reklama 11D

Loupež za bílého dne. Přesun Troop Commandera v Miláně vyvolal otázky

ikonka

Troop Commander přišel u zeleného stolu o druhé místo v italském St. Legeru. "Každý se tomu rozhodnutí diví, ale nic s tím nenaděláme," říká trenér František Holčák, podle něhož chyběl vítězi Slovenského derby jeden vytrvalecký dostih v nohou.
09.11.2020 09:58  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
NEPŘEHLÉDNĚTE
| FANCLUB
reklama 12B
Hnědák Troop Commander skončil třetí v St. Leger Italiano a stal se 43. blacktype koněm v českém tréninku. Za zdánlivě nevinným popisem dalšího úspěchu trenéra Františka Holčáka se skrývá dramatická zápletka téměř absurdních rozměrů.
 
Hřebec stáje Meridian totiž proběhl cílem milánské grupy 3 na druhém místě za německým vítězem Sirem Polskim. Na třetí příčku za domácí klisnu Agnes byl odsunut až dodatečně dostihovou komisí kvůli údajnému tísnění, po němž však není na záznamu dostihu ani památky.
 
"Je to nepříjemné, nic podobného jsme nečekali. Celkem se tomu rozhodnutí každý diví, ale nic s tím nenaděláme. Možná, že kdyby skončil třetí Cacophonous, tak by to pořadí nechali. Jenže tam byla italská klisna. Na závodišti jsme zaslechli i nějaké řeči, že jim přece Němci a Češi nebudou odvážet tyhle dostihy," komentuje situaci trenér František Holčák.
 

Čtěte více: Troop Commander má status blacktype koně, v Miláně ukázal třídu

 
Žokej Silvano Mulas vedl Troop Commandera v cílové rovině blízko bariéry. Přehodil si bičík, ale do žádného většího kontaktu s vedle běžící Agnes nedostal. Bezprostředně po doběhu si valašská výprava nebyla vědoma, že by dostihová komise podávala protest ex offo.
 
"Je fakt, že neumíme italsky, tak to pro nás byl blesk z čistého nebe. Najednou ohlásili, že Troop Commander je třetí. Komise si pak zavolala jezdce s tím, že tam bylo tísnění. Našemu žokeji ještě vzali licenci, že prý na ně byl drzý. Za nás u toho byl syn Radek, ale moc tomu nerozuměl. Pokud jim vadí, že jdou dva koně v cílové rovině vedle sebe, ať se podívají třeba na sobotní Breeders’ Cup, kde nikdo nic podobného neřešil," podotýká Holčák.
 
Na celém případu zaráží také jeho netransparentnost. Zdůvodnění rozhodnutí dostihové komise bylo oznámeno pouze místním rozhlasem a není k dispozici čelní záběr cílové roviny ani žádný zápis o podrobnostech verdiktu. Troop Commander nepatřil k hlavním favoritům a diváci měli v některých místních materiálech k dispozici pouze část jeho forem. Chyběly například záznamy o hřebcových letošních startech. Závodiště San Siro vlastní sázková společnost Snai. 
 
Papírování jako do Liverpoolu
 
Tým Troop Commandera se nebude proti výsledku odvolávat. "Nemělo by to cenu. Z toho, co jsme zjišťovali, by se případ dostal před nějakou komisi, jednání by se mohlo protáhnout i na tři roky a do té doby by se pozdrželo vyplacení dotací. Tak to necháme být," konstatuje Holčák.
 
Hořká tečka však nemůže nic změnit na tom, že vítěz Slovenského derby ukázal při debutu v grupovém dostihu výborný výkon. "Z koně mám opravdu dobrý pocit, šel fantasticky. Radek navíc sehnal dobrého žokeje. On ještě stále není úplně vyzrálý a takto dlouhý dostih šel vlastně poprvé, když St. Legery v našem regionu nebyly. Mulas říkal, že mu chyběl v nohou jeden delší dostih, ale moc si ho pochvaloval. Bude to podle něj moc dobrý kůň," shrnuje Holčák.
 
Už před startem si byl vědom, že jedničkou Meridianu v tomto dostihu bude právě Troop Commander. "Arcturusovi takto dlouhá distance přece jen nesedí tak dobře. Už to nebylo ono, navíc se nepovedl průběh dostihu podle ordre a kůň už pak neměl ten závěr. I žokej si myslí, že jeho strop je za těchto okolností 2000 metrů,” dodává na adresu loňského držitele slovenské trojkoruny, který doběhl šestý.
 
Blacktype umístění vnímá i jako odměnu za nemalé cestovní útrapy. "Papírování bylo, jako kdybychom jeli do Liverpoolu. Museli jsme nechat udělat testy za osm tisíc korun, týmu všude měřili teplotu. Na místě si připadali jako na pustém ostrově. Jídlo žádné, naštěstí jsme použili valašské klobásy. Radek říkal, že v noci potkali jedno auto za tři hodiny, tak se skoro bál, jestli jede dobře. Je teď prostě divná doba," uzavírá Holčák.
 
 
Foto: Bohumil Křižan, Jockey Club ČR



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE