reklama 11B

Bečvář: Jsme na dobré cestě, řešíme sezonu i generálního partnera

ikonka

Prezident Jockey Clubu ČR Josef Bečvář, ředitel Chuchle Areny Praha Martin Pecka a další dostihové osobnosti v úterý vystoupili v debatním pořadu Studio ČT Sport, který se věnoval aktuální situaci a novinkám kolem dostihové sezony 2020.
21.04.2020 16:20  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12B
Pokud stát odsouhlasí koncept Jockey Clubu ČR na pořádání dostihů za zavřenými dveřmi, je reálné zahájit sezonu za těchto podmínek ve druhé polovině května v Chuchle Areně Praha. V úterním pořadu Studio ČT Sport to řekl prezident JC ČR Josef Bečvář. Spolu s ním byli hosty půlhodinového diskusního pořadu i ředitel chuchelského závodiště Martin Pecka, majitel stáje Lokotrans Karel Jalový a žokej Jaroslav Myška.
 
"Rozumím různým dotazům i pochybnostem trenérů a stájí, ale situace je podobná ve všech okolních státech. Nikde není napsáno, kdy se skutečně podaří vyběhnout a kdy bude uspořádán který dostih. Třeba konkrétně s Velkou Chuchlí neustále vyjednáváme o přesunech různých dostihů. Není to jednoduché, protože nám zatím chybí to základní - datum, kdy začneme," konstatoval Bečvář.
 
Prezident Jockey Clubu ČR v posledních dnech absolvoval jednání se zástupci různých ministerstev. "Například s ministerstvem zdravotnictví jsme si na jednání vysvětlili dostihy bez diváků. Kdybychom vzali současný program uvolňování různých opatření, tak se možná nevejdeme ani do toho 8. června, který byl včera prezentován. A to nikdo z nás nechce," ujistil Bečvář.
 

Čtěte také: Století Heina Bollowa. Odešel velký žokej, který vítězil i mimo dráhu

 
V standardní situaci bez zásahu pandemie onemocnění Covid-19 by se podle něj v současné době nejen běhaly dostihy, ale byla by podepsána i smlouva s generálním partnerem. "V současné době jsme na dobré cestě ve vyjednávání s potenciálním generálním sponzorem a věřím, že jakmile se sezona nějakým způsobem pohne dopředu, bude nastavena cesta ke slušnému financování dostihového sportu," řekl v diskusi Bečvář s tím, že potenciální generální sponzor avizoval ochotu pomoci dostihům i s rozjezdem sezony ve ztížených podmínkách.
 
Jockey Club podle něj věří, že předložil státu dostatečné argumenty pro to, aby byly dostihové dny bez diváků brzy povoleny. Jak dostihová autorita informovala už dříve, naopak nezdarem dopadlo sondování na ministerstvu vnitra ohledně možných výjimek z podmínek vycestování pro žokeje a realizační týmy mířící na případné zahraniční starty.
 
Souběžně probíhají jednání o případném navýšení státní podpory dostihového sportu a chovu anglického plnokrevníka. "Měl jsem osobní jednání s ministrem zemědělství Miroslavem Tomanem o státní dotaci, která je pro dostihový sport dnes ve výši 6,8 milionu korun. Hovořili jsme o tom, že ta částka je nedostatečná, protože příspěvky Jockey Clubem jen protečou směrem k jednotlivým pořadatelům, kteří potřebují příspěvek na pořádání dostihů. Máme přislíbeno, že proběhne jednání na úrovni náměstků, abychom tuto částku uzpůsobili současným podmínkám," uvedl pro ČT Sport Bečvář.
 
Jedním ze stěžejních faktorů pro rozjezd sezony je Chuchle Arena Praha, která zatím podle svého ředitele Martina Pecky setrvává v tréninkovém módu. Veškeré předem naplánované akce do 25. května byly zrušeny. "V podzimním a zimním období jsme měli několik měsíců na různé revitalizační práce. V okamžiku, kdy nastalo vyhlášení nouzového stavu, jsme celou situaci vyhodnotili a otevřeli jsme další záležitosti, které teď budeme během dvou týdnů dokončovat. Pak už budeme kompletně připraveni na jakýkoli dostihový provoz, který věříme, že snad brzy přijde. S Jockey Clubem jsme v neustálém kontaktu a sezona se stále modifikuje, i když je to zatím věštění z křišťálové koule," řekl Pecka na ČT Sport.
 
Důležitým tématem je harmonogram klasických dostihů. "Tříletý ročník je alfa a omega každé kariéry dostihového koně. Věříme, že sezonu zahájíme a že tříletí koně odběhnou dostihy, které mají. Je to naše velké přání a děláme pro to maximum," podotkl Bečvář.
 
Neznámou zatím zůstává nový termín 100. Českého derby, které se mělo původně běžet 28. června. "Pro nás to byl skutečný vrchol letošní sezony. Derby je určitým milníkem v termínové listině a musí být nastaveno tak, aby se od  něj mohly odvíjet termíny předzkoušek i ostatních klasických dostihů. Nemohu říci něco závazného, bude záležet na konstelaci," konstatoval Pecka.
 
Bohatý doprovodný program derby-dne plánovaný na 28. červen byl podle jeho slov již zrušen. "Pokud to bude jen trochu možné a České derby se poběží v nějakém přijatelném termínu, uděláme všechno pro to, abychom tento program nějakým způsobem přesunuli. Pevně věřím, že se to podaří a že 100. České derby odběhneme v tom duchu, jak jsme ho s JC plánovali a jak si to tento dostih zaslouží," dodal.
 

Čtěte více: Derby v létě a méně blacktype. Chystat tříleté je oříšek, zní ze stájí

 
O tom, že se dostihová sezona bude muset rozběhnout bez diváků, v tuto chvíli není pochyb. Dlouhodobé fungování tohoto modelu je však pro pořadatele problematické. "Jako pořadatel musíme zajistit významnou část financí. Pakliže budeme fungovat v režimu bez diváků, znamená to nejen omezení divácké, ale právě i omezení našich příjmů ze strany sponzorů. S našimi sponzory jsme v průběžném kontaktu, u některých už došlo k odřeknutí letošní sezony, u dalších to ještě posouváme. V této chvíli řešíme spolu s Jockey Clubem participaci  určitých finančních zdrojů, abychom zajistili primárně financování dostihů. Příjmy budou pouze z přihlášek, ale zbytek, což je minimálně 60%, musí být zajištěn zvenčí. Zatím neznáme počet dostihových dnů, máme v tuto chvíli nastavenou určitou prioritu v podobě některých velkých dostihů, ale obávám se, že ufinancovat sezonu v původním rozsahu, jak byla původně nastavena, nebude možné," vysvětlil Pecka.
 
Ve Studiu ČT Sport vystoupil i majitel Karel Jalový, který se vyslovil pro zveřejnění různých termínových variant sezony. Tréninkový provoz v centrále Lokotransu v Újezdu u Boskovic je momentálně stejně jako v dalších stájích omezen.
 
"Naši lidé chodí do práce na polovinu úvazku. Zcela bez prostředků samozřejmě nezasáhli, ale třeba příjmy žokejů pracujících v naší stáji jsou vzhledem k tomu, že sezona zatím nezačala, zasaženy zhruba ze dvou třetin," řekl Jalový. V souvislosti s vrcholy letošní sezony zmínil, že pro Velkou pardubickou počítá vedle veterána Ribelina také s vítězem Gran Premio Merano Al Bustanem.
 
 
Ilustrační foto: Marek Sekáč



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE