reklama 11D

Derby v létě a méně blacktype. Chystat tříleté je oříšek, zní ze stájí

ikonka

V dostihové Evropě se momentálně nejvíce mluví o termínových posunech vrcholů sezony. Bez trialů a menších provozních dostihů to ale nemá smysl, varuje respektovaný manažer Teddy Grimthorpe, který se stará o stáj Khalida Abdullaha.
20.04.2020 12:10  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12D
Hned několika různým úkolům čelí v těchto týdnech dostihové autority evropských zemí, které intenzivně pracují na konceptech spuštění sezony v podmínkách globální pandemie. Vedle zajištění základního dostihového provozu řeší zejména posuny vrcholů sezony v čele s klasickými dostihy.
 
British Horseracing Authority (BHA) v pátek oznámila, že nejoptimističtější scénář počítá s konáním britského derby a Oaks na začátku července, jarní klasické dostihy by se mohly běžet o měsíc dříve. Podobně uvažuje i France Galop, který v pondělí zveřejnil, že by se Prix du Jockey Club a Prix de Diane mohly konat společně 5. července. Tradiční letní komparační dostihy by se posunuly na září.
 
"Nic z toho ale ještě není oficiální, všechno závisí na ukončení nouzového stavu. Pokud by k němu došlo začátkem května, jak se momentálně zdá, mohly by plány France Galop být poměrně reálné. Grand Prix de Paris by se tím pádem změnil v další trial na Cenu vítězného oblouku," citoval server Galopponline francouzského novináře Adriena Cugnasse.
 

Čtěte také: Hvězda na dráze, ikona v chovu. Uhynul velký Shamardal

 
I Britové potvrzují, že nově zveřejněná data jsou zatím více odrazem přání a ideálních představ než reálné situace. "Je nepravděpodobné, že by se letos podařilo uspořádat kompletní program blacktype dostihů. Zajistíme, aby se běžely klíčové ročníkové zkoušky a uděláme maximum pro uspořádání co největší části naplánovaných dostihů grupy 1," přiznala v pátečním prohlášení British Horseracing Authority s tím, že důležité je i naplánování klasických trialů a předzkoušek pro Royal Ascot..
 
Šéf BHA Nick Rust připouští, že se tamní dostihy nacházejí mezi mlýnskými kameny. Na jednu stranu usilují o co nejdřívější obnovení provozu, ale zároveň si jsou vědomy tvrdé veřejné kritiky, kterou na ostrovech vyvolalo konání březnového National Hunt Festivalu v době šířícího se Covidu-19. Zároveň je nutné co nejméně zatěžovat naplno pracující zdravotnický systém. "Načasování našich plánů bude záviset především na vládních rozhodnutích," ujistila BHA.
 
Čistě z dostihového hlediska zůstává největším problémem nejistota, která znemožňuje základní plánování všem stájím od těch velkých až po nejmenší.
 

Den s Josefem Bartošem: I tenhle dostih vyhrajeme, vzkazuje "Big Joe"

 
"Všichni trenéři momentálně chystají své koně s naprosto neznámým výhledem. Pokud se jarní klasiky poběží v červnu, bude to spíše na začátku měsíce nebo na jeho konci? To může být dost výrazný rozdíl, takže v tuto chvíli těžko můžete zodpovědně připravovat tříleté koně, když ani nevíte, zda budou mít nějaké přípravné dostihy," řekl Racing Postu dostihový manažer Khalida Abdullaha Teddy Grimthorpe.
 
Ikonické barvy, v nichž běhali Frankel nebo současná superhvězda Enable, mají pro Guineas festival v Newmarketu loňské dvouleté gr.1 vítěze Siskina a Quadrilateral, kteří podle manažera dobře přezimovali.
 
"Už dříve jsem řekl, že nemá smysl udržovat pattern systém, pokud se zároveň nepoběží menší dostihy. Náš sport žije i umírá společně, ne odděleně podle výkonnostních tříd," dodal Grimthorpe.
 
 
Ilustrační foto: Václav Volf, fotovolf.com



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE