reklama 11A

Až dosud si Rate jen hrál. Teď šampiona čeká první velká zkouška

ikonka

Hnědák Rate ze stáje Pegas je jasným favoritem nedělní Velké jarní ceny. V předchozích čtyřech startech ukázal třídu, lehkost i dobrou psychiku. V předvečer druhého klasického dostihu sezony bilancujeme dosavadní kariéru největší tříleté hvězdy.
26.06.2020 20:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12A
Během své krátké kariéry dosáhl Rate na mety, k nimž se většina dostihových koní nepřiblíží za celý život. Vyhrál dva jedničkové dostihy, umístil se ve Francii, s velkým náskokem vévodil hodnocení celého ročníku a na Evropském poháru žokejů sklidil slova uznání od hvězdy jako Christophe Soumillon.
 
Jenže to všechno je minulost. Hřebce stáje Pegas teď čeká první velká zatěžkávací zkouška klasické sezony. V nedělní Velké jarní ceně by měl proti soupeřům jako Eternity, Shamalann, Joganville, Fraga a zejména importovaní Zoheyr a Troop Commander dát bližší indicie o svém skutečném potenciálu.
 
Až doposud nemusel předběžný favorit Českého derby vyvinout na dráze větší úsilí. "Není pochyb, že je to hodně dobrý kůň. V Memoriálu profesora Václava Michala navíc naznačil, že přes zimu dozrál," řekl žokej Milan Zatloukal, kterého v neděli nečeká úplně snadná práce, neboť Rate v rámci losování startovních čísel obdržel podruhé za sebou jedničku.
 

Čtěte také: Ke koním jsem se vrátil díky Vocáskovým, říká kardiochirurg Jan Pirk

 
"On je celkově velmi chytrý, všude chce být první a zároveň z toho má srandu. Dokáže se v práci zašklebit i na koně za sebou, když se k němu dostanou blíž," prozradil.
 
Soumillon: Ten kůň má potenciál
 
Syn vítěze Prix du Jockey Club Reliable Mana a listed umístěné Ragazza Mio, který je zároveň polobratrem třetí z Prix Minerve (Gr.3) Gosh, byl získán za 47 000 eur na dražbě v Deauville. "Hledali jsme vytrvalce, ideálně hřebce. Měli jsme ve výběru čtyři nebo pět koní, ale na většinu z nich jsme nedosáhli cenově," ohlíží se Tomáš Janda, který hřebce v pověření majitele Jiřího Trávníčka vydražil.
 
"Vzhledem ke svému původu, exteriéru a celkovému dojmu byl Rate k mání za dobré peníze. Jeho cena samozřejmě nebyla nízká, ale v poměru ke kvalitě se jevil jako slušný nákup. A samotný Rate se nám hodně líbil," dodal Janda.
 
Trenér Čestmír Olehla vyslal nadějného dvouletka k debutu 22. července do francouzského Dieppe. Pod Petrem Foretem doběhl dobře čtvrtý v Prix Charles Pichegru (1400 m, 20 000 eur), přičemž ztrácel necelou délku na Wooded, který po dvou grupových umístěních letos v květnu vyhrál grupu 3 Prix Texanita v Chantilly.
 
O měsíc později cestoval do Vichy a v Prix de Pionsat (1600 m, 18 000 eur) bral opět čtvrté peníze, asi 3 1/2 délky za vítězným Nobody’s, letos umístěným ve francouzském listed. V průběhu dostihu Ioritzi Mendizabalovi puloval a v pomalejší části dostihu věnoval poměrně dost energie přetahování s žokejem. Přesto však v cílové rovině dokázal dobře akcelerovat.
 
"Od začátku bylo vidět, že je to kůň, který velice rád závodí a moc nesnese jiné koně vedle sebe," říká s odstupem času Čestmír Olehla.
 
Vrchol Rateovy první sezony přišel na sklonku září v rámci Evropského poháru žokejů. Christophe Soumillon v první polovině Gerschova memoriálu hnědáka přidržel a ve srovnání s předchozími starty mu připravil poklidnou první polovinu dostihu. 400 metrů před cílem zavelel z hloubi pole k útoku a Rate se rázem odpoutal od zbytku pole. V cíli měl náskok sedmi délek, to všechno v časovém rekordu dostihu.
 
"Ten kůň má velký potenciál. Dnes potvrdil, že jeho francouzské formy mají hodnotu a tady v Česku může být velmi zajímavým jménem pro budoucnost," věštil spokojený Soumillon.
 
Z dostihů si moc nedělá
 
Letošní debut v Memoriálu profesora Václava Michala nebyl pro loňského šampiona dvouletých hřebců o moc víc, než dobrou prací po trávě. Alespoň takový dojem měla většina diváků. Trenér Čestmír Olehla však nebyl úplně šťastný z průběhu dostihu, který se neodvíjel zdaleka tak poklidně, jak si při rozcvičce zkraje sezony představoval.
 
Z šesté pozice ztrácel Rate ještě v lahovickém oblouku poměrně dost délek na špici. V cílové rovině se však dokázal protáhnout u vnější bariéry dopředu a během několika vteřin vyřešil první letošní úkol s imponující lehkostí. Druhého Joganvilla porazil jistě o 1 1/2 délky, jedinou pobídku bičíkem dostal 400 metrů před cílem.
 

Martin Pecka: Budoucnost jezdectví a dostihů v Česku? Jsem optimista

 
Trenér Olehla už delší dobu anoncuje, že Rate bude koněm na delší distance. "Aspoň si to zatím myslím. 1400 metrů je pro něj dnes už krátkých. Letošní debut o něm moc neřekl, v podstatě zopakoval, co jsme v jeho podání už viděli. Teď ho čeká klasický program a brzy uvidíme více," komentoval Olehla hnědákův vstup do sezony.
 
"Jeho projev se oproti loňské sezoně rozhodně změnil. Jako dvouletý byl rychlý z boxů a projevoval se hodně akčně. Dnes mě ale hodně překvapil, choval se úplně jinak. Odskočili jsme - a nic. Až po nějakých 200 metrech si jakoby uvědomil, že běží dostih," žasl Zatloukal.
 
Hřebec ve finiši opět potvrdil, že si z dostihů zatím moc nedělá. "Koukal kolem sebe, čekal na Joganvilla a nechal se ním spokojeně dotlačit až do cíle," smál se žokej.
 
Rate a Zatloukal se mimochodem doma ve Zhoři u Jihlavy potkávají jen příležitostně. Regulérním pracovním jezdcem stájové hvězdy je Daniel Vyhnálek. Důvodů je více. "Rate je takový tahací kůň. Dan na něj má dobrou ruku, vzájemně si vyhovují. Já ho teď jezdím jen v galupech a takhle mi to vyhovuje. Žokej podle mého názoru nemá jezdit koně neustále v dostizích i práci, nedělá to dobrotu. S lepším koněm pak má tendenci pořád něco zkoušet a vymýšlet, jakmile se mu trochu něco nezdá. Takhle na něm sedím jen v rychlé práci, on jde většinou dobře a já z toho mám dobrý pocit," uzavírá Zatloukal.
 
 

Krátce ze zahraničí

 
Osmiletý bělouš Martinstar ze stáje Scuderia Aichner SRL se ve čtvrtek večer po bezmála dvouleté zdravotní pauze na dráhu. V sedle s Josefem Bartošem doběhl čtvrtý ve steeplechase Prix Demon II (3900 m, 19 000 eur) ve francouzském Dieppe. Někdejší vítěz Grande Steeple Chase di Milano absolvoval teprve čtvrtý start v českém tréninku a poprvé jinde než v Itálii. 
 
 
Foto: Ivan Krejza



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE