reklama 11B

První kůň výměnou za starý počítač. Tak začala Farringtonova kariéra

ikonka

Mluví plynule španělsky, učí se mandarínsky, umí pilotovat helikoptéru, ale především je už dlouhou dobu jedním z nejlepších parkurových jezdců světa. Možná je toho víc, co jste nevěděli o americkém olympijském medailistovi Kentovi Farringtonovi.
03.04.2023 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12D

 

Dvaačtyřicetiletý Američan Kent Farrington patří mezi nejlepší jezdce světa. „Parkur to je dlouhověká disciplína. Můj cíl je být ve světové desítce ještě alespoň dvacet let.“ To jsou slova, která pronesl v rozhovoru pro magazín Equestrian Life před pěti lety. A zatím svůj smělý plán plní. Za ta léta nikdy neklesl hluboko do pole. Aktuálně je třináctý a zažil i pocit světové jedničky. Celý rok držel nejvyšší pozici - od května 2017 do května 2018.
 
Kent nepochází z jezdecké rodiny, a dokonce ani z prostředí, které by jezdectví zvlášť nahrávalo. Vyrostl v centru severoamerického velkoměsta – Chicaga. O koně projevil zájem už jako malý kluk, když si jeho maminka zaplatila vyjížďku. Rodiče ho podpořili a on brzy začal docházet do klubu. Jen cestováním vlakem na tréninky do stájí mimo obří město trávil pokaždé tři hodiny. 
 
V devíti letech dostal jako vánoční dárek poničku Samanthu a začal s ní běhat pony dostihy. Z touhy stát se žokejem ale brzy sešlo, bylo jasné, že bude příliš vysoký a těžký. A tak začal Kent s klasickým jezdectvím se zaměřením na parkury. Rodiče se v názoru na jeho životní cestu trochu rozcházeli. Maminka ho po všech stránkách podporovala. „Máma dokonce vyměnila starý počítač za mého prvního velkého koně,“ vzpomíná Kent. „Táta mě chtěl vidět spíš na univerzitě. Navzdory tomu jsem dělal to, co jsem chtěl já. Nikdy bych nemohl pracovat někde v kanceláři za stolem. Nebyl bych šťastný.“
 
 

Sportovní vavříny

Po ukončení středoškolského studia začal Kent pracovat pro čtyřnásobného olympijského účastníka Tima Grubba a později pro neméně úspěšnou jezdkyni Leslie Howard. „Po roce a půl u Leslie mě právě ona povzbudila, abych zkusil rozjet vlastní byznys. Řekla mi, že mám hodně talentu, ale asi jsem nebyl zrovna prvotřídní zaměstnanec,“ směje se Kent.
 
A tak velmi brzy založil vlastní stáj. Přiznává, že to bylo dřív, než si představoval. „Bylo mi jen jednadvacet, ale zkrátka člověk se nesmí moc ptát sám sebe, co to dělá a musí se chytit příležitosti.“ Mimochodem Kent patří mezi hrstku jezdců, kteří vydělali poměrně brzy svůj první milion dolarů ve výhrách v soutěžích. Obdržel také cenu Maxine Beard Award pro sportovce, kteří ukážou opravdový potenciál reprezentoval Spojené státy americké na mezinárodní scéně.
 
A skutečně svůj talent a potenciál využil a využívá beze zbytku. Za život startoval šestkrát ve finále Světového poháru, má týmové zlato z Panamerických her 2011 a bronz z téže akce o čtyři roky později. Třetí místo zapsal spolu s kolegy z družstva také při Světových jezdeckých hrách v Caen 2014 a jeden z vrcholů kariéry zažil o dva roky později při olympiádě v Riu. V sedle Voyeura se v individuálním klání dostal až do rozeskakování, v němž dojel nakonec pátý. Tým USA si odvážel stříbrné medaile.
 
 

Nejlepší koně

Právě hnědák Voyeur patřil k nejlepším svěřencům, které Kent sedlal. Vyhrál s ním mnoho Velkých cen, mezi nimi Rolex Grand Prix v Ženevě, jež patří k nejvíce ceněným trofejím. O dva roky později zvítězil v jiné Velké ceně v rámci Rolex Grand Slamu, a to v Cáchách. Tehdy uspěl s klisnou Gazelle – dalším ze špičkových koní, jež prošli jeho rukama.
 
„Moje sestra toužila po hodinkách Rolex. Nemohl jsem jí je koupit, tak jsem jí je musel vyhrát,“ líčí jezdec, který se díky těmto výsledkům stal ambasadorem značky. Nejsou to jen soutěže Grand Slamu, ale i další významné pětihvězdové Velké ceny, v nichž uspěl. Třeba na okruhu Global Champions. A také mimo něj. K dalším hvězdám jeho stáje patřil třeba holandský bělouš Uceko, stále aktivní je ryzák Creedance. 
 
 

Muž mnoha talentů

Možná málokdo ví, že vedle koní a jezdeckého sportu se Kent věnuje i dalším činnostem. Umí pilotovat vrtulník, miluje projížďky na motorce, zvládá jízdu na skateboardu i snowboardu. Bral i lekce mandarínštiny mluví plynule španělsky. 
 
Hlavní jsou ale koně. Přestože jeho kariéru mohl zničit pád, po němž se na jaře 2018 učil znovu chodit, on už za pár měsíců seděl v sedle a závodil. Svoje životní motto převzal od svého táty: „Uč se od každého, ale nikoho nekopíruj. Tak vznikne ta nejlepší verze tebe samotného.“
 
Zdroj: FEI, Kent Farrington Web, Equestrian Life, Horse and Hound, Horsenetwork, Chrono of the Horse
 
Foto: Richard Juilliart / FEI, CHIO Aachen Press



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE