reklama 11B

Bedřich Hanák: S Brandem jsme měli osobitý styl, pro mě je výjimečný

ikonka

Bedřich Hanák se ježdění věnoval při své práci pouze amatérsky a závodil v parkurech do 115 centimetrů. Nikdy neměl ambice skákat výš, dokud nepotkal svého životního koně, Branda. Získal ho úplnou náhodou a odstartoval s ním i v parkuru stupně ST.
13.02.2022 06:30  |  Autor: Denisa Vegrichtová  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A

Bedřich Hanák je známý jako podkovář, který má klientelu po celé České republice i v zahraničí. K tomu se zabývá chovem belgických teplokrevníků a přípravě mladých koní. Dříve se sám věnoval parkurovému sportu, i když sám říká, že mnoho talentu nepobral. Proto jeho ambice končily na stupni L*. S příchodem Branda se to však změnilo. Belgickému hřebci Brandovi je nyní dvacet jedna let a jedná se o potomka hřebce Codex z matky po Lys de Darmen.
 
Branda před koupí viděl pouze na fotkách
Bedřich jel vyzvednout do Holandska kamarádku Kristýny Mikulkové, kterou měl následně odvézt zpět do Čech. Jak je tomu u většiny koňáků, jet do Holandska s prázdným autem se mu nechtělo. Zeptal se tedy Kristýny, jestli tam nemají nějakého staršího hřebce, který by byl vysoký a Bedřich by s ním ještě pár let mohl závodit. Jeden takový se tam nacházel, a tak bylo vše dohodnuto. 
 
Bedřich tedy překoval, připravil a naložil dva koně, které měl za nového hřebce vyměnit a vydal se na cestu. „Po desetihodinové cestě jeden z koní, lymfatický valach, totálně otekl. Kristýna se zděsila, tak jsem se jí ptal, jestli ho mám vůbec skládat. Říkala, že ano. Tak jsem koně vyložil a chtěl si jít naložit svého nového čtrnáctiletého hřebce.“ Bedřich tedy procházel stájí až na úplný konec, kde na něj čekal 163 centimetrů vysoký Brando. Naložil ho a odjel domů.
 
„Když jsem přijel domů, manželka Jana spráskla ruce. Celou dobu mi kladla na srdce, že si nemám pořizovat malé koně, abych na nich nevypadal jako vosa na bonbóně. A já jsem přivezl takového krtka.“ Každopádně Bedřich na Brandovi začal jezdit a ihned ho nechal uchovnit. 
 
Sportovní výkonnost šla rychle nahoru
Sportovat začal Bedřich Hanák s Brandem v roce 2014. Během září a října se spolu účastnili třech závodů do stupně L**. „Měli jsme opravdu hrozný styl. Já jsem jezdil hodně dopředu, což někdy Brandovi dost stěžovalo situaci. Ale vždycky jsem mu říkal, že je to můj kamarád a nikdy ho neprodám. Slíbil jsem mu, že u mě dožije.“ Hřebec jako kdyby tomu rozuměl. Hned další sezonu se v první polovině roku objevili v několika stotřicítkách. Díky Brandovi Bedřich získal bronzový výkonnostní odznak.
 
Na konci roku 2015 dvojice odstartovala v Martinicích v parkuru stupně ST. „Vzpomínám si, jak jsem šel s Ondrou Nágrem na prohlídku. Ondra krokoval poslední distanc do triplbaru a řekl mi, že tam mám udělat osm cvalových. Já jsem skočil a třetí cvalový už jsem nevěděl, kde jsem. Tak jsem se jako vždy rozjel dopředu, což už nemohl Brando nijak vyřešit. Takže zastavil a já jsem spadl na posledním skoku svého prvního ST.“
 
V dalším roce se Bedřich Hanák s plemenným hřebcem do středně těžkých parkurů nevrátil, startovali ale pořád v soutěžích do 130 centimetrů. Brando svou závodní kariéru ukončil v roce 2017, kdy se na dvou závodech objevil ještě s Terezou Michálkovou.
 

Psali jsme: Bedřich Hanák: Koně by měli být při kování alespoň trochu vychovaní

 
Jednoduchý styl ježdení Brandovi vyhovoval
Bedřicha s Brandem v průběhu jejich sportovní kariéry velmi podporovali Milan Pěchouček a Ondřej Nágr, kteří se jim věnovali i po trenérské stránce. Největší zásluhu však má manželka Jana, a to nejen jako trenérka, ale hlavně Branda kvůli Bedřichově vytíženosti jezdila. Občas se na ně přijeli podívat i další trenéři. Jeden z nich se podivoval, jak může tak natažený kůň odskákat tak těžké a vysoké parkury. „Já jsem si vždycky zapřel ruku do krku, Brando se do ní opřel, a pak už jsme jenom jeli a skákali. Spousta lidí mi říkalo, ať mu dám tu hlavu dolů, ať jde lépe odzadu a tak. Ale jednou, když to ještě tehdejší jezdec u Milana zkusil, poshazoval tři čtvrtiny parkuru.“ Trénink dopadl tak, že Bedřich si vzal svého koně nazpět, že tahle tedy ne. Sedl si na něj, poplácal Branda a skončili na kolmáku 150 centimetrů vysokém. 
 
To, že Brando svého jezdce měl velmi rád, potvrdil i v soutěži Mini-maxi, kde spolu překonali 177 centimetrů. Bedřich vzpomíná, že hřebec ťuknul snad do každého skoku už od těch nejmenších, ale ani jednou neshodil. „To se nám často stávalo i v parkuru. Po dokončení jsem myslel, že máme tak šest chyb. Ale Brando to měl přesně vypočítané.“
 
Dnes působí Brando v chovu
Brando byl uchovněný hned po příjezdu do České republiky. Od té doby má již spoustu potomků po celé České republice, kteří už sbírají úspěchy v chovatelských soutěžích. Sám majitel má několik velmi povedených hříbat. V letošním roce bude působit u Josefa Bajtla v areálu Samota Skřivany. Bedřich Hanák však přemýšlí nad tím, že další rok už by se Brando mohl vrátit zpět domů.
 
Foto: poskytl Bedřich Hanák



Sledujte vysílání EquiTV.cz nebo poslouchejte EquiRadio.cz

 

Přihlaste se k odběru týdenního newsletteru ZDE!

 

Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

FB skupiny Jezdci.cz, EquiTV.cz a EquiRadio.cz

 
Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE