reklama 11D

Jezdecký magazín EquiTV 28. července 2016

Poslední červencový Jezdecký magazín EquiTV vás zavede do Martinic, kde se 14. – 17. července konalo skokové MČR. Z něho vám nabídneme soutěž žen a mladých jezdců. Poté se podíváme „Na skok do Skal“, tedy na charitativní koňskou show.
28.07.2016 16:47  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B

JEZDECKÝ MAGAZÍN EQUITV SLEDUJTE ZDE

V Martinicích u Březnice se ve dnech 14. až 17. července konalo mistrovství České republiky mladých jezdců, žen a jednotlivců. O nejvyšší kategorii jsme vás souhrnně informovali již minule. Dnes přinášíme to nezajímavější z šampionátu mladých jezdců a žen.

V obou případech se jednalo o tříkolové soutěže, které vrcholily v neděli 17. července. Desítka účastníků se postavila na start třetího kola mistrovství mladých jezdců, a nevelké bodové rozestupy mezi jezdci slibovaly napínavou podívanou.

Třetí jízdy výrazně míchaly pořadím. Jezdkyně Nicola Grünthalová, která sedlala hřebce Carefula Z přicházela do kolbiště s pěti body na průběžném posledním místě, ale čistým výkonem se dokázala vyšvihnout na konečnou pátou příčku. Tři jezdci měli po dvou kolech čtyři trestné body, což byl stále výsledek, s kterým se dalo pomýšlet na umístění vysoko ve výsledkové listině. Jiří Tměj s klisnou Gizelle DK byl jedním z nich. Jenže dvojici se v rozhodujícím kole nedařilo, inkasovala 17 trestných bodů, což znamenalo desáté místo. Jednu chybu si přinášel také Alexandr Baraldi v sedle valacha Spectrum. Po čtyřech chybách však skončil devátý.

Naopak Václav Nágr se i s jedním zaváháním po dvou kolech v soutěži neztratil. Třetí parkur překonal čistě a s konečným skóre čtyř trestných bodů se ujal vedení. Po něm přicházel do kolbiště Václav Staněk, který jezdí píseckého plemeníka jménem Heartbreak ZH. Slibný jeden trestný bod však v třetím kole doplnil o dvě chyby a dojel tak pátý. Hořkou příchuť měla nedělní část soutěže pro Dušana Simovského. Ten byl s Canonem po dvou soutěžních dnech bezchybný, v třetí části ovšem chyboval třikrát, což stačilo na konečnou sedmou příčku.

Andrea Halíková překonala s Colettou první dvě kola také bez zaváhání. V třetí jízdě zaznamenala jedno shození a dorovnala tak čtyři trestné body Václava Nágra. Další z dvojic, které přicházely k poslední jízdě s čistým štítem, byla Francesca Kolowrat-Krakowská a Vorieta. Francesca dokázala udržet nervy na uzdě. Jako první překonala i poslední kolo šampionátu bez chyb a rázem se ocitla v čele. Porazit mohla Kateřina Málková s klisnou Chintou. Jenže se jízda nevydařila, shodila celkem čtyřikrát a s celkovou bilancí šestnáct trestných bodů se propadlana osmé místo.

Poslední, kdo mohl promluvit do pořadí na medailových pozicích, byla Tina Šalková s Digerem. Třetí kolo zahajovala s nulou, jenže přišly tři chyby a byla z toho konečná šestá příčka. V daný okamžik již bylo jisté, že mistrovský titul a zlato v kategorii mladých jezdců získala Francesca Kolowrat-Krakowská. Bylo však ještě třeba rozhodnout o druhém a třetím místě, kdy se v rozeskakování potkali jezdci se čtyřmi trestnými body. První absolvoval parkur rozeskakování Václav Nágr s Normanem. Zaznamenal chybu a čas 43,51 sekundy. Andrea Halíková s Colettou překonala kurz rozeskakování shodně s jednou chybou, jenže její čas byl o více než tři sekundy pomalejší, a tak stříbro bral Nágr a Halíková získala bronz.

V Martinicích se o tituly utkaly také ženy. I v jejich případě se soutěžilo ve třech kolech, a to rozhodující výrazně ovlivnilo celkové výsledky mistrovského klání.

Kateřina Bardonová s Logisticou MM nasbírala během prvních dvou parkurů čtyři trestné body, v poslední jízdě k nim přidala dalších pět a v celkovém pořadí skončila sedmá. Iva Holíková s Luanou T přicházela do kolbiště zatížená také jednou chybou, třetí kolo zvládla ovšem bez zaváhání, a její šance na medailové umístění byly vysoké. Naopak Kateřina Kubrická v třetím kole ztratila všechny naděje. S klisnou Šejnou 1 shodila v prvních dvou jízdách jen jednou, jenže devatenáct trestných bodů za třetí jízdu odsunulo na konečnou čtrnáctou příčku.

Ani Barbora Vojtková nebude na nedělní parkur vzpomínat v dobrém. Po dvou kolech činilo její skóre čtyři trestné body, třetí jízdu však nedokončila, když byla vyloučená pro třetí neposlušnost. Jedenácté místo brala Markéta Řeháková s Ginou Gineli-B, která kleslakvůli sedmnácti trestným bodům za chyby v poslední části soutěže. Z prvních jízd měla totiž jediný trestný bod. Zlato z roku 2015 přijela do Martinic obhajovat dvojice Michaela Refková a Casidi, a po dvou dnech to vypadalo, že Michaela je jednou z žhavých adeptek na medaili i letos. Jenže v třetí jízdě přišlo vyloučení a propad na pětadvacáté místo v celkovém pořadí. Zkušená česká reprezentantka Barbora Tomanová přivezla do Martinic do mistrovské soutěže klisnu Scarface. První dva parkury zvládla bez zaváhání, v třetí jízdě inkasovala čtyři trestné body a zařadila se po bok Ivy Holíkové na průběžnou vedoucí pozici.

Nulu měla na svém kontě před nedělní soutěží Zuzana Brátová. V třetí jízdě však se Sandinem třikrát chybovala a klesla na osmé místo. Dvakrát bezchybná byla v prvních dnech šampionátu Alžběta Vojtková s Pinky Pay. Třetí kolo dokončila s pěti trestnými body a zůstala těsně pod stupni vítězů. Denisa Bittnerová s Vanessou dokončila poslední mistrovský parkur s devíti trestnými body, což jistě mrzelo, protože v prvních kolech byla jednou z bezchybných jezdkyň. Takto dosáhla na konečnou šestou příčku. Dvakrát čistá byla v prvních dvou kolech Vladislava Humplíková s Buenou Utopií. Napotřetí překonala parkur s jednou chybou a stala se tak třetí jezdkyní se čtyřmi trestnými body.

Posledním, kdo mohl pomýšlet na vítězství, byla Sabina Šůchová s klisnou Ebel. Pokud by dokončila lépe, než se čtyřmi body, stala by se mistryní republiky. Jenže Ebel dvakrát shodila a Šůchová se propadla na páté místo. O pořadí na všech třech medailových pozicích muselo tedy rozhodnout rozeskakování mezi dvojicemi s jednou chybou. První vstoupila do kolbiště Iva Holíková na Luaně. Pro své soupeřky nastavila výsledek čtyři trestné body a čas 44,99 sekundy. Následovala Barbora Tomanová se Scarface. Jenže ta shodila dvě překážky a zařadila se tak za Ivu Holíkovou.

Poslední absolvovala kurz rozeskakování Vladislava Humplíková. Ta v sedle Bueny Utopie chybovala jednou, a protože dokončila v čase o půl sekundy lepším než Iva Holíková, mohla začít slavit titul české mistryně pro rok 2016. Druhou příčku vybojovala Iva Holíková, bronzovou medaili brala Barbora Tomanová.

Jezdecká stáj Kincl organizovala ve Skálách u Rýmařovaosmý ročník charitativní akce Na skok do Skal. Konala se v pátek 15. července, a na diváky čekal tradičně pestrý program.
Show otevřel Petr Vlašic, který se představil se svým čtyřspřežím. Doprovázel ho Vít Štolfa, který vedl dvojspřeží poníků. Jana Plačková ukázala návštěvníkům na svých třech svěřencích, jak lze naučit koně různým kouskům, na základě harmonického vztahu a komunikace mezi člověkem a koněm. V dalším vystoupení se diváci dostali do země fantazie. Rytíř v sedle andaluského hřebce a bojovnice na druhém koni předváděli své jezdecké umění.

Cestu do Skal si našel také nejúspěšnější český reprezentant ve voltiži Lukáš Klouda a jeho čtyřnohý partner Landar, kterého při závodech i různých exhibicích lonžuje Petra Cinerová. Lukáš nejprve rozproudil návštěvníky v krátké dynamické sestavě, aby ho poté vystřídala Tereza Viktorínová, která je jeho stájovou kolegyní. Lukáš Klouda se vrátil ještě jednou a předvedl celou voltižní sestavu v plné parádě. Eleganci fríských koní mohli obdivovat diváci v dalším vystoupení, kdy viděli drezuru v sedle i ze země. Poté přišli na řadu minikoně. Ti předvedli, že kromě práce s vodičem mohou být také zapřažení v sulkách. Do země fantazie zavedli přítomné v další části show kozáci, kteří předvedli, jak skvělými jezdci jsou. Program uzavřel dychtivě očekávaný skok mohutnosti. Pozvání přijali dva polští jezdci a při jejich vystoupení byla




reklama 13B