reklama 11C

Český den v Lyonu: Aigle Vaillant a Zaracampa se vítězně rozcvičili

ikonka

Stáje Lokotrans, DS Pegas a Rabbit Trhový Štěpánov disponují výbornou jarní formou. Dokázaly to i v sobotu, kdy se svěřencům Allana Petrlíka dařilo na zahajovacím mítinku ve Slušovicích a centrály Zhoř a Újezd uspěly se svými tříletými v Lyonu.
23.04.2022 21:29  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12D

Cenné francouzské double se v sobotu podařilo českým stájím na závodišti Lyon Parilly, kde ve dvou dostizích tříletých dominovali potenciální kandidáti Českého derby. Aigle Vaillant ze stáje Lokotrans potvrdil vysoká očekávání jistým vítězstvím v classe 1, pro DS Pegas lehce bodovala hnědka Zaracampa.

O vysokých ambicích tmavého hnědáka Aigle Vaillanta svědčila nejen volba letošního debutu v Prix des Poulains (2200 m, 30 000 eur), ale i slova trenéra Luboše Urbánka, který syna britského derby-vítěze Wings Of Eagles označil za letošního nejlepšího tříletka Lokotransu.

Aigle Vaillant šel na start s francouzskou známkou 38,5 kg a na měkké dráze v Lyonu si počínal výrazně suverénněji, než signalizoval jeho sázkový kurz 16:1. Marie Vélon ho nechala cválat na blízkém druhém místě, v cílové rovině akceleroval a ubránil jisté vítězství o jednu délku.

Hřebec jako dvouletý absolvoval na podzim tři starty v péči trenéra Stéphana Wattela, přičemž listopadové třetí místo v classe 2 na 2000 metrů v Angers se odehrálo již v barvách Lokotransu. Předtím dokázal zvítězit na stejné trati v Le Pin Au Haras a kariéru začal rovnou na dvou kilometrech.

 

Čtěte také: Jir Sun má status blacktype koně, Palm Springs zvítězil ve Štrasburku

 

O druhé české vítězství v Lyonu se postarala letos rovněž debutující Zaracampa. Kariéra svěřenkyně Dalibora Töröka má s životopisem Aigle Vaillanta řadu podobných rysů. I ona absolvovala všechny dosavadní starty na francouzských drahách a byť jako dvouletá začala na 1400 metrů v Dieppe, svá umístění v Le Mans a Le Pin au Haras již dosáhla na dvou kilometrech, což v součtu znamenalo rating 34 kg. A stejně jako Aigle Vaillant je přihlášena do Českého derby.

V sobotním Prix Jean Mallen (2000 m, 18 000 eur) si dcera Zaraka s přehledem poradila s konkurencí i stále těžšími povětrnostními podmínkami. Pod Aurelienem Lemaitrem triumfovala start - cíl o 2 délky

Centrály Zhoř a Újezd přivezly do Lyonu i své překážkáře. Dcera výborné Partoutatou Ironika doběhla pod Danielem Vyhnálkem pátá v proutěných překážkách čtyřletých na 3800 metrů, Folburg de Palma byl Janem Kratochvílem v proutkách na stejné distanci zadržen na začátku cílové roviny.

 

Další sobotní dění

 

Na zahajovacím mítinku ve Slušovicích opět prokázali dobrou formu svěřenci Allana Petrlíka ze stáje Rabbit Trhový Štěpánov. Do Velké jarní ceny a Českého derby přihlášený Rabbit Showcasing při druhém startu kariéry ovládl trojkovou Cenu společnosti D Plast a.s., když v sedle s Jiřinou Andrésovou jistě o 2 1/2 délky porazil favorita Don’t Dream. Třetí doběhl vítězův stájový kolega Rabbit El Kabeir. Letos již podruhé se prosadil čtyřletý Rabbit Garswood s Milanem Zatloukalem, který i pod nejvyšší nesenou hmotností 62 kg jistě vyhrál čtyřkovou Cenu spolku Dostihy Slušovice z.s. na 1100 metrů.

Loňský klasický vítěz Petarda ze stáje Dr. Charvát je vítězem 24. Veľké aprílové ceny Zerex (1800 m, 6000 eur) v Bratislavě. Pod Janem Vernerem si v závěru o půl délky poradil se zlepšeným Kaptain Joe, třetí příčku bral desetiletý veterán Ideal Aproach. Ve Starém Háji se v sobotu dařilo i dalším českým žokejům. Dvakrát se radoval David Liška, po jednom vítězství si odvezli Petr Foret, Lucie Fialová a Vendula Korečková.

Letošní debut šampiona sprinterů Ponntose se odkládá. Hvězda stáje MUDr. Evy Nieslanikové měla v sobotu startovat s žokejem Václavem Janáčkem v listed Premio Certosa na milánském San Siru, ale celý dostihový den padl za oběť stávce zaměstnanců závodišť v Římě a Miláně. Ponntos dorazil na místo již v pátek a spolu s týmem čekal až do sobotního odpoledne, zda bude dostih přesunut na neděli. Po negativní informaci pořadatelů se opět vydal na zpáteční cestu.

Pětiletý bělouš Moonlight Shadow, kterého pro majitelku Veroniku Šefl trénuje Jiří Brož, se postaral o české vítězství na sobotních dostizích v Magdeburku. Pod Michaelou Musialovou, která navážila 53 kg, triumfoval o hlavu ve čtyřkovém Preis 200 Jahre Deutscher Galoppsport (1300 m, 5100 eur) jako outsider 81:10.

Naprázdno tentokrát ve Štrasburku vyšla ekipa Josefa Váni mladšího a stáje Scuderia Aichner SRL. Brunch Royal ztratil Josefa Bartoše přesně v okamžiku, kdy se kros na 5200 metrů dostával do rozhodující fáze a hnědák se posunul na špici. Starman byl zadržen v proutěných překážkách na 3800 metrů.

Ilustrační foto: Bohumil Křižan / Jockey Club ČR




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.czinternetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE