reklama 11D

Melbourne Cup opět získala Evropa. Irský veterán vyhrál start - cíl

ikonka

Radost z vítězství, ale i smutek ze ztráty výborného koně zažila v úterý irská výprava na Melbourne Cupu. Nejpopulárnější australský dostih vyhrál Twilight Payment, loňský vítěz britského derby Anthony Van Dyck se v cílové rovině fatálně zranil.
03.11.2020 10:40  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12B
Podruhé v kariéře nasedlal trenér Joseph O’Brien vítěze Melbourne Cupu a opět porazil svého slavného otce Aidana. Jeho sedmiletý valach Twilight Payment v sedle s Jyem McNeilem dominoval stylem start - cíl a v závěru udržel o půl délky za sebou mocně finišujícího Tiger Motha. O další hlavu zpět doběhl loni druhý Prince of Arran.
 
Páté evropské vítězství v historii Melbourne Cupu mělo smutný nádech poté, co britský derby-vítěz z loňského roku Anthony Van Dyck utrpěl na začátku cílové roviny frakturu ve spěnce a musel být utracen.
 
160. ročník 3200 metrů dlouhého handicapu, který stále zůstává nejpopulárnějším australským dostihem, se běžel kvůli Covidu-19 před prázdnými tribunami.
 

Čtěte také: Nejbohatší rovinový kůň mění barvy. Lokotrans koupil Subway Dancera

 
I přes absenci obvyklé atmosféry působil jako repríza ročníku 2017, kdy Josephem O’Brienem připravovaný Rekindling porazil Johannese Vermeera z tréninku jeho otce. Snad jen s tím rozdílem, že s kursem 25:1 odskakující Twilight Payment se brzy po startu dostal na špici.
 
Žokej Jye McNeil při své první účasti v Melbourne Cupu optimálně odhadl tempo a nikdo z dvaadvaceti soupeřů už hnědáka v majetku rodiny Williamsových nechytil. "Od začátku jsme měli v plánu jít zepředu. S naší pozicí na sázkovém trhu jsem nebyl pod velkým tlakem, ale když máte vodit, tak to samozřejmě nějaké nervy jsou. V závěru jsem koně maximálně podporoval i hlasem. Šlo o to prostát to až do konce a on je tvrďák," pochvaloval si McNeil.
 
Teofilův syn Twiligh Payment, dvojnásobný vítěz Curragh Cupu (Gr.2), zažívá životní sezonu. Melbourne Cup je pro něž už třetím grupovým úspěchem v tomto roce. Dlouholetý účastník St. Legeru startoval ve vrcholu australské sezony už loni, kdy obsadil jedenácté místo.
 
Joseph O’Brien sledoval dostih doma v Irsku. "Jye odjezdil koně fantasticky, veškeré uznání jde za naším týmem, který s koňmi strávil v Austrálii poslední měsíc," řekl 27letý trenér listu Racing Post.
 
Ani letošní ročník Melbourne Cupu se bohužel nevyhnul fatálnímu zranění. Čtyřletý Anthony Van Dyk je sedmým utraceným koněm za posledních osm ročníků, tím dosud posledním byl jiný O’Brienův svěřenec Cliffs Of Moher v roce 2018. Pořadatelé ve Flemington Parku čelí zvýšenému tlaku veřejnosti na prošetření, co stojí za nezvykle vysokým počtem únavových zlomenin ve sledovaném dostihu a zda se jedná pouze o tvrdý podklad dráhy nebo něco jiného. Žádný jiný velký rovinový dostih na světě totiž podobné problémy v posledních letech nemá.
 
“Se smutkem potvrzujeme, že Anthony Van Dyck musel být humánně uspán po zlomenině ve spěnce. Kůň dostal okamžitou veterinární péči, vzhledem k povaze zranění bohužel nemohl být zachráněn. Naše sympatie a soustrast patří majitelům Anthony Van Dycka, trenérovi Aidanu O’Brienovi a jeho týmu, kteří se o koně starali,” řekl šéf Racing Victoria Jamie Stier.
 
Vítěz loňského britského derby v září vyhrál Prix Foy v Longchamp a patřil k favoritům Melbourne Cupu. Racing Victoria nyní v rámci svého standardního řízení vypracuje zprávu o incidentu pro další prošetření. “Zpráva shrne veškeré veterinární informace i okolnosti incidentu a poskytne podklad pro případná preventivní opatření v budoucnu,” dodal Stier.



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE