reklama 11D

Cheminaud vyhrál Evropský pohár žokejů, pořadím zamíchal Šavujev

ikonka

Překvapivé doběhy nabídl Evropský pohár žokejů v Chuchle Areně Praha. Vrchol nejbohatšího rovinového mítinku české sezony po přesvědčivém výkonu start - cíl opanoval Politicum pod Jaroslavem Línkem. Nejlepším domácím jezdcem byl druhý Adam Florian.
27.09.2020 22:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12B

Na poslední chvíli přijel, viděl a zvítězil. Francouz Vincent Cheminaud v neděli dotáhl do vítězného konce záskok za zraněného kolegu Christopha Soumillona a ovládl celkové pořadí Evropského poháru žokejů.
 
Sedmnáctý muž aktuální francouzské statistiky si v Chuchle Areně Praha připsal dvě vítězství včetně jedničkového úspěchu s dvouletým Vi Fim a nasbíral dohromady 30 bodů. "Seděl jsem tady na dobrých koních. Jsem nadšený, že se mi povedlo Christopha takhle dokonale zastoupit," radoval se Cheminaud poté, co na závěr nedělního odpoledne zazněla francouzská hymna.
 
Jako jeho největší soupeř se nakonec ukázal úřadující český šampion Adam Florian, který v závěru programu zdramatizoval zdánlivě jednoznačnou situaci dvojicí jedničkových triumfů s Cape Freedomem v EJC Lokotrans Middle a na tříleté české odchovankyni Wellunce mezi klisnami. 
 

Čtěte také: Na hluboku rozhodla třída: Torque Power a Arcturus nenašli soupeře

 
Na Cheminauda ztrácel pouhé tři body a titul mu možná unikl v dostihu dvouletých, kde s favoritem Hotchwayem dojel na pátém místě. "Měkká dráha mu při jeho mohutnější konstituci nehrála do karet a uvítal by i delší distanci. Jeho čas přijde později. Wellunca mě ale příjemně překvapila a s Cape Freedomem jsem si vyloženě věřil," hodnotil Florian.
 
Třetí místo v celkovém hodnocení vybojoval slovenský žokej Jaroslav Línek, který na hřebci Politicum podruhé v kariéře vyhrál EJC Leram Million a ve výsledném součtu získal stejně jako čtvrtý Jan Verner 14 bodů. První žena v historii EJC Martina Havelková se díky dvěma kvalitním výsledkům vyšvihla na páté místo.
 
Favoritku nepustilo na start chybějící vyšetření
 
Hlavními faktory šestého ročníku Evropského poháru žokejů byly velká forma trenéra Arslangireje Šavujeva a měkká dráha. V Krabčicích působící kouč zkompletoval den po triumfu Torque Powera ve Velké ceně Prahy impozantní hattrick stáje Russian Racing Syndicate, která dominovala v obou největších dostizích mítinku.
 
1,2 miliony korun dotovaný EJC Leram Million na 1400 metrů přišel už na začátku odpoledne o horkou favoritku. V pěti startech neporažená německá klisna Jin Jin nebyla puštěna na start kvůli nesplnění veterinárních podmínek, když stejně jako dva další svěřenci trenéra Bohumila Nedorostka neměla platné osvědčení o vyšetření krve na koňskou anémii.
 
Pole druhého nejbohatšího rovinového dostihu na českém území se tak smrsklo na šest koní. Po startu poslal Jaroslav Línek dopředu čtyřletého Politicum. Bělouš stáje Russian Racing Syndicate se na měkké dráze postaral o svižné tempo. Do cílové roviny točil s náskokem dvou délek a na distanci bylo jasné, že mu první vítězství kariéry už nikdo nevezme.
 
S chutí běžící Politicum za distancí dál navyšoval svůj náskok a druhý Troizilet na něj v cíli ztrácel 8 délek. Třetí finišoval Mr Right, čtvrté peníze brala Sweeticon. "Jsem rád, že si mě pan Šavujev vybral. Politicum byl dost rychlý z boxů, nebo ostatní byli tak pomalí. Trenér mi ale před dostihem říkal, abych koni věřil a měl pravdu," líčil po doběhu Línek.
 
V EJC Lokotrans Middle na 1800 metrů profitoval ze Šavujevovy stájové formy Adam Florian. Pětiletý Cape Freedom se týden po vítězství v karlovarské Ceně Jockey Clubu ČR nadechl ke svému životnímu výkonu a jistě o 2 1/4 délky zdolal výborně běžícího tempaře Ideal Approache a favorita Ignaciuse Reillyho, který se na hluboké dráze v závěru trápil.
 
Překvapení dne nabídla EJC Cena Hrubymoving Transport na 2200 metrů. První ročník dostihu klisen nabídl pohledný souboj dvou tříletých klisen českého chovu. Napajedelská odchovankyně Wellunca si ve finiši jistě o 1 3/4 délky poradila s Faliraki, o rok starší Imsexyandiknowit po aktivním průběhu obsadila třetí příčku.
 
 
Foto: Petr Guth, dostihovy-svet.cz



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE