reklama 11C

Ve vlastní stáji mohu realizovat své nápady, říká Kristýna Kačírková

ikonka

Kristýna Kačírková s jezdectvím začínala v rodinné stáji v Semicích u Písku, kde její rodiče z bývalého JZD vybudovali jezdecký areál. Nejvíce si váží přátelského prostředí, které vlastní stáj nabízí. Naopak by ocenila lepší zázemí pro trénink koní.
02.09.2023 06:30  |  Autor: Denisa Vegrichtová  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B

Mladá jezdkyně Kristýna Kačírková se věnuje všestrannosti. Z této disciplíny má i mistrovský titul, nejvíce ji baví drezura. Své koně má ustájené v rodinné stáji, kde působí také jako instruktorka jezdectví a pomáhá s ježděním klientských koní.
 
Vy své koně připravujete v rodinném areálu v Semicích u Písku. Kudy vedla vaše cesta až na toto místo?
Původně jsme měli jen malinkatou stáj se dvěma boxy v místě dnešního hostince na Flekačkách. Za stájí byly menší výběhy. V té době jsme chovali dva shetlandské poníky a dvě teplokrevné klisny. V roce 2004 začali moji rodiče budovat novou stáj z bývalého JZD v jiné části vesnice. V roce 2006 tam začala mamka, Petra Kačírková, provozovat ustájení, jezdecký kroužek a založila klub TJ Sokol Semice. Tehdy jsem ještě neměla svého koně, zázemí bylo velmi omezené a neměli jsme k dispozici ani pískovou jízdárnu.
 
Čím vším váš areál disponuje?
Momentálně je u nás ve stáji 6 boxů, 3 sedlovny, krmírna, sociální zařízení, písková jízdárna o velikosti 20x40 metrů a přes 30 hektarů pastvin. K dispozici máme skokový materiál a několik krosových skoků. Máme tady možnost krásných dlouhých projížděk po Píseckých horách a v okolí jsou rybníky, kde se dají dobře plavit koně. Stáj je vhodná i pro dušné koně, kteří potřebuj být ve volném výběhu celý den. Některé výběhy jsou ale dál od stáje a cesta může zabrat až 12 minut, takže se denně hodně nachodím. V současnosti máme ustájeno přes 25 koní a navíc dalších 11 vlastní moje mamka.
 
Jaké služby u vás ve stáji nabízíte?
Nabízíme ustájení, obsedání koní, přiježďování a nápravu „pokažených“ koní. Dále je tu možnost tréninků pro dospělé i děti, a také docházení na jezdecký kroužek.
 
Kdo všechno se na chodu areálu podílí?
Jedná se o rodinný podnik. Moje mamka zařizuje ustájení, výcvik koní a jezdců. Taťka zajištuje seno, oves, slámu, napájení koní ve výbězích a vše, co se týká technické stránky. Já obsedám, přiježďuji koně, závodím s těmi svými a trénuji mládež i dospělé, kteří se chtějí naučit jezdit.
 
Konají se u vás i nějaké závody?
Každoročně na podzim pořádáme hobby soutěže a Hubertovu jízdu a v létě také jezdecké tábory pro děti. 
 

Psali jsme: Kačírková: Jedny z prvních závodů jsem obrečela, chtěla jsem vyhrát

 
Čeho si u vás ve stáji nejvíce ceníte?
Nejvíce si na naší stáji vážím přátelského prostředí, skvělých lidí a velkých výběhů. Zázemí pro trénink koní bych si ale přála mít lepší. Když potřebuji lepší skokovou přípravu, nacvičit drezurní úlohu, nebo procvičit krosové skoky, musím vždy někam dojíždět.
 
Co je podle vás největší výhoda toho, že máte koně „ve vlastním"? Co je na tom naopak náročné?
Nejlepší je na tom ten pocit, že jsem doma ve svém. Mohu tu realizovat své nápady. Náročná je na tom ta práce, které je u koní a kolem stáje vždy dost. Někdy je to výhoda, někdy dost náročné pracovat se členy vlastní rodiny. Rodiče momentálně nemají zaměstnance, takže si práci vždy rozdělíme.
 
Máte v plánu nějaké rekonstrukce, vylepšení?
Chystáme se na úpravu povrchu a hrazení kolem jízdárny. Další plány jsou zatím jen drobnosti.
 
Jak prozatím hodnotíte letošní sezonu? 
Letošní sezona nejde úplně podle mého plánu. Z důvodu zranění Diadéma, které jsme léčili přes měsíc, jsme se nedostali do té správné formy a nezvládli jsme kvalifikaci na mistrovství ČR ve všestrannosti. S Dantésem jsme plánovali výjezd na drezurní mistrovství do Olomouce, ale bohužel před závodem okulhal.
 
Momentálně jsou oba koně v pořádku a připravujeme se na všestrannost do Borové. Potom bych ráda jela na všestrannost do zahraničí, kam jsem se přes léto kvůli zranění koní nedostala. Trochu mě letošní sezona mrzí, ale neztrácím motivaci a moc se těším na další závody.
 
Foto: poskytla Kristýna Kačírková



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE
function closepop(){ $("body").removeClass("hidescrollbar"); $("#popreklamagal").hide(); $("#popreklama").hide(); }