reklama 11A

Nagano Gold rozdal síly už po cestě. Bereme i páté místo, zní z týmu

ikonka

Úřadující Kůň roku Nagano Gold v neděli nastoupil v pařížském Longchamp ke svému poslednímu letošnímu startu. V Prix du Conseil de Paris měl podle papírových předpokladů bojovat o vítězství, ale po špatném průběhu dostihu na těžké dráze doběhl pátý.
25.10.2020 17:32  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
VIDEO
| FANCLUB
reklama 12B
Protichůdné pocity se praly v trenérovi Václavu Lukovi po doběhu Prix du Conseil de Paris (2200 m, 90 000 eur). Jeho Nagano Gold cestoval do grupy 2 na závodišti Longchamp se solidní šancí navázat na loňské vítězství krajana Subway Dancera. Po nešťastném průběhu, během něhož vyletěly veškeré taktické plány komínem, však musela být bošovická výprava ráda i za páté místo a poslední dotaci.
 
"Nepovedlo se prakticky nic z toho, co jsme si řekli. Samotný kůň mě nezklamal, opět získal tabulové umístění v grupě. Ale jinak tenhle dostih rychle mažu z paměti, protože tam nebyl jediný světlý bod. Na této úrovni musí do sebe všechno zapadnout a to se dnes nestalo ani náhodou," posteskl si Luka v rozhovoru s Jezdci.cz.
 
Po vítězství ve Wielké Warszawské se tým úřadujícího Koně roku rozhodoval, zda hřebec absolvuje letošní derniéru v Longchamp nebo Miláně. Nakonec dal přednost pařížské dráze, kde v září vybojoval třetí příčku v Prix Foy (Gr.2) za Anthonym Van Dyckem a Stradivariusem.
 

Čtěte také: Další úspěch Nedorostka. Jin Jin vyhrála grupu 3, Torque Power pátý

 
Že Nagano Golda ani tentokrát nečeká nic lehkého, signalizovala těžká dráha. "Půda dnes v Longchamp byla extrémní, opravdu těžká," potvrzoval z místa Luka. To se odrazilo i na sázkovém kursu českého zástupce, který během poslední půl hodiny před startem stoupl ze 41 na 75:10.
 
Hlavní problém však nastal v prvních vteřinách po startu. Z druhého startovního boxu odskakující Nagano Gold se ocitl ve volném prostoru a začal se v pomalém tempu přetahovat s žokejem Vincentem Cheminaudem.
 
Po několika stovkách metrů ho sice “přikryla” vedoucí dvojice Dariyma a Mare Australis, ale hřebec Syndikátu V3J dál puloval. Neusadil se ani v oblouku a bylo znát, že se nedokáže plně soustředit na dostih.
 
"Potvrdily se předpoklady, že to bude pomalé, všichni brali zpátky. My jsme chtěli jít úplně z posledního fleku, kde byla šance, že se Nagano usadí. To se bohužel nepodařilo. Po startu byl rychlý a v dostihu pak ztratil hrozně moc sil. Ve chvíli, kdy se konečně usadil, se pole trochu přeskupilo, on zase puloval a Cheminaud mu znovu musel obracet hlavu," konstatoval Luka.
 
 
V cílové rovině tak Nagano Goldovi nezbyly síly na jeho vyhlášenou koncovku. Nejlepší koně mu odskočili, ale hnědák bojoval až do posledních metrů a uhájil páté místo, asi šest délek za vítězným valachem Baronem Samedi s Mickaelem Barzalonou.
 
Tříletek ze stáje Josepha O'Briena, který byl jedním ze tří koní v poli bez blacktype statusu, porazil v napínavém finiši dalšího příslušníka klasického ročníku Mare Australis. Třetí skončila Eudaimonia před Dariymou.
 
"Vpředu skončili koně s váhovou úlevou, na těžké dráze to mohlo sehrát svou roli. Vítěz je kůň na vzestupu, může se z něj vyklubat jméno pro grupy 1," hodnotil Luka.
 
"Mluvil jsem po doběhu s agentem našich žokejů a shodli jsme se, že s Nagano Goldem může jet v poli jen Christophe Soumillon. On ho jako jediný dokáže i v takovém dostihu usadit. V tomhle kontextu dnes beru páté místo všema deseti," dodal.
 
Na dotovaném místě jen Loulou's Jackpot
 
Zbylí čeští koně na nedělním mítinku v Longchamp skončili mimo dotované pozice. Druhý z letošního EJC Leram Million Troizilet se v classe 2 na 1400 metrů “zastavil” už před distancí a po vypuštěném závěru doběhl s devítidélkovou ztrátou na zbytek pole.
 
Dvouletý Bobik ve vlastních barvách trenéra Jiřího Michala finišoval osmý v handicapu na 1600 metrů. V sedle se Sébastienem Maillotem útočil zezadu a když se mu v cílové rovině otevřel prostor k útoku, přední koně mu už unikli. Solidním závěrem se však přiblížil vítězné klisně Be Great až na zhruba pět délek.
 
Ze čtveřice aktérů startujících v Hannoveru získal dotované umístění jen Loulou’s Jackpot. Osmiletý valach trenérky Heleny Voršilkové doběhl pátý v trojkovém handicapu na 1750 metrů.
 
Naprázdno vyšla trojice trenéra Miroslava Nieslanika, kterou pro majitelku MUDr. Evu Nieslanikovou odjezdil Jiří Palík. Nejlépe dopadla Giannah, které se v dostihu EBF pro dvouleté klisny na 1600 metrů solidně rozcházela z druhého sledu a doběhla šestá. Naopak čtvrtý z Gerschova memoriálu Mike Majk uzavřel doběh dostihu kategorie D na 1750 metrů a mezi poraženými skončila i bělka Marie D’Orval mezi tříletými nezvítězivšími na 2200 metrů.
 
Z tuzemských překážkářů byla v akci šestiletá Dallina, kterou trenér Greg Wroblewski poslal do steeplechase na 4200 metrů v Nancy. Letošní dvojková vítězka z Pardubic finišovala pod Lukášem Sloupem šestá, 18 délek od prvního Fonzi Contiho.



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE