reklama 11C

Sám po sobě jsem musel Sama částečně napravovat, říká Daniel Rolínek

ikonka

Parkurový jezdec Daniel Rolínek tráví celou svou dosavadní kariéru po boku výjimečného Sama. Letos dvanáctiletý valach s ním prošel cestu od úplných začátků a společně se postupně dostali až do parkurů stupně T*. V plánu mají další sportovní posun.
22.12.2021 06:30  |  Autor: Vojtěch Kroupa  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12D

Nejzásadnějším koněm kariéry je pro Daniela Rolínka dvanáctiletý český teplokrevník Sam 20. Valach, jenž je potomkem hřebce Askano-T a klisny Seleny, s Danielem prožívá celý svůj sportovní život. „Sam se narodil, když mi bylo devět let. Poté ho moje teta obsedla s ve dvanácti jsem s ním už začal pracovat já sám. Od jeho čtyř let jsem s ním už začal také závodit, takže můžu říct, že celé naše životy jsou propojeny, a i z toho důvodu je Sam mým životním koněm,“ konstatuje Daniel Rolínek a doplňuje, že již měl možnost jezdit mnoho koní, ale žádný z nich se svou důležitostí nemůže k Samovi ani z daleka přiblížit. 
 
Čím si vás právě Sam v počátku nejvíce získal?
Už jako dítěti se mi moc líbil. Bylo to hříbě kobyly mojí mamky a hned po jeho narození jsem se rozhodl, že bude můj, a tak to také nakonec bylo. Tím bylo vše vyřešené, jednoduše jsem si ho takto vybral. 
 
Jak probíhaly vaše společné jezdecké a později i sportovní začátky? 
Sam byl od prvních momentů pod sedlem hodně poctivý a snaživý kůň. Jeho velikou výhodou byla obratnost a velmi dobře se s ním dala odhadovat vzdálenost a přibližování ke skokům. Už od našich společných nižších soutěží a prvních startů v této obtížnosti nebyl problém s časem a kvůli jeho mrštnosti jsme se mnohokrát umístili na předních pozicích. Postupně jsme zkoušeli zvyšovat nároky a posouvat se do obtížnějších parkurů a Sam stále prokazoval své výborné skokové schopnosti. Celý tento vývoj byl velmi pozvolný a dopracovali jsme se až do stupně T. Všichni kolem říkají, že v jeho případě je to doslova zázrak, protože zdaleka svou výkonností překonal oba své rodiče. 
 
Vnímáte na sobě nějaký konkrétní posun po společné spolupráci s tímto koněm? 
Než jsem se dostal do kontaktu se Samem, tak jsem sice jezdit uměl, ale můžu říct, že to nebylo úplně hezké na pohled. Všechno jsem se v podstatě začal učit až při práci s ním a postupně jsem získával pojem o sportovním parkurovém skákání. Pod vedením Ondřeje Nágra, Evy Mentlíkové a v této době i s Jaroslavem Kůstem v sedle Sama ladiím detaily na svém projevu i na prezentaci koně. Dokonce bych řekl, že jsem si sám po sobě musel Sama i částečně napravovat, dostali jsme kvalitní trénink a celé se to následně vyvíjelo moc dobře. 
 

Psali jsme: S Moodem už zbývá si odškrtnout jen Velkou cenu, říká Tereza Prachová

 
Jaké jeho vlastnosti na něm obdivujete nejvíce? 
Docela hodně toho na začátku musel snášet a jsem moc rád, že to vydržel a společně jsme se mohli dostat na takto vysokou úroveň. Takže určitě převažuje jistá trpělivost, kterou prokazoval při našich začátcích. V životě nezastavil žádný skok a je to absolutně nebojácný kůň, což má dáno i geneticky, jelikož celá jeho rodina touto vlastností také vynikala. 
 
Můžete zmínit nějaké vaše nejcennější úspěchy? 
Mezi nejúspěšnější momenty řadím ty mistrovské. Je to pro nás momentálně jakýsi vrchol společného snažení a starty při republikových šampionátech si oba velmi užíváme. Většinou jsem se se Samem byl schopen zařadit mezi nejlepších deset jezdců po překonání bezchybných mistrovských kol. V plzeňské oblasti se mi s ním podařilo dvakrát ovládnout oblastní mistrovství, Velkou cenu Klatov a v letošní sezoně jsme zvítězili ve Velké ceně Chodska. 
 
Kam byste se rád ještě posouval v sedle vašeho výjimečného Sama? 
Rád bych se s ním více ustálil při startech v těžkých soutěžích na stupni T*. Prozatím se mi tuto obtížnost podařilo se Samem překonat se dvěma chybami, takže na tom bych rád zapracoval a pokud to okolnosti dovolí, tak bychom se rádi ještě posunuli i do soutěží s překážkami 150 centimetrů vysokými. To je asi náš hlavní cíl pro následující roky a k tomu bychom také rádi vycestovali do zahraničí na mezinárodní závody. 
 
Foto: Martina Kůstková, Patricie Mazuchová / poskytl Daniel Rolínek 



Sledujte vysílání EquiTV.cz nebo poslouchejte EquiRadio.cz

 

Přihlaste se k odběru týdenního newsletteru ZDE!

 

Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

FB skupiny Jezdci.cz, EquiTV.cz a EquiRadio.cz

 
Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE