reklama 11A

Bude Tiger Roll psát historii? Kampaň před Velkou národní nezabrala

ikonka

Některé poslední výroky kolem nejpopulárnějšího britského překážkáře Tiger Rolla připomínaly spíše mýdlovou operu. Oznámení nesených hmotností před Velkou národní ale dopadlo podle očekávání. Rozladěný Gigginstown však má i jednu dobrou zprávu.
12.02.2020 12:15  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12A
Poběží, nebo nepoběží? Atmosféru úterního slavnostního oznámení nesených hmotností pro Randox Health Grand National dlouhé týdny předem ovlivňovaly debaty kolem hodnocení vítěze posledních dvou ročníků Tiger Rolla, živené jeho majitelem Gigginstown House Stud.
 
Bratři Michael a Eddie O’Learyovi dlouhodobě lobbovali za co nejvýhodnější zatížení desetiletého hnědáka, který se v případě dalšího vítězství může stát prvním trojnásobným vítězem Velké národní od Red Ruma v 70. letech, a hrozili jeho případnou neúčastí.
 
Handicaper BHA Martin Greenwood však mediálnímu a majitelskému tlaku nepodlehl. Tiger Roll podle očekávání ponese nejvyšší hmotnost v poli. Handicaper mu stanovil rating 170 a aplikoval snížení o jednu libru, což v praxi činí nesenou hmotnost 11 stonů a 10 liber (asi 74,4 kg).
 
Stejnou hmotnost jako Tiger Roll dostal přidělenou jeho stájový kolega Delta Work, následuje Bristol De Mai (11st 8lb). Podle Greenwooda se rýsuje zřejmě "nejkvalitnější Velká národní v moderní historii", na přihláškách figurují vítězové Velké národní, Irské národní, Velšské národní, Cheltenham Gold Cupu a celá řada dalších třídových koní.
 

Čtěte také: Renny Storm ukončil kariéru. Lépe se rozloučit nemohl, říká žokej

 
Bratr valachova majitele Eddie O’Leary reagoval podle očekávání. "Jsem velmi zklamaný a nespokojený. Vše podstatné k tomuto tématu jsme už řekli, ale budeme se muset vážně zamyslet, jestli Tiger Rolla pustíme na start. Vážně," citoval O’Learyho list Racing Post. Gigginstown bude v reakci na úterní verdikt hlásit Tiger Rolla i do Betway Bowlu, který se v Aintree poběží ve čtvrtek před Velkou národní.
 
Handicaper: Hlasy okolo neřeším
 
Trenér Gordon Elliott vidí situaci jinak než jeho klienti. "Pokud by bylo rozhodnutí na mně, Tiger Roll by určitě startoval ve Velké národní. Je to populární kůň a tohle je nejslavnější dostih světa. Chtěl bych se s ním o další vítězství pokusit. Handicaper dělá svoji práci a myslím si, že se jí zhostil dobře. Jeho rozhodnutí mi připadá férové a respektuji ho," citoval Elliotta Racing Post.
 
Greenwood odmítl výroky Gigginstownu blíže komentovat. "Nemám absolutně žádnou reakci. Jako handicaper musíte přistupovat stejně k dostihům v Aintree i Sedgefieldu, a nesmíte si všímat hlasů okolo. Prostě se soustředíte na svou práci," řekl Greenwood s tím, že jeho zaměstnavatel British Horseracing Authority (BHA) na něj nevyvíjel sebemenší nátlak, aby v otázce dvojnásobného vítěze Velké národní jakkoli ustupoval ze svých pozic.
 
"Rating 170 na úrovni Suny Baye z roku 1998 mi připadá jako férový požadavek. Myslím si, že i s tímto hodnocením a zatížením bude na trhu hodně populární. Počkejme si, jak se to vyvine," dodal handicaper.
 
Tiger Roll vstoupí do aktuální sezony v nedělním Boyne Hurdle v Navanu, kde absolvuje svůj první start od loňské Velké národní a podzimního zranění. Za měsíc by měl pokračovat v cross-country na National Hunt Festivalu v Cheltenhamu, kde bude usilovat o svůj pátý triumf v rámci festivalu. Aby splnil kvalifikaci pro Velkou národní, musí se do 17. března aspoň jednou dostat do cíle.
 
"Tiger Roll je brilantní kůň, pro nás zcela nedocenitelný. Budeme se rozhodovat čistě podle toho, co je dobré pro něj. Momentálně je hlavní, aby v pořádku zdolal nedělní dostih v Navanu a vrátil se zdravý i z Cheltenhamu," prohlásil O’Leary.
 
Ve stopách Red Ruma, ale v jiné éře
 
Gigginstown House Stud tento týden potvrdil, že nezávisle na současné debatě zůstane Tiger Roll v tréninku i pro další sezonu. "Když vidíte dvanáctiletého Faugheena, jak vítězí v grade 1 v Leopardstownu, tak vás to nutí se zamyslet. Proč penzionovat koně, který absolutně miluje dostihy a užívá si svého života? Až Tiger řekne ne, nebudeme s ukončením kariéry váhat, ale dokud říká ano, budeme pokračovat," vysvětlil O’Leary.
 
Podle deníku Guardian je pokračující debata kolem Tiger Rolla užitečným připomenutím, že do případného startu 4. dubna v Aintree musí coby rekonvalescent překonat ještě celou řadu nástrah.
 

Václav Luka: Počítám s tím, že koně jako Nagano Gold už nemusím potkat

 
Ke slovu se mezitím přihlásil i trenér Donald McCain, jehož otec Ginger připravil Red Ruma k vítězstvím v letech 1973, 1974 a 1977.
 
"Dnešní Velká národní je úplně odlišný dostih než tenkrát. Neblíží se někdejší obtížnosti ani za milion let. Teď sledujeme nejefektivnějšího skokana na současném typu překážek Velké národní, místy je překonává jako bulfinš. Mohl by si to dovolit na starých skocích? Nemohl," řekl McCain Racing Postu.
 
Připomněl, že Red Rum nastupoval s nejvyšší nesenou hmotností ke všem dalším startům po své první vyhrané Velké národní. "Vím, že táta by byl uražený, kdyby to bylo jinak… Pokud Tiger Roll nepoběží, nevadí. Žádný kůň není větší než samotná Velká národní. Osobně si však myslím, že se o hattrick pokusí. Ten kůň je skvělý pro celý dostihový sport a Gordon s ním dělá výbornou práci," dodal McCain.
 
 
Foto: Aintree racecourse




reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE