reklama 11C

Adéla Císařová: Práci s klisnou Bárou jsem považovala za osobní výzvu

ikonka

Účastnice domácích i světových mistrovských soutěží ve všestrannosti Adéla Císařová zavzpomínala na krušné chvíle v sedle nezapomenutelné klisny Báry 15. „Byla to temperamentní klisna, drezurní i skoková příprava vyžadovala spoustu úsilí,” říká.
26.03.2021 11:30  |  Autor: Vojtěch Kroupa  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C

Své nejlepší a zároveň nezapomenutelné koně má Adéla Císařová možnost jezdit a připravovat až v posledních několika letech. Nejvíce jí svou výjimečností však v paměti utkvěla letos patnáctiletá klisna plemene český teplokrevník, Bára 15 (Ballast x Ramiro-47 s.v.). „Bára se k nám dostala v podstatě omylem. Původně jí vlastnila začínající jezdkyně, která si s ní úplně nevěděla rady a já si také vzpomínám, že naše společné začátky nebyly vůbec jednoduché,” zmiňuje v úvodu rozhovoru Adéla Císařová.  
 
Můžete trochu detailněji popsat, jak probíhala začínající příprava Báry do soutěží ve všestrannosti? 
Bylo to docela náročné. Ze začátku jsme nemohli vyjet ani vyjížďku, protože vždycky s každým utekla zpět ke koním. Byla to velmi temperamentní až trochu hysterická klisna, takže drezurní i skoková příprava vyžadovala spoustu úsilí. Při parkuru hodně pospíchala a z toho poté přicházely chyby na skocích. Báru jsem měla v tréninku asi nějakých sedm let a za tu dobu jsme se snažily najít společnou cestu, což se ovšem nakonec vyplatilo a absolvovaly jsme společně i mistrovství České republiky ve všestrannosti.  
 

PSALI JSME: Obrovskou výhodou jsou naše rozsáhlé pastviny, říká Adéla Císařová

 
Co vás konkrétně tato klisna naučila a v čem vás jezdecky posunula dál?  
Určitě mě hodně zdokonalila hlavně svou složitostí. Opravdu to trvalo docela dlouho, než se srovnala a začalo to vypadat dobře. Celé jsem to považovala za takovou osobní výzvu a stále jsem si šla za svým cílem, že to zvládnu a že kobyla bude fungovat. Ukázala mi, jak pracovat se složitějšími koňmi, být více trpělivá a jak se celkově v práci s takovými typy koní více uklidnit.  
 
Který společný úspěch byste označila za ten nejcennější?  
V předloňské sezoně zvítězila v jedné z kvalifikací Zlaté podkovy. Bylo to na závodišti v Brně, a to byl pro nás obě veliký společný úspěch.  
 

ČTĚTE TAKÉ: Adéla Císařová: Inspirovala jsem se knihou Skokové ježdění od Paalmana

Jak byste charakterizovala její chovaní?  
Ve stádě je poněkud agresivní, a když se jí něco nelíbí, tak to dá všem okamžitě najevo. Když jsme Báru chodili chytat do stáda, aby se mohlo jít pokračovat v tréninku, tak to bylo také mnohdy s lehkými náznaky kopání. Byla vždycky hodně svá a podle toho jsme s ní museli zacházet.  
 
Co je momentálně její hlavní životní náplní a jaký bude další osud této vaší nezapomenutelné klisny?  
V loňském roce se bohužel ošklivě zranila při vjezdu do vodní překážky během terénní části závodů, a to znamenalo její vyřazení ze sportu. Nicméně zůstává stále součástí našeho stáda a bude nyní sloužit pro chovné účely. Takto to u nás chodí téměř se všemi sportovními koňmi, zůstávají u nás až do svého důchodového období. Když nám ti koně několik let slouží, tak úplně nemáme srdce na to je poslat dále k jiným dalším majitelům.  
 
 
Foto: Stanislav Pitela, Petra Zanášková / poskytla Adéla Císařová  



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE