reklama 11C

Jir Sun se vrátí na Turf Gala, Westminster Night může zkusit Německo

ikonka

Návrat Jir Suna na německou grupovou scénu je po pondělním úspěchu v Hannoveru pravděpodobný, ale nejprve ho čeká obhajoba v Bratislavě. Při plánování dalších startů Westminster Nighta si Václav Luka mladší vzpomněl na situaci s Donnem Hallingem.
20.04.2022 12:10  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  FANCLUB  |  APLIKACE
reklama 12D

Do sezony 2022 vstupoval Jir Sun v pozici šampiona sprinterů na Slovensku. I po pondělním druhém místě v německém listed se v tuto chvíli zdá, že se letos aspoň jednou do Bratislavy vrátí. Druhý blacktype kůň v historii stáje Lokotrans by měl na přání majitele Karla Jalového obhajovat loňské vítězství v Ceně ministerstva pôdohospodárstva na mítinku Turf Gala.

"Teď dostane přestávku a po Turf Gala se podíváme na navazující starty v Německu. Termínově by mohla vyhovovat právě ta grupa v Hamburku, kterou běžel loni," řekl v rozhovoru pro EquiRadio valachův trenér Luboš Urbánek.

Jir Sun se podle něj oproti loňskému roku zlepšil a jeho výkonnostní strop může ležet ještě výše. "Časem budeme moudřejší, každopádně bych se chtěl vyvarovat série startů s menšími rozestupy. To se loni v Hamburku ukázalo jako chyba, bylo to už moc natěsno," dodal s tím, že hnědák se vrátil z dostihu zdravý a nebyl ani nijak zvlášť unavený.

 

Čtěte více: Jir Sun má status blacktype koně, Palm Springs zvítězil ve Štrasburku

 

Druhá příčka na listed úrovni v Hannoveru ukázala další možnosti stájové hvězdy i podle žokeje Martina Laubeho. "Myslím si, že má v Německu i na grupové dostihy, na krátkých tratích tam mezi listed a grupami už není rozdíl. Budou tam stejní koně. Teď je hlavně důležité najít mu šikovné dostihy, aby toho na něj nebylo moc," řekl Laube pro EquiRadio.

Česká účast v German 2000 Guineas?

Jasněji je po víkendu také o dalším programu nejvýše hodnoceného dvouletka loňské Klasifikace Westminster Nighta. Ostře sledovaný hřebec stáje Westminster Race Horses uzavřel po nepovedeném průběhu dostihu doběh mílové grupy 3 v Longchamp a úvahy o možném startu v klasickém Poule d’ Essai des Poulains tak vzaly za své.

"Čekal jsem na to, že mi ten dostih řekne a bohužel se to po všech stránkách nepovedlo, sešlo se tam více faktorů. Nemůžeme z toho vyvozovat žádný závěr ohledně jeho výkonnosti," litoval trenér Václav Luka mladší.

Při plánování dalšího programu Westminster Nighta vidí jisté paralely s kariérou svého bývalého úspěšného svěřence Donna Hallinga. Ten v roce 2012 neuspěl po špatném průběhu v podobném "testovacím" startu v Deutsches St. Leger a bošovický tým ho poté přesto poslal do St. Leger Italiano, kde valach dokázal pod Václavem Janáčkem zvítězit.

"Klasická sezona je pouze jedna a nemůžeme se jedním nepovedeným dostihem nechat odradit. V hledáčku tak zůstává německá cesta. Ta francouzská nemá smysl, to bychom byli za blázny. Pokud ale vezmu formu, kterou předvedl předtím a zapomenu na tento start, usilovat o start v German 2000 Guineas mi stále dává smysl," vysvětlil Luka na EquiRadio.

Do grupy 2 Mehl-Mülhens-Rennen - German 2000 Guineas (1600 m, 153 000 eur), která se poběží 22. května v Kolíně nad Rýnem, je přihlášeno 32 koní a kromě domácích stájí jsou silně zastoupeni i Britové.

Foto: Bohumil Křižan / Jockey Club ČR




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.czinternetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE