reklama 11D

Historie hal v ČR: Svinčice první v Československu

V tomto dílu o jezdeckých halách se budeme věnovat té, která stojí v Equiparku ve Svinčicích. Je dnes trochu v stínu nových hal, přesto je unikátní. Mimo jiné se v ní připravovala olympijská reprezentace pro OH v Moskvě. Více se dočtete v článku…
01.03.2017 15:42  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12D

 

Hala ve Svinčicích, přestože se v ní v posledních letech konají závody nižších obtížností, je v historii jezdectví pojmem. Postavena byla v roce 1978, její výstavba byla projednána na státní plánovací komisi a byla financována z několika tehdy výhradně státních institucí. 
 
Schválení takové výstavby ale musela předcházet aktivní činnost jezdeckého oddílu, kterou si v podobném měřítku ve světě převážně soukromých stájí ani dnes neumíme představit. 
 
Na Mostecko se stěhovali lidé za prací, a volný čas pro děti a mládež byl prioritou. Tělovýchovná jednota Bořeň Svinčice měla v nejlepších časech přes 200 členů, z nichž polovina pravidelně do oddílu docházela a podílela se na jeho činnosti. 
 
Pro potřeby TJ vyrostla v roce 1978 rozměrná hala s železobetonovou konstrukcí a dvojitým stropem, který má izolační vlastnosti, takže v létě udržuje příjemný chládek, zatímco v zimě je v ní oproti venku přijatelná teplota. 
 
Rozměry plochy k ježdění jsou 30 x 60 metrů a povrch tvoří kopaný písek s podílem jílu, který je pro koně přirozený. Každodenní údržba je samozřejmostí. Objekt má tři tribuny, věž rozhodčích a při hale je stále otevřená kantýna, sociální zázemí, stáj a kanceláře.
 
Oddíl halu udržuje vlastními prostředky a silami, písek se mění přibližně jednou za pět let, cílem i nutností je však celková rekonstrukce. Hala, která zejména v předrevolučních letech zažila i mezinárodní závody a národní závody na nejvyšší úrovni by si jí jistě zasloužila. Byla to spolu s halou v Prešově na Slovensku první jezdecká hala v Československu vystavěná pro plné závodní a tréninkové vytížení. Kvůli ní byl vybudován i silniční obchvat obce, pro kterou znamenala a pořád znamená velký přínos.
 
Svinčice se staly centrem pro přípravu na olympijské hry 1980 v Moskvě, což v plánu výstavby haly jistě sehrálo také důležitou roli. To, že se tehdy na mezinárodním poli velmi úspěšní jezdci Jiří Pecháček a Andrej Glatz později z politických důvodů na OH do Moskvy nedostali, je věc jiná, Svinčice však byly dějištěm jejich tréninků.
 
V roce 2017 ve Svinčicích probíhá soustředění s Lucií Marešovou a Jiřím Pecháčkem, v plánu jsou podzimní závody. Hala se využívá pro členy jezdeckého klubu Equipark o.p.s., Svinčice, TJ Bořeň Svinčice, Střední jezdeckou školu Velebudice, kde se za podpory Equiparku otevřel obor jezdec -chovatel koní, a dále využívají halu soukromníci z místa i okolí, a také jí využívají postižené děti.
 
V závěru nesmíme opomenout, že obrovskou zásluhu na vzniku haly měl také Jaroslav Podolán, který stál mimo jiné u zrodu hipodromu v nedalekém Mostě.



reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE