reklama 11D

Bednaříková: Jako největší výhodu u nás v areálu vidím dostihový ovál

ikonka

Simona Bednaříková má své koně, se kterými závodí ve všestrannosti, ustájené v areálu v Krabčicích. Mezi největší výhody své domovské stáje řadí dostihový ovál, kde může celoročně pracovat na kondici svých koní za každého počasí.
11.10.2023 06:30  |  Autor: Denisa Vegrichtová  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A

Úspěšná jezdkyně všestrannosti Simona Bednaříková sídlí se svými koňmi v areálu Darkhorse, který se nachází v Ústeckém kraji v obci Krabčice. Ve stáji Ing. Rostislava Kopeckého působí od března roku 2022.
 
Co vše předcházelo tomu, než jste se dostala do stáje Darkhorse?
Za svoji kariéru jsem vystřídala celkem šest stájí. První stáj, kde jsem začínala, byla u manželů Pavlisových ve Straškově (stáj U Ryzáčka). Další dvě byly v blízkém okolí Kralup, kde jsem bydlela. Stáj pana Houdka v Minicích a stáj Ranč Šťastný Zlončice pana Pichla. V období studia na střední škole jsem měla koně na školním statku v Humpolci a klub ČZA při SŠ Humpolec reprezentuji dodnes. Poslední dvě stáje byly v Ústeckém kraji a druhá je právě stáj Darhorse.
 
Jaké jsou základní parametry vašeho současného domovského areálu?
Areál je opravdu veliký. Skládá se ze šesti stájí v celkovém počtu asi 200 boxů s přilehlými pastvinami o rozloze 180 hektarů, které slouží pro odchov a pastevní ustájení. K dispozici pro trénink máme dostihový ovál o celkové délce 1600 metrů se dvěma různými povrchy (písek a speciální guma s textilií, která nezamrzá a je sjízdná po celý rok a za každého počasí). Písková jízdárna má rozměry 18x48 metrů, hala 15x35 metrů a kruhovka je o průměru 18 metrů. Zázemím pro jezdce je sedlovna, šatna i klubovna. Pro koně je k dispozici kolotoč, solárium, velké výběhy a kvalitní seno vlastní výroby. Velkou výhodou jsou i krásné vyjížďky v okolí hory Říp.
 
Můžete prozradit něco o historii tohoto místa? 
Areál byl původně velké zemědělské družstvo. Od roku 2009 zde vznikalo jedno z největších tréninkových center pro dostihové koně a jejich chov v České republice. 
 

Psali jsme: Bednaříková: Corratino byl blázen, žádný skok pro něj nebyl problém

 
Co je největší výhoda vaší současné stáje z vašeho osobního pohledu?
Z mého pohledu je rozhodně největší výhodou dostihový ovál. Můžu zde celoročně pracovat na kondici koní, která je pro jezdeckou všestrannost klíčová a nejsem omezena počasím ani povrchem. Také tím velice šetřím koním nohy. Ráda využívám na práci s koňmi i přilehlé louky patřící areálu. 
 
Kolik času zde trávíte? Jak vypadá váš běžný program, pokud jste zrovna tady "doma" a ne někde na závodech?
Trávím zde pět dní v týdnu celé odpoledne. Po pracovní době jedu rovnou do stáje, přivedu si koně z výběhu a jdu s nimi dělat naplánovanou práci. Poté je obstarám a jedu domů.
 
Bez jaké části zázemí byste se nemohla s koňmi nikdy obejít? Co berete jako naprostý standard pro to, abyste mohla vy i vaši koně v jakémkoliv areálu působit?
Pro sport jsou nezbytné jezdecké plochy, jako je jízdárna a hala. Pro pohodu koní je to pak možnost celodenního pobytu ve výběhu. Důležitá je pro mě i spolehlivá péče o koně v mé nepřítomnosti. Standardem jsou již zmíněné jezdecké plochy, výběhy a dobré terény pro získávání kondice.
 
Jsou plánovány v blízké budoucnosti nějaké změny v tomto areálu? Cítíte vy osobně potřebu nějaké změny?
Drobné rekonstrukce a úpravy se dělají po celý rok. Osobně bych uvítala zvětšení jezdeckých ploch, které nás limitují. Děláme zde jen základní práci a na větší skokové tréninky musíme dojíždět.
 
Jak si představujete stáj či areál s ideálním zázemím pro vaši disciplínu, co by tam rozhodně nemělo chybět?
Ideální stáj bych si představovala s velkou venkovní jízdárnou a halou s kvalitními povrchy, velkými výběhy a dobrými terény. Skvělá by byla i menší tréninková dráha pro kros. 
 
Foto: poskytla Simona Bednaříková



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE
function closepop(){ $("body").removeClass("hidescrollbar"); $("#popreklamagal").hide(); $("#popreklama").hide(); }