Nedostali Nagano Golda, koupili Nancha. Australané "vybrali" Maďarsko

ikonka

Australský nákupní apetit dorazil do střední Evropy. Po Esti Fénym odchází z Evropy další velká maďarská hvězda Nancho. Jejich předchůdce Thunder Teddington svého času v Austrálii neuspěl, jeho kariéru předčasně ukončilo zranění.
20.02.2020 17:35  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB

Opakovaně se snažili koupit českého Koně roku Nagano Golda, stojí také za probíhajícím výprodejem německých vytrvalců. V poslední době udeřili agilní kupci z Austrálie hned dvakrát v Maďarsku. Poté, co nedávno získali tamního koně roku Esti Fényho, se stěhuje k protinožcům i aktuální maďarská hvězda Nancho, kterou dosud připravoval Gábor Maronka pro stáj Intergaj.
 
Vítěz loňské Velké ceny Bavorska (Gr.1) a Baden-Württemberg-Trophy (Gr.3) byl podle serveru Galopponline prodán prostřednictvím agenta Holgera Fausta a jeho novým trenérem bude v Randwicku působící Anthony Cummings.
 
"Nanchův vzestup byl působivý, styl jeho dvou německých vítězství rovněž. Jeho dlouhodobým cílem bude pochopitelně Melbourne Cup, spolu s dalšími velkými australskými dostihy na konci roku," uvedl Faust v tiskové zprávě.
 
Nancha při jeho maďarských startech několikrát jezdili Tomáš Lukášek, Jaroslav Línek či Václav Janáček. V loňském Kincsem Díj se letos pětiletý syn plemeníka Tai Chi utkal i s šampionem tříletých hřebců Arcturusem, který na něj z druhého místa ztrácel 3 1/2 délky.
 
Maďarské hvězdy obvykle končí v zahraničí
 
Umístění v blacktype získal i zmiňovaný Esti Fény. Pětiletého odchovance hřebčína Bábolna, který byl druhý a čtvrtý v německém listed, čeká v pátek australský debut. Bývalého svěřence Csaby Zaly nyní chystá Matthew Smith a pro začátek mu vybral 150 000 australskými dolary dotovanou Canberra Mile. Dále Esti Fényho přihlásil do několika dalších velkých dostihů včetně Queen Elisabeth Stakes a Sydney Cupu.
 
 
Nancho a Esti Fény jdou ve stopách svého bývalého krajana Thunder Teddingtona. Někdejší reprezentant stáje Álmodó byl prodán do Austrálie poté, co zvítězil v Grand Prix d’Avenches a doběhl dvakrát třetí v německém listed.
 
Na australské půdě vyhrál v Geelongu a posbíral několik umístění, ale jeho kariéra předčasně skončila v září 2017 zadržením v Caulfieldu. Zranění zadní nohy ho na dráhu už nepustilo.
 
"Je to velká škoda, začínal se dostávat do formy. Evropští koně vždy potřebují chvilku na aklimatizaci a pak se zlepšují. Jeho poslední formy byly dobré," komentoval to trenér Jason Warren.
 
Prodej Nancha z Evropy znamená, že z maďarského turfu odešla další veličina. Kromě Esti Fényho a Thunder Teddingtona skončil v zahraničí i kůň roku Quelindo. Dnes osmiletý bělouš německého chovu byl před čtyřmi lety prodán do Kataru. Tam stále běhá v barvách Hassana Aliho A. M. Alabdulmalika, jeho největším úspěchem bylo předloňské vítězství v Qatar Gold Trophy (Gr.1).
 
 
Foto: Václav Volf, fotovolf.com