reklama 11C

Úprava používání bezpečnostní přilby: Pro reining ano, pro drezuru ne

ikonka

Výkonný výbor České jezdecké federace se během únorového zasedání zabýval tím, zda na národních závodech upravit (ne)používání bezpečnostní přilby v disciplínách drezura a reining. Zatímco reining uspěl, drezura nikoliv.
28.02.2021 20:30  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B
 
Bohumil Rejnek předložil při zasedání Výkonného výboru České jezdecké federace v úterý 16. února k vyjádření národní úpravu pravidel v disciplíně reining.
 
Zmíněná úprava je v následujícím znění: „Na národních soutěžích na opracovišti použití soutěžního oděvu a přilby není povinné, použití čapky je povoleno. Ochrannou přilbu musí mít na opracovišti i při soutěži na hlavě sportovci 18letí a mladší, a to až do konce kalendářního roku, v kterém dovršili 18 let. Nošení přilby jezdci nad 18 let věku je z bezpečnostních důvodů doporučeno.“
 
Výkonný výbor ČJF předloženou národní úpravu pravidel disciplíny reining schválil. Konkrétně tři členové byli pro, dva proti. Opačný poměr hlasů mělo hlasování o národní úpravě pravidel v disciplíně drezura (NÚ 16), která nošení přilby jezdci nad 26 let věku z bezpečnostních důvodů pouze doporučovala.
 
Návrh výjimky na národních závodech měla znít následovně: „Sportovci, kterým je 26 (dvacet šest) a více let, jedoucí na Koni 7letém a starším, mohou mít cylindr / buřinku místo ochranné přilby. Tato výjimka platí pouze pro danou aktuální soutěž a okamžiky před jejím zahájením (opracoviště) a jízdu ze stáje a zpět. Jezdci je dovoleno sejmout cylindr / buřinku‚ ne ochrannou přilbu) při pozdravu na začátku a konci úlohy a v průběhu dekorování, také při předávání cen a v průběhu čestného kola. Doporučuje se však, aby Sportovci spadající pod tuto výjimku nosili ochrannou přilbu vždy, pro jejich vlastní bezpečnost.“
 
Zatímco jezdci reiningu starší 18 let tak mohou nadále jezdit ve westernových kloboucích, drezurní jezdci se musí smířit s tím, že cylindry a buřinky jsou pro ně již minulostí.
 
Zdroj: Zápis ze zasedání VV ČJF (www.jezdectvi.org)
Ilustrační foto Stanislav Pitela



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE