reklama 11C

Obrovskou výhodou jsou naše rozsáhlé pastviny, říká Adéla Císařová

ikonka

Už deset let má Adéla Císařová možnost připravovat koně do vrcholových soutěží ve všestrannosti ve svém vlastním zázemí. Za největší výhodu považuje rozsáhlé pastviny s přírodními skoky a pískovou jízdárnu. Více popsala svůj areál v našem rozhovoru.
10.01.2021 06:30  |  Autor: Vojtěch Kroupa  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C

Při mistrovství České republiky ve všestrannosti v loňském roce obsadila Adéla Císařová v sedle Chestertona sedmou příčku a s klisnou Amanou absolvovala mistroství světa mladých koní. Jedna z nejlepších českých jezkyň všestrannosti dnes připravuje své koně ve vlastní stáj, která se nachází ve vesnici Čeletice, v okrese Klatovy. Celý areál se rozprostírá na pětatřiceti hektarech a koně tam tráví téměř všechen čas venku.  
 
 
Jak dlouho už připravujete své koně na tomto místě? Co tomu předcházelo?  
 
Vlastní stáj máme už desátým rokem. Před tím jsme působili ve středních Čechách, kousek od přehrady Slapy. Měli jsme pronajatých několik hektarů pastvin, a právě v té době se nám začalo docela dařit, přicházelo stále více zájemců o výcvik a obsedání mladých koní, a to byl takový impuls, abychom se přesunuli do vlastního zázemí.  
 
 
Jaké vybavení je pro vás nezbytné a co všechno můžete ve svém areálu využívat?  
 
Jelikož připravujeme koně převážně do všestrannosti, tak tráví většinu času venku na pastvinách, kde máme vybudovány kvalitní přístřešky. Pevné boxy máme k dispozici pouze dva pro případ, že se stane nějaký úraz nebo je nutný veterinární zákrok, jako například kastrace a podobně. Zázemí pro sportovní přípravu máme také dostačující v podobě pískové jízdárny se skokovým materiálem, dále potom kruhovka a prostory pro uložení jezdeckého vybavení. K tomu máme možnost připravovat koně v okolních terénech, kde jsou také připraveny přírodní crossové překážky.  
 
 
Víte, co se na tomto místě nacházelo před vašim příchodem?  
 
Jelikož se nacházíme v bramborářském kraji, tak na celé naší ploše se dříve pěstovaly brambory. Než jsme se rozhodli pro založení našeho skromného areálu, tak zde nebylo vůbec nic. Celé je to vybudované „na zelené louce".  
 
 
Co osobně považujete za největší výhodu ve vašem zázemí?  
 
Rozhodně naše rozsáhlé pastviny. Přes léto u nás bývá běžně i osmdesát koní, máme také speciální oddělení pro hříbata, takže velikost pastvin je opravdu veliká výhoda pro náš chov i výcvik koní. Koně mají po celou dobu dosti pohybu a trávy, a to je určitě dobrý základ pro další práci s nimi.  
 

ČTĚTE TAKÉ: Do chodu naší stáje je zapojená celá rodina, prozradila Eliška Orctová

 
Bez kterého vybavení byste se ve vašem areálu určitě neobešla?  
 
To bude jednoznačně písková jízdárna. Tu jsme postavili asi před pěti lety a celá ta práce se mi tím moc usnadnila. Důležité jsou ale také terény, kam chodíme s koňmi převážně v zimě, kdy je vše pokryto sněhem. Je potřeba, aby koně mých klientů v terénu spolehlivě fungovali, ať už jsou určeni pouze na rekreaci anebo do soutěží všestrannosti.  
 
 
Kolik času trávíte u koní? Jak vypadá váš běžný program?  
 
U koní trávím takřka všechen svůj čas. Přes léto obvykle mívám ve výcviku až kolem dvaceti koní, takže jich přibližně sedm potřebuji každý den odjezdit. Tím pádem je můj program jasný, od rána do večera jezdím. Když je potřeba, tak se podílím na opravě ohrad, přehánění koní mezi pastvinami, krmení a takových těch běžných úkonech okolo koní.  
 
 
Plánujete do budoucna nějaké změny ve vašem areálu?  
 
Plány určitě máme, ale nyní vyčkáváme na vyjádření stavebního úřadu. Chtěli bychom zkvalitnit zimoviště pro naše koně, lepší přístřešky a zpevněné plochy. Do budoucna bychom byli také rádi za nějakou menší jezdeckou halu.  
 
 
 
Foto archiv Adély Císařové 



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE