reklama 11C

Nejpomalejší skokan se loučí. Bude teď bavit kobylky, vtipkuje Ehning

ikonka

Parkurový jezdec Marcus Ehning ohlásil, že jeden z jeho nejvýraznějších koní končí kariéru. Osmnáctiletý hřebec Funky Fred je nepochybně výborný skokan, ale zajímavá je také jeho koňská osobnost. Ošetřovatelka o něm říká, že je to velký flegmatik.
03.06.2023 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12D

 

Marcus Ehning a Funky Fred už nebudou tvořit dvojici na světových kolbištích. Osmnáctiletý vestfálský ryzák končí sportovní kariéru.
 
Hřebec je chovatelským produktem rodiny Ehningových, narodil se v jejich stáji v roce 2005 matce po hřebci jménem Pilot. Otcem byl další z někdejších svěřenců německého reprezentanta a olympijský vítěz For Pleasure. První mezinárodní soutěže spolu absolvovali už v roce 2011, kdy nastoupili do CSIYH v rámci světoznámého zimního mítinku v Ženevě.
 
Následovaly další úspěšné soutěže pro mladé koně, ale už jako sedmiletý skákal Funky Fred rámcové parkury při Světovém poháru ve Veroně. V osmi letech byl v top10 ve stopětapadesátce při CSIO5* v Rotterdamu.
 
Postupně přidávala dvojice další a další umístění na nejtěžších parkurech: páté místo v bariérovém skákání při CSI5* v Ženevě, čtvrtá příčka v pětihvězdové Grand Prix v Bordeaux, třetí příčka v soutěži do 155 centimetrů při CSIO5* v Mannheimu i další výborné výkony v Cáchách, Madridu, Barceloně, Cascais, Dauhá, Oslu, Paříži nebo v Římě.
 
 

Kůň, který chtěl vždycky závodit

S výběrem jména se po narození hřebečka Ehningovi trefili. Funky Fred je zábavný a jeho ošetřovatelka Mel Jobst na práci s ním vzpomíná ráda. „Je hrozně těžké říct, který z koní Marcuse je pro mě výjimečný. Pokud mluvíme o těch starších, o které se už dlouho starám, byl by to už neaktivní Pret A Tout a pak také Funky Fred“, uvedla Mel v rozhovoru, který poskytla před dvěma lety serveru World Of Showjumping.
 
Ryzák velmi rád závodil. „Pořád čeká, až se pojede na závody. Když balím věci do kamionu, neustále na sebe strhává pozornost, aby ukázal, že chce jet také. Navíc přesto, že je to hřebec, je opravdu hrozně hodný a snadný kůň na manipulaci. Kdybyste ho nechali stát samotného uprostřed opracoviště a odešli, stál by tam a čekal, i když by kolem něj běhali další koně. Na závodech ho můžete ustájit blízko ke klisně a vůbec ho to nezajímá. Kromě Calandy, kterou vždycky považoval jen za svoji vlastní,“ líčila ošetřovatelka ve zmíněném rozhovoru speciální vztah hřebce k bělce, jíž také sedlal Marcus Ehning a která ukončila kariéru letos na jaře.
 
„Je to ten nejpomalejší chodec na světě, když někam jdeme, trvá to celou věčnost. Na ježdění v práci je to jeden z těch koní, kteří skáčou pro radost. V kolbišti už je to něco jiného, tam je dost silný a může se dostat pod tlak,“ popisuje Mel.
 
Po skončení sportovní kariéry, s níž se rozloučil na závodech „doma“ v Borkenu, bude Funky Fred trávit čas na pastvinách na farmě Ehningových. "Narodil se u nás, strávil u nás osmnáct let a u nás si užije naplno sportovní důchod. Doufám, že také potěší nějaké kobylky,“ vtipkuje Marcus Ehning na adresu hřebce, který je licentovaný jako plemeník.
 
Zdroj: FEI, World of Showjumping
 
Foto: Stefano Grasso / LGCT



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE
function closepop(){ $("body").removeClass("hidescrollbar"); $("#popreklamagal").hide(); $("#popreklama").hide(); }