reklama 11D

Areál Souňovský dvůr. Stáj opouští Kristýna Skálová mezi posledními

ikonka

Na parkurovou úroveň ST* již dosáhla se svými koňmi Kristýna Skálová, jež původně na Souňovském dvoře s jezdectvím začínala. Po několika letech se vrátila zpět a nyní plně využívá zázemí původního zemědělského statku k přípravě do sportu.
04.05.2023 06:30  |  Autor: Vojtěch Kroupa  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12D

Domovským areálem úspěšné parkurové jezdkyně Kristýny Skálové je Jezdecký klub Souňovský dvůr, jenž se nachází v obci Souňov. Areál leží v okrese Kutná Hora ve Středočeském kraji a je v majetku manželů Illkových. „V této stáji jsem vlastně kdysi začínala jezdit. Po pár letech jsem stáj opustila a mezi tím vystřídala další dvě jiné. Loni jsem se ale vrátila zpět,“ upřesňuje své působení ve stáji jezdkyně.
 
Krystýna Skálová, jež má svou aktuální parkurovou výkonnost na stupni ST*, působila celkem ve třech sportovních stájích. Byly to JK Souňovský dvůr, CZECHOBAL s.r.o. a Jezdecké středisko ARS.
 
„Myslím, že je momentálně v Souňovském dvoře okolo třiceti boxů. Máme k dispozici velkou venkovní jízdárnu a menší halu. K zázemí pro jezdce patří šatna se skříňkami a sprchami. Pro koně tam je pak mycí box, krokový trenažér a velké výběhy.“
 
Jezdecký areál původně sloužil jako zemědělský statek. „Ještě si pamatuji, jak se z haly vymetaly zbytky obilí. Jako veřejný areál pro jezdecké účely je v provozu přes deset let. Manželé Illkovi zde udělali za tu dobu velký kus práce,“ říká Kristýna a dodává, že velikou výhodou je místní venkovní jízdárna a mnoho možností, kam se s koňmi vydat na vyjížďku.
 
Na tomto místě, které je určeno koním a jezdeckému sportu, je možné absolvovat tréninky pro začátečníky a mírně pokročilé ve všech věkových kategoriích. Možné je také chodit na vyjížďky nebo pronajmout si jezdecké plochy pro sportovní přípravu koní. 
 

Psali jsme: Gavial mě nechtěl shodit. Chtěl, abych zlobila s ním, líčí Skálová

 
„Ve stáji trávím většinou celá odpoledne. Ze školy rovnou jezdím do stáje, kterou opouštím mezi posledními. Běžný program se často odvíjí podle toho, jestli se o víkendu jede na závody nebo máme volno.“
 
Kristýna by se neobešla bez kryté haly, jelikož to považuje za velmi důležitou součást pro přípravu do vyššího sportu. „Hala se dá využít po celý rok. Venkovní jízdárna je také velkou výhodou. Dále je pro koně rozhodně nutný výběh. A pro mého strakatého Marcuse je to mycí box, protože ten má standartně žluto šedou barvu místo bílé,“ usmívá se jezdkyně.
 
V budoucnu by se ráda dočkala solária. Hlavní části areálu, které jsou nutné k pobytu koní, jsou již zrenovovány. „Teď se pracuje na dolaďování detailů a časem se bude renovovat ještě jeden nezávislý objekt,“ dodává Kristýna Skálová.
 
Foto: poskytla Kristýna Skálová



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE