reklama 11C

Jezdecký magazín EquiTV 18. srpna 2016

Dnešní díl Jezdeckého magazínu nás zavede do Zduchovic, kde se ve dnech 11. – 14. srpna konalo MČR pony v drezuře a parkurovém skákání. V druhé reportáži navštívíme olympijský park Rio-Lipno, a vyzpovídáme Aleš Opatrného a Jaroslava Hatlu.
18.08.2016 16:30  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A

JEZDECKÝ MAGAZÍN SLEDUJTE POD TÍMTO ODKAZEM

Jezdecký areál ve středočeských Zduchovicích hostí tradičněněkolik let mistrovství České republiky jezdců na pony v drezuře a parkurovém skákání. Letošní rok nebyl výjimkou, a tak se do Zduchovic sjeli ve dnech 11. až 14. srpna nejmladší sportovci, aby tam závodili o mistrovské tituly.

Zatímco první sady medailí se v mladších drezurních kategoriích rozdaly už v sobotu 13. srpna, starší jezdci ve věku od 12 do 16 let si na rozhodující třetí kolo museli počkat do neděle.
Jezdkyně Michaela Siváková měla soutěž velmi dobře rozjetou, v prvním kole podala s klisnou Lindou třetí nejlepší výkon. Další dvě kola všakbyla hodnocena jako pátá nejlepší a páté místo pak také obsadila v končeném pořadí. Nikola Feherová v sedle Kimberly se naopak kolo od kola zlepšovala. Zatímco v první jízdě dokončiladevátá, další dvě úlohy vyšly lépe a nakonec se umístila na čtvrté příčce. Bronz si ze Zduchovic odvezla Sára Vingrálková, která s Emilem také nezačala nejlépe, ale vše dohnala v druhé a třetí části mistrovské soutěže. Za poslední úlohu dostala dokonce druhou nejvyšší známku v hodnotě 64,925 %. Bezmála 64,5 % si v průměru ze tří kol vyjela Julie Sekaninová s Don Johnsonem a z letošního mistrovství si nakonec odvezla titul vicemistryně republiky.

Z vítězství a zisku zlata na národním šampionátu se radovala Zuzana Baloušková, která závodila s  Lipton Sambou. Ani v jedné z částí soutěže nenašla přemožitele, a od rozhodčích dostala průměrné hodnocení přes 67 %. Pro úplnost doplňme, že v dalších drezurních kategoriích, které se jely jen jako dvoukolové, získaly o den dříve zlaté medaile Dominika Tomíková s Kenym a Lucie Šlamborová v sedle koně Olala.

Také skokové mistrovské soutěže mají tři kategorie. Dětí ve věku od 8 do 12 let, které závodí na ponících s kohoutkovou výškou do 135 centimetrů, nastoupilo do posledních nedělních jízd šestadvacet. Jenže ani třetí kolo nerozhodlo o pořadí na medailových pozicích, a tak přišlo ke slovu rozeskakování čtyř jezdkyň, které během základních kol ani jednou nechybovaly.
Leticia Safari v sedle koně Iron Lady Moonlight nakonec v rozhodující jízdě dvakrát chybovala a skončila těsně pod stupni vítězů. Bronz získala Michaela Neumannová, která s Šikulkou překonala i rozeskakování bez zaváhání v čase 35,14 sekundy. Čistou jízdu předvedla také Alena Kozojedová s Beruškou, její čas byl ještě lepší, než čas předešlé dvojice, a tak se mohla radovat z druhého místa. Bezchybně a nejrychleji však absolvovala rozhodující jízdu Eliška Hasnedlová v sedle Kewina, a docválala si tak pro zlatou medaili a titul mistryně republiky.

Další z mistrovských soutěží byla připravena pro jezdce ve věku od 8 do 12 let, kteří jezdí s poníky zařazenými v nejvyšší kategorii, tedy s kohoutkovou výškou 136 až 148 centimetrů. Na start nastoupilo poslední den bezmála třicet účastníků. Také v této kategorii se vyvrcholení mistrovského klání neobešlo bez rozeskakování. Nejprve se rozhodovalo, kdo se stane držitelem bronzu, a to mezi jezdci s jednou chybou ze základních kol. Jen těsně uniklo třetí místo obhájkyni loňského prvenství Adéle Opatrné. Ta dojela v sedle Diamanta s čistým kontem, avšak dosažený čas na cenný kov o necelé dvě sekundy nestačil.

Bez chyb a ve vynikajícím čase 30,61 procválala cílem rozeskakování Lenka Sikorová s Leonem, a získala tak se čtyřmi trestnými body v součtu bronzovou medaili. Další dvě jezdkyně nechybovaly v průběhu celého šampionátu ani jednou a v rozhodujícím parkuru tak závodily o mistrovský titul. Mariana Michlíčková absolvovala na koni Mister Merlin bezchybně i rozeskakování a nezbývalo , než čekat, jak si povede její jediná soupeřka Anna Helebrantová.

Ta si v sedle Matea di Belle poradila s překážkami rozhodujícího parkuru také bez zaváhání a navíc proletěla cílem o více než dvě sekundy rychleji. Anna Helebrantová se tak stala mistryní republiky, před druhou Marianou Michlíčkovou. Nesmíme zapomenout zmínit, že Anna Helebrantová prokázala svou všestrannost, když získala se stejným koněm o den dříve bronz v drezuře.

Nejvyšší parkury čekaly na jezdce ve věkové kategorii od 13 do 16 let, kteří závodí na koních s kohoutkovou výškou do 148 centimetrů. Celkem čtyři trestné body nasbírala během třech kol Karolína Liďáková v sedle Sun Shain, a součet časů dosažený ve všech jejích jízdách přisoudil konečnou pátou příčku. Čtvrtá dokončila Klára Moudrá s Bonitou, jež měla také jednu chybu, tedy čtyři trestné body. K lepšímu umístění pomohly jezdkyni časy, kterých během svých jízd při mistrovství republiky dosahovala. O rozdělení medailí opět muselo rozhodnout rozeskakování. Třem soutěžícím se totiž podařilo překonat všechna kola bez shození.

Valentýna Poláchová s Benem překonala i poslední parkur bez zaváhání v čase 32,53 sekundy. Nakonec však tento čas stačil na bronz, protože obě její soupeřky byly rychlejší. Tereza Lipavská s Kačenkou projela cílovou čarou s čistým kontem v čase 29,80 sekundy. Našla se však soupeřka, která byla ještě rychlejší. Tou byla Jana Táboříková v sedle Kary, která při slavnostním dekorování vystoupala na stupínek nejvyšší.

Přestože český jezdecký sport na olympijských hrách v brazilském Riu nebyl zastoupen, většina příznivců tohoto odvětví bedlivě sledovala veškeré dění na této vrcholné sportovní události. Nejinak tomu bylo i v případě Aleše Opatrného a Jaroslava Hatly.

Právě tito dva jezdci bojovali ve skocích a ve všestrannosti o olympijskou kvalifikaci. O jejich snaze, která byla bohužel nakonec neúspěšná, jsme si s nimi povídali v olympijském parku Rio-Lipno, kam dorazili, aby pomohli v propagaci jezdectví mezi širokou veřejností.

SMS SOUTĚŽ

Do pondělí 22. srpna 12.00 hodin s námi opět můžete soutěžit prostřednictvím SMS o nákup za 500 v e-shopu Bukefalos. Stačí správně odpovědět na soutěžní otázku, jejíž řešení je jednoduché, pokud jste pozorně sledovali dnešní magazín.


Soutěžní otázka zní:

Kde se nachází olympijský park, v kterém se prezentovala vedle dalších sportů i Česká jezdecká federace?
A) v Lipně nad Vltavou
B) v Brně


Odpovědi posílejte formou SMS ve tvaru: Q mezera ODPOVED (Q A, nebo Q B) na telefonní číslo: 900 11 10. Cena SMS je 10 . DPH. Počet SMS z jednoho telefonního čísla není omezen! Přesná pravidla soutěže najdete na www.jezdeckymagazin.cz, nebo na www.equitv.cz.


POZVÁNKA ZA KOŇMI

Zduchovice na Příbramsku hostí již třetí týden po sobě významnou jezdeckou událost. Ve dnech 18. až 21. srpna se tam koná mistrovství České republiky v drezuře a paradrezuře.
Na závodišti v HumpolciDusilově probíhá od 19. do 21. srpna finále seriálu Zlatá podkova v soutěžích ve všestrannosti a ve spřežení.

Český skokový pohár pokračuje již 8. kolem, které hostí Ptýrov u Mnichova Hradiště. Velká cena je na programu v sobotu večer a pojede se pod umělým osvětlením. Předcházet budou dílčí finále rámcových seriálů Amateur Tour a Czech Junior Cupu. Tyto soutěže, stejně jako večerní Velkou cenu, budete moci sledovat živě na našem webu www.equitv.cz.

Kamery EquiTV nebudou chybět ani na dalších zmíněných akcích, a tak se již příští čtvrtek můžete těšit na souhrn toho nejzajímavějšího v dalším pokračování Jezdeckého magazínu. U jeho sledování se těšíme opět na viděnou!




reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE