě pršelo a původně dobrá dráha nasákla vodou. Dařilo se tak především koním jdoucím z předních pozic a jezdci hledali méně rozbitou dráhu blíže vnější bariéře.

Red Coral poprvé nezvítězil

Oba Kobzarevovi svěřenci si s měkkým podkladem poradili bez problémů. Vítěze loňské Ceny Masise a druhého z Gerschova memoriálu Arkhangelska poslal Jiří Palík na špici a ve finiši udržel o 3/4 délky za sebou dotírajícího pražského zimního favorita Zamica.

Na třetí místo se útokem zvenčí posunul v Česku debutující Help, získaný před třemi týdny majitelkou Janou Dufkovou za 30 000 eur ve Francii. Čtvrtý Ashat už ztrácel na vítěze 4 3/4 délky, o další krk zpět doběhl pátý Red Coral, pro něhož to byla první porážka v kariéře.

"Arkhangelsk potvrdil, že patří do špičky ročníku a do Velké jarní ceny půjde s dobrou šancí," hodnotil po doběhu Palík, jemuž předával cenu dlouholetý kamarád a soupeř Filip Minařík.

Sprinteři v Memoriálu Jaroslava Maška zaběhli podle dodatečně opravených časů (1:29,15 a 1:30,00) o necelou sekundu rychleji než tříletí v klasické předzkoušce. Zpočátku vodil ve svižném tempu na měkké dráze Mr Right, ale desetiletému matadorovi stáje Dr. Charvát došly v cílové rovině síly. Žokej Jaromír Šafář položil ruce už za mezníkem 400 metrů a nechal šampiona sprinterů docválat na posledním devátém místě. Nedařilo se ani sedmé Rabbit Breath.

Naopak předloňský vítěz EJC Leram Million Politicum se z blízkého druhého sledu poměrně brzy posunul na špici a odolal útokům soupeřů. Ten největší přišel od Sagara, který jako jeden z mála koní dokázal v neděli přijít s úspěšným zrychlením z posledního místa. Sedmiletému hnědákovi stáje Pegas v cíli chyběla na vítěze pouhá hlava.

Dvě délky za ním ukořistil třetí příčku český odchovanec Lailaho, čtvrtým místem se za nepovedený Gomba handicap rehabilitoval Worth Choice. Druhým napajedelským koněm na tabuli byl pátý Wakai Go, syn někdejší šampionky sprinterů Waka Laury.

Liška ve formě: 5 vítězství za víkend

Skvělý víkend zažil po roční pauze se vracející šampion David Liška. Po dvou sobotních úspěších v Bratislavě navázal chuchelským hattrickem. Kromě devítiletého Mormilla a letos již podruhé vítězného Procellarum dovedl k vítězství i tříletého American Charlieho ze stáje Vocetka. Druhý z Pražského zimního favorita vstoupil do klasické sezony jistým triumfem v Ceně společnosti Tipsport.

Dvojkový dostih na 1800 metrů se v minulosti už několikrát ukázal jako zajímavá klasická předzkouška. Kromě vítězného svěřence Ludvíka Harise to v dalším průběhu letošní sezony může potvrdit i druhý Havana Silk. Třetí Vignetta již na bojující dvojici ztrácela 6 délek, na tabuli se dostali ještě Agadir Gold a 61 kily zatížený Caucasian.

Dalším vítězným tříletkem byl v neděli ryzák Hello Hola Hay ze stáje Lokotrans. V sedle s Martinem Laubem si připsal čtyřkovou Cenu Hitrádia City 93,7 FM na 2400 metrů, ale až po přezkoumání doběhu dostihovou komisí.

Čtvrtý z Ceny zimního favorita ve finiši bočil a tísnil mocně dotahujícího Charmbrucka. Stevardi sice protest trenéra Harise uznali jako oprávněný, ale ponechali původní pořadí s tím, že incident neměl vliv na výsledek dostihu. Martin Laube přišel o licenci na 7. května, kdy se v Mostě běží Jarní cena klisen.

Foto: Petr Guth, dostihovy-svet.cz




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.czinternetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE