reklama 11A

Začátky Hunter Holloway. Dvanáctiletá holka a mohutný sportovní hřebec

ikonka

Jezdkyně Hunter Holloway na sebe upozornila během nedávného finále Světového poháru v Omaze, kde vybojovala třetí místo. U koní je od malička. Prvního sportovního koně jí přenechala její máma. Ve dvanácti s ním překonala první stopadesátku.
15.04.2023 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |  FANCLUB  |  APLIKACE
reklama 12A

 

V sobotu 8. dubna vyvrcholila v Omaze série parkurového Světového poháru 2022/2023. Třetí příčku vybojovala možná trochu překvapivě Američanka Hunter Holloway. Pětadvacetiletá jezdkyně nepatřila k horkým favoritům. Nakonec to ovšem byla právě ona, kdo místo hvězdných krajanů držel vysoko vlajku hostitelské země. Pojďme si Hunter Holloway představit blíž.
 
Americká reprezentantka vyrostla na farmě v Kansasu. Její rodina se v oblasti chovu koní a jezdeckého sportu živí. „Byla jsem od dětství mezi koňmi. Každý den jsem trávila v sedle. Nikdy jsem nepochybovala, že budu profesionálním jezdcem. Jiná životní cesta pro mě neexistovala,“ říká Hunter. „Farma v Kansasu je naše hlavní základna, ale máme ještě menší areál v Ocale na Floridě, kde jsme přes zimu“, popisuje s tím, že jako rodina dost cestují. Věnují se částečně soukromým klientům a částečně vlastním sportovním koním.
 
 

První top kůň

Díky rodinnému zázemí měla Hunter od malička široké možnosti. „Měla jsem k dispozici hodně kvalitních koní. Můj první top kůň byl mámy hřebec s výkonností do Grand Prix. Byl už starší, a tak se máma rozhodla, že mi ho přenechá. Řekla mi: Tady je tvůj první kůň do Grand Prix, tak hodně štěstí,“ vzpomíná mladá Američanka. „Byl to obrovský a silný hřebec. A mně bylo dvanáct let, takže to pro mě bylo opravdu dost složité. Ale na druhou stranu byl mírný a hodný. Už tehdy jsem s ním překonala první stopětačtyřicítku a posléze i parkur do 150 centimetrů. To mi dodalo sebevědomí. Každý dobrý kůň dodá jezdci sebevědomí.“
 
První zkušenosti z mezinárodních závodů začala Hunter sbírat jako sedmnáctiletá. Ve věkové kategorii mladých jezdců už běžně závodila na čtyřhvězdových mítincích. Ale přesto, že má několik pódiových umístění či vítězství v soutěžích na nejvyšším stupni obtížnosti, fanoušci ji zaznamenali hlavně ve Světovém poháru v roce 2021. 
 
Podávala výborné výkony, které v listopadu 2021 vyšperkovala triumfem v soutěži FEI Longines World Cup v Las Vegas. Díky bodovému zisku postoupila do finále série. Loni v dubnu ho hostilo Lipsko, a tak se s ní seznámili i příznivci evropského parkurového sportu. Američanka nakonec obsadila šestnáctou příčku.
 
V dubnu 2023 si ve finále World Cupu v Omaze vedla ještě mnohem lépe. Brala třetí místo. Na stupně vítězů vystoupala po boku nejlepšího jezdce posledních měsíců Henrika von Eckermanna a Harrieho Smolderse, který je v top desítce na žebříčku FEI. Hunter, jež se na žebříčku drží v druhé stovce, porazila řadu špičkových jezdců. Mezi nimi třeba svého mnohem slavnějšího krajana McLaina Warda - aktuální světovou čtyřku. 
 
 

Pepita Con Spita

Tohoto úspěchu by nejspíš nebylo bez dvanáctileté klisny jménem Pepita Con Spita, kterou pro ni jako sedmiletou našel rodinný známý v Nizozemsku. Vestfálská bělka po DSP Con Spirit s ní byla už v loňském finále Světového poháru a výbornými jízdami se blýskla hlavně v letošním vrcholu. 
 
V prvním kole do 160 centimetrů dojela dvojice na osmém místě, v druhém kole na stejné obtížnosti obsadila sedmé místo a rozhodující soutěž dokončila s šestým nejlepším výsledkem. To je nebývalá vyrovnanost ve všech jízdách, která, jak se ukázalo, byla receptem na úspěch. Výsledky mnoha jiných dvojic totiž v průběhu finále výrazně kolísaly. 
 
Hunter na svou stájovou jedničku pěje jen samou chválu: „Ona je výjimečná, je to naše princezna,“ líčí s tím, že Pepita je velmi šaramantní dáma, která si vždy a všude získá publikum na svou stranu. Ostatně nejinak tomu bylo v Omaze. „Má všechno, co má dobrý sportovní kůň mít. Má schopnosti, talent a mozek. A odpouští mi chyby. Mohu se splést tady a tam a ona mi dá prostor se z toho poučit.“
 
Podle Hunter je právě povaha tím nedůležitějším, podle čeho se snaží hledat nadějné koně do sportu. „Charakter je na prvním místě, vždy charakter! Nejprve se snažím vyčíst, jaké má srdce. Teprve potom se koukám na další schopnosti. Samozřejmě ale je třeba, aby byl rychlý, opatrný a měl potenciál skákat velké překážky,“ říká jezdkyně, která nepřestává pracovat také sama na sobě. „Mám obrovské štěstí, že od dětských let se mohu učit od tolika skvělých lidí. Dávno jsem zjistila, že nejvíc se naučíte od lidí kolem vás, od každého můžete něco pochytit.“
 
Zdroj: FEI, World Of Show Jumping, Hunter Holloway Web
 
Foto: Richard Juilliart / FEI



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE