reklama 11C

Na hluboku rozhodla třída: Torque Power a Arcturus nenašli soupeře

ikonka

Čtyřletí hřebci Torque Power a Arcturus dostáli roli favoritů "velkých cen" v Chuchle Areně Praha. Na jejich suverenitu neměly žádný vliv ani těžké povětrnostní podmínky, za nichž se sobotní mítink odehrával. Na hluboké dráze padl i časový rekord.
26.09.2020 22:14  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12C

Přestože čtyři ze sedmi dostihů v sobotní Chuchle Areně Praha měly jedničkový status, v hlavní roli byl tentokrát přírodní živel. Konkrétně vytrvalý a silný déšť, který během několika hodin udělal z napjatě očekávaného mítinku výzvu zvláštního druhu pro přímé účastníky i promoklé diváky.
 
Navzdory náročným podmínkám ovládli oba hlavní dostihy sázkoví favorité. Bělouš Torque Power lehce obhájil loňské vítězství ve Velké ceně Prahy Meridian Team a Lokotrans Subotica a stejně suverénně si poradil se svým úkolem i loňský držitel slovenské trojkoruny Arcturus ve Velké ceně českého turfu Charvát Group a Lokotrans Slovakia.
 
Jaroslav Línek a Jan Verner se na obou čtyřletých hřebcích dobře naladili na nedělní Evropský pohár žokejů. Verner přidal ještě další úspěch na hnědce Chop Chop v jedničkovém sprintu na 1100 metrů. Gerschův memoriál se stal snadnou kořistí hnědáka Vert Liberte pod Václavem Janáčkem.
 

Čtěte také: Comblot má stále rezervy, podruhé během měsíce zvítězil ve Francii

 
Trojice řeckých koní trenéra Nikolaje Ivanova při své české premiéře naplnila roli outsiderů a porazila dohromady jediného koně.
 
Stoprocentní Línek: Přijet v sobotu se vyplatilo
 
Velkou cenu Prahy odvodily Rabbit Havana a řecká Pyjamarama, ale zezadu jdoucí Torque Power beze zbytku potvrdil pověst koně, jemuž nevadí ani velmi měkká dráha. Zatímco většina zbylých koní se v cílové rovině “utopila”, čtyřletý svěřenec Arslangireje Šavujeva cválal až do konce s tradiční lehkostí. V cíli měl bezmála čtyři délky k dobru na druhou Achird, třetí peníze uhájila Rabbit Havana před Royal Townem a Sagarem.
 
"Držel jsem se celou dobu Václava Janáčka se Sagarem, který šel venkovní stopou. Vlastně jsem ani neměl jinou možnost, protože jsem měl venkovní číslo a na vnitřku už byla dráha stejně rozbitá," vysvětloval spokojený Jaroslav Línek, pro kterého to bylo jediné sobotní angažmá.
 
"Přijet do Prahy o den dřív kvůli tomuto koni se rozhodně vyplatilo. Viděl jsem ho už minule, jak utíkal v den derby a tehdy měl stejně silnou koncovku jako dnes," dodal slovenský šampion.
 
Trenér Arslangirej Šavujev, který se teprve před týdnem v Karlových Varech dočkal prvního letošního vítězství, si jedničkový triumf užíval plnými doušky. "Letošní sezona je hodně zvláštní. Na jaře panovala velká nejistota, člověk pomalu nevěděl, na jaké dostihy má koně chystat. Naše stájová forma se rozjížděla pomalu, ale nervózní z toho byli spíš mí zaměstnanci. Majitelé zůstávali nad věcí a říkali mi: Jurij, neboj, to přijde," usmíval se Šavujev.
 
Arcturus míří do Itálie
 
Ve Velké ceně českého turfu se dvacet let po svém dosud posledním vítězství s Jagminem radoval trenér František Holčák. Čtyřletý Arcturus profitoval ze solidně rozběhnutého dostihu i pozičně optimální jízdy Jana Vernera.
 
Když se v cílové rovině roztáhlo osmičlenné pole do šíře, hřebec stáje Meridian u vnější bariéry zabral a odskočil o 3 1/2 délky. "Byl skvěle připravený a v dostihu se skvěle vodil. V podstatě mě dovezl k vítězství, ani jsem ho nemusel pobídnout bičíkem. Vyhrál úplně sám," chválil hnědáka Verner.
 
Nejblíže vítězi se dostal tříletý Rusel, o dalších pět délek zpět finišoval třetí Cacophonous. Slovenská Palmera doběhla čtvrtá, tabuli stihl ještě český odchovanec Orleano.
 

Čtěte také: Hvězdný záskok na EJC: Soumillon se zranil, nahradí ho Cheminaud

 
"Menežovat Arcturuse byl letos trochu problém, máme doma tři špičkové vytrvalce a pokud neměli běhat proti sobě, hledaly se pro ně starty těžko. Do konce sezony bychom chtěli ještě jeden dostih doma a pak bychom se zkusili podívat do Itálie," popsal další plány Holčák.
 
Nejpřekvapivější vítězkou soboty byla čtyřletá Chop Chop ze stáje Arenzo, která s kursem 130:10 ovládla Cenu Leram a Lokotrans Agro a časem 1:08,13 překonala osmnáct let starý rekord dráhy. Druhé místo vybojovala tříletá Aniela před Berouyine a Manollou.
 
"Před třemi týdny vyhrála s rezervou III. kategorii, dnes předvedla stejné rezervy i v jedničkovém dostihu," žasl žokej Jan Verner.
 
Gerschův memoriál, konaný letos jako Cena K-K Metal a.s., měl dlouhou předehru kvůli úniku Kapitana Trevilla ze startovacích boxů. Samotný dostih však pomohl objevit novou potenciální hvězdu. Podruhé startující Vert Liberte se v cílové rovině pod Václavem Janáčkem odpoutal o 5 délek a hravě porazil Rabbit Red Jazz a Rex Of Thundera.
 
Nejúspěšnější centrálou mítinku, který po odstoupení původního sponzora proběhl díky obětavosti skupiny dostihových majitelů a mecenášů, se stala s třemi triumfy stáj Valencio Františka a Radka Holčákových. Kromě Arcturuse dokázala zvítězit ještě s Calorificem a dvouletým Arionem.
 
V závěru odpoledne dorazila do Velké Chuchle nejen neporažená favoritka nedělního EJC Leram Million Jin Jin, ale i žokej Bauyržan Murzabajev, který ještě zkraje odpoledne zvítězil v Drážďanech. Tamní dostihový den však byl kvůli podmáčené dráze a protestu části jezdců po druhém dostihu ukončen. Dvojnásobnému vítězi Evropského poháru žokejů začíná v neděli trest, a tak tentokrát příjíždí do Prahy jako divák.
 
 
Foto: Petr Guth, dostihovy-svet.cz



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE