reklama 11C

Dostihový víkend: "Pět z pěti" v Meranu, Složilův návrat i Culihrach

ikonka

Hlavní dostih karlovarské soboty se stal kořistí pětiletého Culihracha s Martinou Havelkovou, Vendula Korečková nadále vede Lázně Poděbrady Cup. V zahraničí se českým koním dařilo zejména v Meranu, Varšavě a Vittelu. Shrnujeme dostihový víkend.
31.07.2022 22:15  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12D

Víkend bez jedničkových dostihů, zato s množstvím zahraničních startů mají za sebou českém stáje. Na domácí půdě byl sportovním vrcholem sobotní Pohár Adeline Marx Haute Couture Cup v Karlových Varech.

Dvojkový handicap na 2400 metrů v rámci Dne evropské šlechty pro sebe rozhodl Culihrach v sedle se svou trenérkou Martinou Havelkovou. Pětiletý valach stáje Pure Nutrition, který předloni začínal kariéru v dostizích páté kategorie, porazil pod pérovou váhou 51 kg jistě o 2 1/4 délky dlouho vedoucího Vévodu. Pro třetí peníze si doběhl jedenáctý z obou ex-federálních derby Charmbruck.

Předloňský šampion Jan Verner v sobotu završil 300. vítězství kariéry, v úvodním handicapu na 2000 metrů mu k němu dopomohl tříletý valach Silencio ze Stáje VB-Váňa.

 

Čtěte také: Necelé dvě délky od vítěze: Ponntos bere páté místo v Goodwoodu

 

Další progres a rezervy potvrdil letošní sériový vítěz Ilias. V barvách Stáje Hradec běhající syn klasické vítězky Ines z chovu hřebčína Napajedla si po lehkých vítězstvích ve IV. a V. kategorii připsal úspěch i na trojkové úrovni, tentokrát pod žokejem Milanem Zatloukalem. Cenu města Karlovy Vary na 2000 metrů ovládl o 1 1/4 délky před dvojicí Vadetaberry a Resort.

Vendula Korečková v sobotu potvrdila post vedoucího jezdce průběžného pořadí Lázně Poděbrady Cupu a po týdnu bez vítězství navázala hned dvěma úspěchy. Oba získala na koních stáje 3 hearts a trenérky Heleny Vocáskové.

Čtyřletý Dragon Arrow zvítězil i potřetí za sebou, když tentokrát o krk zdolal výbornou Achird. Předešlou karlovarskou formu potvrdil i o rok starší Dabing v závěrečném Dostihu Order of Innocence na 3000 metrů. Navzdory nesené hmotnosti 60 kg a měkké dráze triumfoval lehce o 4 1/2 délky.

Pavel Složil je zpět

Nejúspěšnější zahraniční destinací bylo o víkendu Merano, kde koně v českém tréninku ovládli všech pět dostihů sobotního programu. Událostí dne byl vítězný návrat žokeje Pavla Složila mladšího, který na osmiletém Piton des Neiges dotáhl do konce velké sólo v proutěných překážkách Premio Giuseppe Chiodini (3300 m, 15 000 eur).

Z koní stáje Scuderia Aichner SRL a trenéra Josefa Váni mladšího slavili jistá vítězství i Il Superstite v prodejní steeplechase na 3550 metrů a Dream In Blu v proutěnkách tříletých na 3000 metrů. V sedle obou valachů byl Jan Kratochvíl.

Dařilo se i středisku Dvorce majitele Jiřího Charváta a trenéra Pavla Tůmy. Žokej Jan Faltejsek v modro-žlutých barvách nejprve vyhrál na devítiletém Saint Josephovi Premio Anniversario Degli a posléze nenašel přemožitele ani na tříletém valachovi New Friend v proutěných překážkách na 3000 metrů.

Syn jedničkové vítězky Natalie z Charvátova vlastního chovu dominoval o sedm délek a udržel si i ve třetím startu kariéry a překážkovém debutu neporazitelnost. Předtím v květnu a červnu lehce ovládl dvojici bumperů v Pardubicích.

"Arabi z Koles" dál vítězí

V neděli pokračovala série varšavských úspěchů arabských plnokrevníků z tréninku Štěpánky Myškové. Tříletý bělouš Ocean Al Maury v Nagrodě Europejczyka (1800 m, 29 750 zl.) napodobil svého úspěšného stájového kolegu Zenhafa a v sedle s Jiřím Chaloupkou si připsal vítězství o půl délky.

Další francouzský kros absolvoval ve Vittelu devítiletý Brunch Royal. Hnědák stáje Scuderia Aichner SRL doběhl třetí v Gd Cross de Vittel (5200 m, 44 000 eur), pod Jamesem Reveleyem ztrácel na vítěze 11 délek.

Z dvojice českých zástupců na nedělním mítinku v Mnichově si lépe vedl ostřílený Planteur’s Whiskey ze stáje Dara Racing. Svěřenec Jiřího Brože finišoval pod svou stálou jezdkyní Michaelou Musialovou čtvrtý ve trojkovém handicapu Dallmayr Coupe Lukull (1600 m, 7200 eur).

Foto: Marcela Kozová




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE