reklama 11B

Renny Storm ukončil kariéru. Lépe se rozloučit nemohl, říká žokej

ikonka

Desetiletý hnědák Renny Storm nedělním vítězstvím na sněhu ve Svatém Mořici uzavřel svou bohatou kariéru. Jeden z nejúspěšnějších českých odchovanců moderní éry úspěšně běhal prakticky na všech površích, kromě sněhu si vyzkoušel i mořskou pláž.
11.02.2020 09:00  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12A

Určitě to nebylo jeho nejtěžší ani nejhodnotnější vítězství, ale po nedělním úspěchu v dostihu na 1800 metrů ve Svatém Mořici si český odchovanec Renny Storm po delší době užil mezinárodní slávu. Zpráva o jeho triumfu dokonce otevírala zpravodajství německého serveru Galopponline.
 
Na desetiletém veteránovi při jeho lehkém triumfu o 3 délky seděl Dennis Schiergen, jehož otec Peter před čtyřmi lety na stejné dráze a se stejným koněm slavil vítězství v dostihu legend. "Renny Storm je jediný kůň, na němž jsem vyhrál já i táta," usmíval se loňský šampion švýcarských jezdců.
 
"Měli jsme dobrý start a já se zpočátku snažil nedostat se do strkanic. Před prvním obloukem ale nechtěl nikdo jít, tak jsem přešel na špici. Na protilehlé rovině jsem Renny Storma nechal nadechnout a pak už si to v klidu štrádoval domů. Překvapilo mě, jak lehce to celé zvládl," řekl Schiergen serveru Jezdci.cz.
 

Václav Luka: Počítám s tím, že koně jako Nagano Gold už nemusím potkat

 
Pro jednoho z nejúspěšnějších koní českého chovu poslední dekády nedělní vítězství zároveň znamenalo krásnou tečku za dostihovou kariérou. Stáj Chevalex a trenérka Karin Suter v pondělí rozhodli o jeho penzionování. "Stáj se shodla, že tohle bylo to nejlepší loučení, jaké se mohlo povést," potvrdil Schiergen.
 
Odchovanec hřebčína Napajedla, který předznamenal úspěšnou chovnou kariéru svého otce Stormy Jaila, absolvoval za devět let na dráze více než čtyři desítky startů a pokud započítáme i některá exhibiční představení v rámci mítinku White Turf, nasbíral celkem 11 vítězství.
 
Běhal na sněhu i na pláži
 
Pravnuk klasické vítězky Redakty slavil už jako dvouletý úspěchy na jedničkové scéně. Kromě Gerschova memoriálu si připsal i bratislavskou Cenu Muscatita, v Ceně zimního favorita byl třetí. Ve třech letech přidal například druhou příčku ve Veľkej jarnej ceně.
 
Trenér Jiří Michal ho pro stáj A3J Family postupně nasměroval do Francie, kde hnědák vyběhl své nejhodnotnější formy. Jako první kůň českého chovu zvítězil v Chantilly, a to hned dvakrát. Jeho životním úspěchem byl triumf o krk v Prix de la Chartreusena (D, 1600 m, 52 000 eur), za který získal francouzskou známku 41.
 
Po rozpuštění své stáje byl prodán do Německa, kde se po fraktuře pánve dokázal vrátit na dráhu. V tréninku Christiana von der Reckeho strávil nějaký čas na provinčních německých drahách. Zvítězil na populárním letním mítinku v Bad Harzburgu, zúčastnil se i dostihů na mořské pláži v Cuxhavenu.
 
Jako šestiletý se prosadil v Baden Badenu, belgickém Monsu a poprvé také ve Svatém Mořici, kam se od té doby pravidelně vracel. Vystřídal tak prakticky všechny povrchy, na kterých se v Evropě běhají dostihy.
 
Charakterní bojovník, který je nad věcí
 
Právě úspěchy na zimním mítinku White Turf výrazně ovlivnily hnědákův další osud. V roce 2018 zůstal ve Švýcarsku u Philippa Schärera a po jeho odchodu z trenérského řemesla se přestěhoval ke Karin Suter.
 
Podle Dennise Schiergena nebyly úspěchy Renny Storma na sněhu žádná náhoda.
 
"Je to charakterní kůň, který dělá jen to, co opravdu chce. V tréninku je silně nad věcí a dobře se jezdí. Prokázal v kariéře velkou tvrdost a také bojovnost, to jsou pro mě dva důvody, proč je tak dobrý i na sněhu. Navíc umí rychle odskočit a cválá sám, to je na sněhu hodně důležité," dodává.
 
 
Foto: swiss-image.com/Andy Mettler a Václav Volf/fotovolf.com




reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE