V NRHA Czech se snažíme se podporovat mladé jezdce, říká Jonáš Bujnoch

ikonka

Reining už není součástí Mezinárodní jezdecké federace. Některé národní federace si ho však alespoň zatím pod svými křídly ponechaly. Jednou z nich je i ta česká. Jak prozradil Jonáš Bujnoch, většina jeho aktivit se však soustřední na NRHA Czech.
06.03.2022 11:30  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB

 
Jonáš Bujnoch je jeden z nejúspěšnějších českých trenérů a jezdců v reiningu. Tuto disciplínu lze v České republice provozovat pod hlavičkami hned tří organizací. 
 
„U nás je možné v reiningu závodit v několika organizacích, jsou to: Česká jezdecká federace, Western Riding Club a teď již třetím rokem i pod oživenou afilací NRHA Czech. Takže tyto tři organizace pořádají reining, je možné pod nimi soutěžit a dostat se na určité mety, které si člověk vysní nebo naplánuje,“ uvedl Jonáš Bujnoch ve westernovém podcatu EquiRadia s Jitkou Kynclovou.
 
„Letos je v plánu několik změn a novinek. Pod hlavičkou NRHA Czech proběhnou opět čtyři závody a šampionát. Oslovili jsme i jiné areály. Snažili jsme se je vytipovat tak, aby byly lidem dobře dostupné – co se týče dojezdu, zázemí a tak dále. Letos budeme mít tři závody za hranicemi České republiky a jedny závody zůstávají v Česku, konkrétně u Kláry Šalkové na Smart Ranchi. Pozvání jsme dostali kousek od Popradu na Kam Quater Horses v Hrabušicích, zůstává tam v úvodu sezony Ranch 13 v Nemšové a čtvrtý závod se pojede v Polsku na Ranchi Roleski ve Starých Zukowicích,“ popisuje Bujnoch, který je jedním z členů výboru National Reining Horse Association Czech.
 
Reprezentant v reiningu hovořil s Jitkou Kynclovou i o tom, jaký je vlastně rozdíl v tom, zda jezdec startuje na závodech pod hlavičkou NRHA, nebo ČJF. „Asi tím hlavním a největším rozdílem je, že u ČJF musí člověk skládat nějakou jezdeckou licenci a musí být členem. Obecně pod NRHA nemusíte licenci skládat a je to v podstatě jen o zaplacení určitého poplatku a můžete se pak účastnit závodů po celém světě. Výhodou je být členem NRHA klubu, aby člověk mohl sbírat nějaké body do šampionátů a body na mistrovství Evropy, které se letos plánuje ve Švýcarsku. Máme různé kategorie, je to jinak rozdělené, a to si myslím, že je velký rozdíl. Snažíme se podporovat mladé jezdce, snažíme se tam mít kategorie pro mladé koně, aby se lidé nebáli přijít a vyzkoušet si to, a aby tam byla nějaká návaznost a možnost postupu do vyšších kategorií,“ vysvětluje. 
 
Jonáš Bujnoch se na závody nepřipravuje sám, ale má také několik lidských svěřenců. „Je to fajn vést mladší nebo i dospělé svěřence k jejich cíli krok za krokem. Je dobré vidět, jak si ti lidé při tom plní nějaké své sny a cíle. Pro mě je to určitě hodně motivující a určitě mám kolem sebe za poslední roky spoustu talentované mládeže. Mnoho z nich jsem už dostal k velikým úspěchům, a to je v mých očích velmi motivující. Není to vždy jen o tom, mít drahého a přiježděného koně. Je to samozřejmě o té tvrdé práci, a i ten koník musí mít nějaký talent a musí tam být nějaký potenciál a předpoklady pro reining. Je to celé o pravidelném tréninku. Jak jsem již zmiňoval, ty kategorie jsou nastavené tak, že každý si může najít svoji úroveň, aby se v ní cítil pohodlně a soutěžil se sobě rovnými,“ konstatuje v rozhovoru pro EquiRadio Jonáš Bujnoch.
 
Foto: Martina Burianová, poskytl Jonáš Bujnoch

Pod jakou hlavičkou preferujete reiningové závody?

celkem hlasů: 11

Hlasování skončilo.

ČJF 4 / 36.36%
NRHA 4 / 36.36%
WRC 3 / 27.27%