reklama 11C

Equinews: Parkury v dešti. Na Ptýrově kraloval Brát, v Chuchli Příhoda

ikonka

Noční Velkou cenu Ptýrova, která byla již osmým kolem Českého skokového poháru, vyhrál Martin Brát. – Během druhého ročníku Memoriálu Jany Holé v Chuchle Areně Praha se nejvíce dařilo Miloslavu Příhodovi.
29.08.2023 12:44  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |  
VIDEO
| FANCLUB
reklama 12C
 
Internetová televize EquiTV.cz připravuje v průběhu jezdecké a dostihové sezony pravidelný pořad Equinews, který najdete také například na Stream.cz nebo v programu televize A11. Jednotlivé reportáže vysílá v rámci zpravodajské relace Report kanál Sport 5. Podívejte se na jeho aktuální díl!
 

 

Martin Brát v Ptýrově ukázal všem záda. Vyhrál noční Velkou cenu ČSP

Atraktivní Velká cena Ptýrova, která probíhá ve večerních hodinách pod umělým osvětlením, přinesla tentokrát napětí až do posledních okamžiků. Podruhé za krátkou dobu vyhrál jezdec, který doposud během letošního Českého skokového poháru nebodoval.
 
V sobotu 26. srpna se na start hlavní soutěže celého mítinku s výškou překážek do 145 centimetrů postavilo jednatřicet dvojic a deset z nich pak postoupilo do finále.
 
Prvním finalistou byl Ondřej Pospíšil. Ten však svou jízdu v sedle hřebce Concaby vzdal, a tak přišla ke slovu Tereza Svobodová s Britanií. Jezdkyně si ze základního kola přinesla jednu chybu, napodruhé už nezaváhala a se čtyřmi trestnými body se ujala vedení. Nic na tom nezměnil ani výkon Veroniky Huškové na holandském hnědákovi Elcoradovi GS. Dvojice přicházela s nulou, ale dvanáct trestných bodů ve finále dávalo tušit, že o nejvyšší příčky se ucházet nebude.
 
Zato Jaroslavovi Jindrovi se v sedle jeho stájové jedničky Cornet´s Ninjy dařilo na jedničku. Po čisté jízdě v základním kole nechyboval ani ve finále, a dostal se do čela průběžného pořadí. V ten moment si navíc zkušený jezdec mohl být jistý, že i v celkovém žebříčku mu výkon přinese výraznější náskok na nejbližšího soupeře Jana Štětinu, který v Ptýrově do finále nepostoupil. 
 
Pozici Jindry v rozhodující části další jezdec Daniel Pospěch neohrozil. S oldenburskou klisnou La Elegance totiž přidal k nule dvě chyby. Potom však nastoupil bezchybný Přemysl Adam s holštýnským plemeníkem Cachasem a předvedl čistou a velmi rychlou finálovou jízdu, díky níž se zařadil na první místo před Jaroslava Jindru.
 
Jiří Skřivan s Hollandem TN zapsal do výsledkové listiny celkem čtyři trestné body, takže ten na nejvyšší příčky pomýšlet nemohl. Ovšem po něm nastupující Martin Šoupal ano. Spolu s běloušem Chique-K van´t Kattenheye Z zaznamenal dvě nuly a s časem 49,22 sekundy se posunul na druhé místo za vedoucího Přemysla Adama.
 
Změnu na nejvyšších příčkách pak přinesla hned další dvojice. Martin Brát a holandský valach Derby dovezli do cíle základní části nulu, a stejně tak ve finále. Navíc časomíra ukázala o bezmála sekundu a půl lepší čas, než měl dosavadní lídr. 
 
Poslední, kdo mohl promluvit do pořadí, byla Natálie Ulčová s Demontem. Jezdkyně, která ovládla letošní Velkou cenu v Jítravě, zvolila rychlé tempo. Jenže v parkuru nakonec jednou chybovala, což zmařilo její šance na stupně vítězů.
 
Noční Velkou cenu Ptýrova tudíž vyhrál Martin Brát, který si tak zajistil postup do podzimní Super Grand Prix. Ta začátkem října letošní ročník Českého skokového poháru uzavře. Druhou příčku na kolbišti Farmy Ptýrov ukořistil Přemysl Adam a třetí místo obsadil Martin Šoupal. 
 
Žebříček jezdců vede po osmi kolech domácí parkurové extraligy Jaroslav Jindra s náskokem dvanácti bodů na Jana Štětinu. Třetí je s odstupem dalších devíti bodů Jiří Skřivan.
 

Parkurová špička se sešla v Chuchli. Memoriál Jany Holé vyhrál Příhoda

Druhý ročník Memoriálu Jany Holé přilákal do Chuchle Areny Praha na domácí poměry hvězdnou sestavu jezdců. Do hlavní soutěže čtyřdenního mítinku s překážkami vysokými 145 centimetrů nastoupilo 29 dvojic.
 
Tři z nich tvořila se svými svěřenci Mariana Michlíčková a se všemi postoupila do finálové části. Do zkráceného parkuru nastupovala jako první na hřebci Dalton de Tiji, ale stejně jako v základním parkuru, i tentokrát jednou chybovala a skončila šestá. Kamil Papoušek s valachem Vivano Blue přidal ke čtyřem bodům dalších osm, což pro něj znamenalo konečné deváté místo. 
 
Prvním, kdo zopakoval čistou jízdu, byl Miloslav Příhoda ve dvojici s valachem Carman. Po něm následovala znovu Mariana Michlíčková, a to v sedle valacha Departure S. Byla současně poslední startující s penalizací z úvodu soutěže. Bohužel tentokrát do cíle nedojela, neboť Departure S třikrát odmítl skočit zeď. 
 
Janovi Štětinovi s valachem Jumago se již tolik nedařilo jako při první jízdě a inkasoval osm trestných bodů. Čas měl pomalejší než Michlíčková s Daltonem, a tak ve výsledkové listině figuruje na sedmém řádku. Mezi nejrychlejší dvojice se neřadila ani Tereza Prášková na valachovi Entracte d´Austral, ale díky pouhým čtyřem bodům obsadila páté místo. 
 
Naopak Vladimír Tretera na valachovi Gangster v/h Noddevelt, který upustil od plánu účastnit se na přelomu srpna a září mistrovství Evropy v italském Milanu, útočil na vítězství. Celým kurzem projel bez penalizace v čase 44,86, tudíž na Miloslava Příhodu ztrácel ještě čtyři setiny sekundy. Osmibodový výsledek předvedl Filip Doležal s valachem Enzo / Epson des Fresnes. Jemu časomíra ukázala hodnotu 48,49, a tak se musel spokojit s osmou příčkou.
 
Poslední, kdo mohl předstihnout Miloslava Příhodu, byla Anna Kellnerová na klisně Valencia V Z. Jenže jednou chybovala a poté i mírně zvolnila tempo, kvůli čemuž se umístila těsně pod pomyslnými stupni vítězů. 
 
Chuchle Arena Praha bude tento rok hostit ještě dva parkurové mítinky. Od 27. září do 1. října se tam koná finále Českého skokového poháru a hned týden poté sezonu 2023 na tamním parkurovém kolbišti uzavře tradiční Cena Eliota.
 
Foto: poskytla Asociace ČSP



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE
function closepop(){ $("body").removeClass("hidescrollbar"); $("#popreklamagal").hide(); $("#popreklama").hide(); }