reklama 11C

Žokej Abík odchází do Německa. Bude pracovat pro Jana Korpase

ikonka

V posledních sezonách sbíral velké úspěchy v Polsku a na rodném Slovensku, letos se chce Michal Abík zkusit prosadit v Německu. Pomocnou ruku mu podá Jan Korpas, u kterého nastartovali německou kariéru už Bauyržan Murzabajev a Martin Laube.
14.02.2020 17:40  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12C
Do Německa se chystá přesídlit další výrazný žokej středoevropského regionu. Slovenský a polský šampion Michal Abík, který aktuálně jezdí v Spojených arabských emirátech, bude od března působit u trenéra Jana Korpase v Berlíně.
 
"Chci zabojovat o svou šanci a uchytit se v Německu," řekl Abík serveru Jezdci.cz.
 
Sedmadvacetiletý žokej odešel po čtyřech letech od Adama Wyrzyka, s jehož koňmi slavil v minulých sezonách celou řadu úspěchů. Na kontě má tři polské klasické dostihy a titul šampiona ze sezony 2017. Loni si připsal prestižní Wielkou Warszawskou s klisnou Pride Of Nelson.
 

Tip: Norma chybu neudělá, jsem si jistá. Podcast po stopách Laty Brandisové

 
Syn někdejšího slovenského šampiona Mira Abíka zatím nasbíral přes 250 vítězství. Doma na Slovensku, kde na začátku kariéry zazářil jako stálý jezdec šampiona sprinterů Lorda Patricka, se v posledních letech objevoval jen příležitostně. Na české půdě získal pět vítězství ve Slušovicích včetně hattricku z 2. srpna 2014.
 
Zimu tráví Abík u trenéra Johna Hydea v dubajské stáji Hamdana Al Maktúma. "Jsem tady hlavně jako pracovní jezdec mladých koní. Příležitostně jezdím i dostihy, když se naskytne příležitost," vysvětluje. V aktuální sezoně startoval zatím třikrát, koncem března se přesune do Německa.
 
Abík je po loňském šampionovi Bauyržanovi Murzabajevovi a Martinu Laubem už třetí mladý jezdec ze střední Evropy, který se pokusí nastartovat německou kariéru s pomocí Jana Korpase.
 

Psali jsme: Ke koním jsem se vrátil v šestnácti, říká Michal Abík

 
Bývalý úspěšný rovinový i překážkový žokej je samostatným trenérem v Berlíně od roku 2018. Za necelé dvě sezony získal 25 vítězství a loni v říjnu zaznamenal premiérový úspěch na blacktype scéně prostřednictvím listed v Hannoveru s dvouletou klisnou Paloma Ohe. Pražskému publiku se připomněl prostřednictvím druhého místa Call Me Mistera v Leram EJC Million na Evropském poháru žokejů.
 
 

Krátce ze zahraničí

 
Dvě pátá místa vytěžili svěřenci Václava Luky na pátečních dostizích v Chantilly. Bělka Rousse stihla pod Maximem Guyonem konec tabule v zpočátku pomalu rozběhnutém Prix de Chauvry (1900 m, 21 000 eur). Na vítězného Time Shanakilla, někdejšího soupeře svého tréninkového kolegy Nagano Golda, ztrácela necelé dvě délky. Vítěz loňského Zlatého poháru Premier Lion dlouho živil naděje na lepší výsledek v Prix de Jagny-Sous-Bois (2700 m, 19 000 eur), ale po aktivním průběhu z druhého místa v posledních metrech zeslábl a bral pátou příčku. Mimo dotované pozice skončil jen veterán Nine Ou Four v prodejním dostihu na 1300 metrů.
 
 
Foto: Václav Volf / fotovolf.com




reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE