reklama 11D

Loučení mistra z Curragh. John Oxx trénoval Sea The Stars i Sinndara

ikonka

John Oxx, jeden z nejvíce oceňovaných dostihových trenérů posledních desetiletí, ukončil v 70 letech kariéru. Strůjce úspěchů hvězd jako Sea The Stars, Sinndar nebo Ridgewood Pearl kdysi převzal stáj od svého otce a dařilo se mu od první chvíle.
05.11.2020 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
VIDEO
| FANCLUB
reklama 12B
Skutečné legendy odcházejí tiše a neokázale. Když velký irský trenér John Oxx v pondělí nasedlal doma v Curragh tři dvouleté svěřence do posledního dostihu své aktivní kariéry a zhlédl, jak nejlepší z nich Earlswood doběhl na třetím místě, byl stručný a věcný.
 
"Tak to by bylo," usmál se 70letý Oxx na reportéry. "Není toho moc, co zbývá říct. Tohle byli mí poslední startující, takže jdu najít nejrychlejší cestu ven a jedu domů na oběd..."
 
Po 41 aktivních letech se tak uzavřel příběh jednoho z nejúspěšnějších a nejvíce obdivovaných trenérů moderní historie. 
 

Čtěte také: Dva úspěchy v Miláně, dvouletý Azov nezklamal ani při druhém startu

 
"Od teď se budu na dostihy už jen dívat. Měl jsem ve své dostihovém životě štěstí a podařilo se mi asi všechno, po čem jsem toužil. Nemám si na co stěžovat, ale prostě nadešel čas skončit. Už pár let jsem o tom uvažoval," řekl Oxx v rozhovoru pro Racing Post.
 
Svého prvního vítěze odváděl z dráhy 31. března 1979, jen pár měsíců poté, co převzal centrálu Curraberg Stables od svého otce. Stalo se to na závodišti Phoenix Park a úspěšným koněm nebyl nikdo menší než tehdy pětiletý Orchestra, který už v péči Johna Oxxa staršího vyhrál několik velkých dostihů a doběhl druhý v irském St. Legeru a čtvrtý v derby.
 
"Nachystat tak brzy prvního vítěze, to byl tenkrát velký den. Orchestra pro mě v tom samém roce vyhrál i první grupový dostih, Whitehall Stakes. Bylo velké privilegium moci ho pro lorda Donoughmora trénovat," vzpomínal před časem.
 
K dalším poctám stoupal postupně. V roce 1987 slavil první úspěch v grupě 1 a první z jedenácti klasických vítězství prostřednictvím klisny Eurobird v irském St. Legeru.
 
 
V 90. letech přišla nejprve éra výjimečné klisny Ridgewood Pearl, vítězky Breeders’ Cupu Mile a Evropského koně roku 1995. Přelom tisíciletí pak patřil výbornému Sinndarovi, jemuž se v barvách Aga Khana podařila unikátní série vítězství v britském derby, jeho irském ekvivalentu a Ceně vítězného oblouku. Dalšími velkými vítězi byli Alamshar, Azamour či pozdější polský plemeník Alandi, jehož úspěch v Prix du Cadran byl trenérovým pětatřicátým vítězstvím na gr.1 scéně.
 
Oxxův životní kůň se však jmenoval Sea The Stars. Galileův polobratr, který v roce 2009 očaroval dostihovou Evropu. V rozmezí půl roku běžel v šesti grupách 1 a všechny dokázal vyhrát. Postupně ovládl 2000 Guineas, Derby, Coral-Eclipse, Juddmonte International Stakes, Irish Champion Stakes a Cenu vítězného oblouku.
 
Ve finiši nejbohatšího evropského dostihu byl dlouho v beznadějné pozici zavřený u bariéry. V poslední chvíli se Mickovi Kinanovi otevřela mezera, Sea The Stars předvedl obrovskou akceleraci a triumfoval lehce o 2 délky. "Ten okamžik mám stále v paměti. Jakmile se otevřel prostor, dohnal sedm délek jako nic. Bylo to neuvěřitelné," komentoval to Kinane.
 

Podcast s Radkou Hovadovou: Ulysses byl láska na první pohled. O všem rozhodl los

 
Na Oxxe a jeho tým dopadal před "Arc" obrovský tlak. "Ten stres před dostihem byl extrémní. Za žádnou cenu jsme nechtěli prohrát. On prostě musel vyhrát, aby se zařadil k velikánům dostihové historie. Navíc jsme si byli vědomi, v jak velké formě se nachází," rekapituloval Oxx.
 
Sám nikdy nezastíral, že Sea The Stars představoval vrchol jeho kariéry a že líbivému hnědákovi věřil od první chvíle. "Strašně dobře se s ním pracovalo. Byl to skutečný gentleman. Rychle se učil, už jako dvouletý se krásně pohyboval. Výborný kůň po všech stránkách. Jak rostl, začal být čerstvější a trochu agresivnější, potřeboval opravdu dobrého jezdce. A potřeboval běhat dostihy. Tři týdny před Arc mi jeho pracovní jezdec říkal: Johne, on potřebuje další dostih…"
 
"Bylo krásné moci trénovat takového koně. Každý ho miloval, vlastně byl tak trochu veřejným majetkem. V té době mu fandili snad úplně všichni, do stáje nám chodila spousta zpráv, pohledů a dopisů. Udělal nám tolik radostí a chytil tolik lidí za srdce, až to bylo dojemné," vyprávěl Oxx.
 



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE