reklama 11C

Ivona Butcher hledala stáj s plným servisem. Usadila se u Šoupalů

ikonka

Při náročné práci sháněla Ivona Butcher stáj, kde bude mít jistotu, že je o koně kvalitně postaráno. Takový servis se jí naskytl u Martina Šoupala v Hrobicích u Pardubic, kde je jezdkyně nyní spokojená. Má perfektně připravené koně nejen na závody.
03.05.2023 06:30  |  Autor: Vojtěch Kroupa  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A

Parkurová jezdkyně Ivona Butcher sídlí v této době u Martina Šoupala v Hrobicích u Pardubic. „V této stáji jsem od roku 2017, kdy jsem se přestěhovala do České republiky. Věděla jsem, že budu pracovně vytížená, a proto jsem hledala stáj s plným servisem, kam můžu přijet jen o víkendu a budu mít jistotu, že se můj kůň má dobře,“ líčí Ivona.
 
Primárně hledala trenéra amerického stylu, tedy takového, který vybere koně, zajistí péči o něj, bude ho připravovat tak, aby mohla při nejhorším dorazit jen na závody. „V té době jsem hledala firmu ke koupi, dočasně jsem bydlela v Pardubicích a nevěděla jsem, kde přesně se usadím. Ve východních Čechách byl Martin jediný trenér, který dokázal dostát mým nárokům a s nímž jsem mohla závodně jezdit navzdory nedostatku času.“ Po roce se Ivona Butcher nakonec usadila ve středních Čechách hodinu cesty od Hrobic, ale změnu stáje si už nedokáže představit, je tam naprosto spokojená.
 
Kde jste působila předtím?
Předtím jsem žila v USA, kde jsem si koně pronajímala. Žila jsem v New Yorku životem klasického „amatérského koňáka“. To znamená velmi časově náročná práce, kdy pracujete i devadesát hodin týdně a mezitím vám koně připravuje trenér pro tu vzácnou chvilku, kdy se vám podaří přijet do stáje nebo přiletět na závody. Po vystoupení z auta nasednete na přichystaného koně a po odskákání ho ošetřovatel odvádí vykrokovat a vy se vracíte do práce.  Vůbec jsem neměla ponětí o tom, co se s koněm každý den děje, co žere, jak se s ním pracuje. Naprostá důvěra v trenéra je tam běžná a při daném pracovním vytížení je nutností.
 
V USA jste tedy i závodila? 
Když to bylo časově možné, tak jsem jezdila po závodech jako amatér. Obvykle se mi podařilo jen pár závodů do roka pokaždé s jiným pronajatým koněm – v New Yorku a ve Wellingtonu na Floridě. 
 
Jak byste porovnala americký a český způsob trénování?
Trénovala jsem s Ericem Hasbrouckem, který v devadesátých letech reprezentoval USA. Občasný trénink jsem měla také s olympijskou jezdkyní Nonou Garson. Moje tréninky byly velmi sporadické, ale kvalitní. Vlastně stejně jako teď s Martinem. V USA mě fascinovala jednoduchost, s kterou se k ježdění přistupovalo. Vytvořit dobrý pohyb, jezdit dopředu, určovat vzdálenost a nepřekážet. Nic jiného není potřeba. Tamější trenéři dobře pracují s psychikou jezdce a dokážou mu budovat potřebné sebevědomí. To byl velký rozdíl oproti řvaní, na které jsem byla v předchozích letech zvyklá v Čechách.
 

Psali jsme: Ivona Butcher: S první kavaletou Bondy zakvičí a zapíná sportovní mód

 
Co vše předcházelo tomu, než jste se dostala do stáje? Kolik a které stáje jste za svoji jezdeckou kariéru vystřídala?
Úplné začátky byly relativně pozdě, v nějakých třinácti letech. Prošla jsem několik stájemi – Staré Čivice u Radima Krause, Dražkovice u Lumíra Vaculíka, Ostřetín u Ládi Schejbala, Třemošnice u Páleníka, Myštěves u Šmatolána a následně u mého táty.  
 
Jakým vybavením tento areál pro koně disponuje?
V Hrobicích je asi 20 nebo 30 koní, venkovní i vnitřní jízdárna, výběhy. Krytá hala je nutnost.
 
Co patři podle vás mezi ty největší výhody této stáje?
Mám naprostou jistotu, že se koně mají dobře. Ve stáji se často neukážu i pár týdnů a je pro mě důležité vědět, že se koním daří a budou přichystaní a ve formě na můj příjezd. Natálka je zodpovědná ošetřovatelka, která si okamžitě všimne třeba i sebemenší změny v chování a pojme podezření. Loni takto podchytila malinké zranění už v počáteční fázi, kdy by si většina lidí ani ničeho nevšimla. To je pro mě ta největší výhoda. 
 
Foto: poskytla Ivona Butcher



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE
function closepop(){ $("body").removeClass("hidescrollbar"); $("#popreklamagal").hide(); $("#popreklama").hide(); }