reklama 11B

Měl vodit hříbata, běžel grupu 1. Teď se Cacophonous chystá do Itálie

ikonka

Po pátém místě v Prix du Cadran čeká valacha Cacophonouse italský St. Leger. Jezdkyně a trenérka Martina Havelková se v rozhovoru pro Jezdci.cz ještě jednou vrací k životnímu dostihu v pařížském Longchamp a popisuje, jak se ambiciózní start zrodil.
22.10.2020 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12A

Plánovat start v St. Legeru je momentálně ve střední Evropě poměrně ošemetná věc. Slovenská verze je nově přesunuta na pátek 6. listopadu, případné datum té české je zcela ve hvězdách. Několik tuzemských stájí však zvažuje účast v St. Leger Italiano, vypsaného na sobotu 7. listopadu.
 
Do milánského San Sira by se mohl vydat například pětiletý Cacophonous. Valach majitele Iva Köhlera má za sebou životní dostih v pařížském Longchamp, kde před třemi týdny doběhl pátý v Prix du Cadran
 
"Po návratu z Francie ani nebyl moc unavený, v práci se jeví dobře. Už trochu chytil chlup, jako většina koní v tuhle dobu, ale stále je při chuti. Pokud nás nezastaví nějaké komplikace kolem pandemie, tak bychom start v Itálii zkusili," říká hnědákova trenérka a stálá jezdkyně Martina Havelková.
 
Progres flegmatického valacha britského původu je jedním z velkých příběhů letošní sezony. Přesně před rokem byl vydražen na Tattersalls Horses In Training Sale. Jako čtyřletý nezvítězivší kůň za 3500 guinejí nepoutal větší pozornost ani ambice.
 

Čtěte také: Francouzský hattrick! Comblot ještě neřekl poslední slovo, říká trenér

 
U trenéra Davida Menuisiera absolvoval deset startů a do Česka cestoval s ratingem 68. "Původně jsem si říkala, že budeme mít ve stáji spolehlivého koně, který bude pomáhat mladším koním jako sparing-partner. Přece jen nestál moc peněz a byl to už starší kůň. Už na jaře se ale začal ukazovat v práci, těšila jsem se na něj," vzpomíná Havelková.
 
Jistý potenciál naznačil už červnovým triumfem o 3 délky na 2800 metrů ve Velké Chuchli. Následovalo vítězství v Karlovarské dvojnásobné míli. Euforie z valachova výkonu na distanci 3200 metrů stála u zrodu ambiciózního plánu na účast ve čtyřkilometrovém "Cadranu".
 
"S tím nápadem přišel majitel. Ověřili jsme si, že ani takto dlouhá distance pro Cacophonouse není problém. Je to opravdu vytrvalec, jeho distanční optimum je kolem tří kilometrů, tak jsme se rozhodli to zkusit," vysvětluje Havelková.
 
V rámci přípravy běžel hnědák dva dostihy na 2400 metrů, při tom druhém finišoval třetí ve Velké ceně českého turfu týden před velkým dnem v Longchamp. "2400 metrů je pro něj opravdu spodní hrana. S přibývající distancí se zahřívá, do Paříže jel příjemně nabuzený," dodává trenérka.
 
Nezastavila ho ani těžká půda
 
Účast Cacophonouse v grupě 1 leckoho překvapila. Na místě se na něj dokonce přišel podívat asistent jeho bývalého britského trenéra, aby zjistil, zda se skutečně jedná o stejného koně. Francouzi ohodnotili valachovy české formy známkou 32 a televize Equidia pasovala Martinu Havelkovou na výletnici, která si přijela do Longchamp zajezdit a užít atmosféru.
 
"Při pohledu na soupeře, všechno blacktype koně, mi samozřejmě nebylo úplně lehko na duši. Hlavně jsem doufala, aby to obstojně odběhl a dobře reprezentoval. Nakonec to ale byl parádní zážitek, i se vším okolo," hodnotí Havelková s odstupem tří týdnů.
 
Určujícím faktorem byla zejména těžká půda, která dokonale prověřila vytrvalost všech koní. "Půda byla opravdu extrémní. Už loni bylo na Arc měkko, ale letos ještě víc. V týdnu chodily z France Galop esemesky, aby trenéři počítali s hlubokou dráhou, protože stále prší. Pár koní asi kvůli tomu bylo škrtnuto. Když jsme cválali na start, stála na dráze voda," popisuje Havelková.
 
Kritický moment zažila česká dvojice na protilehlé rovině. "Na druhé straně je to opravdu do kopce. Nezdá se to, ale je to tak a do toho těžká půda. Za tím obloukem za cílem začali ostatní kone do kopce zrychlovat, to jsem se chvíli bála. Oni odskočili a zdálo se mi, že pořád zrychlují. Cacophonous si v dostihu potřebuje k tomu dojít sám, ale tady jsem ho musela upozornit a on to pak akceptoval," vrací se k průběhu dostihu.
 
Při zatáčení do cílové roviny už bylo evidentní, že některým aktérům docházejí na hluboké dráze síly. Český outsider naopak seběhl i poslední šestistovku. "Data z mezičasů, která se dají najít na France Galop, ukazují, že měl snad třetí nejlepší zrychlení v cílové rovině. Po dostihu mi říkal Frankie Dettori: Ty jsi mě předjela! Tak jsem se smála, že můj kůň prostě utíkal dál a ten jeho už ne," dodává.
 
Zda Cacophonous zamíří do Francie i v příštím roce, zůstává otevřené. "Ostudu jsme neudělali. Pokud všechno půjde dobře, třeba se tam ještě vrátíme. Teď se to ale těžko říká, za rok může být mnoho věcí jinak. Hlavně musí být kůň zdravý," říká Havelková.
 
Prozatím se Cacophonous chystá na blacktype v jiné zemi. Italský St. Leger, který je otevřený starším koním, už v minulosti vyhráli Donn Halling, Author a Trip To Rhodos.
 
 
Foto: archiv Martiny Havelkové



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE