reklama 11A

"40 000 podpisů je úctyhodné číslo". Politici ocenili petici pro Napajedla

ikonka

Petici na záchranu hřebčína Napajedla v úterý převzali od organizátorů zástupci petičního výboru Poslanecké sněmovny. Veřejné slyšení se plánuje na 12. březen. "Hřebčín Napajedla stojí za záchranu," řekl předseda petičního výboru Tomio Okamura.
07.02.2024 14:42  |  Autor: Martin Cáp  |  Foto: Eva Kopečná  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12A

Občanská iniciativa za záchranu hřebčína Napajedla a chovu koní, která v uplynulých měsících zastřešovala celonárodní petici, si v úterý připsala důležitý úspěch. Zástupci iniciativy Aleš Martínek a Hana Kabelková předali archy petičnímu výboru Poslanecké sněmovny, který avizoval, že se peticí bude zabývat a 12. března k ní uspořádá veřejné slyšení.

Jak potvrdil Martínek serveru Jezdci.cz, pod petici na záchranu napajedelského hřebčína se podařilo nasbírat 40 až 45 tisíc podpisů, konečný součet bude zveřejněn před veřejným slyšením. "Odevzdáno dosud bylo 39 625 podpisů, platných je aktuálně přes 36 000. K tomu je třeba přičíst ještě online petici s 3500 podpisy a další archy, které nám nadále chodí," řekl Martínek.

 

Čtěte také: Pan Horálek může dál klidně spát. Pomník slavného trenéra je zachráněn

 

Předseda petičního výboru Tomio Okamura (SPD) na úterní tiskové konferenci ocenil velký ohlas, který petice ve prospěch Napajedel vyvolala. "My se tím určitě budeme zabývat. Je to obrovská petice, která bude podle pravidel Poslanecké sněmovny bude projednána formou veřejného slyšení. V hřebčíně Napajedla jsem osobně několikrát byl a mohu potvrdit, že stojí za záchranu," konstatoval Okamura.

"40 000 podpisů je úctyhodné číslo. Budeme se peticí se vší vážností zabývat, a to i na veřejném slyšení," dodal místopředseda petičního výboru Tomáš Müller (STAN).

Zpravodajem petice byl jmenován poslanec Stanislav Berkovec (ANO). "Pro mě je to nádherný a zároveň smutný příběh. Jsem rád, že občané napravují to, co svým způsobem pokazil stát. Je to pro mě paralela s jinými typy rodinného stříbra, o které jsme přišli nebo jsme je rozdali, ať už to byla kladenská Poldovka nebo jablonecký Liaz," prohlásil Berkovec na tiskové konferenci.

Na 12. březen plánovaného veřejného slyšení se může zúčastnit kdokoli. "Veřejná slyšení probíhají u petic nad 10 000 podpisů, to už je hranice, kdy ten místní problém už bývá značný. My jako petiční výbor po dohodě s petenty pozveme příslušné orgány státní správy, to bude teď otázka diskuze. Zveme například ministra nebo zástupce příslušných ministerstev. To je první krok. Petiční výbor slouží k tomu, že se státní orgány na nejvyšší úrovni dozví o těch problémech přímo od občanů. Proběhne diskuze a přijme se usnesení, které se potom posílá i příslušným orgánům státní správy. My se pak podle vývoje můžeme ptát i na stanovisko ministerstva,” vysvětlil Tomio Okamura.




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE