Lidem jsme ukázali, o čem americké rodeo ve skutečnosti je, říká Pata

ikonka

V první polovině května odstartuje na ranči Halter Valley v Dnešicích další ročník ProRodeo Tour. Jedním ze spoluzakladatelů tohoto seriálu rodeových závodů, který vznikl z kovbojských her, je Milan Pata. „Chtěl jsem tomu dát hlavu a patu,“ uvedl.
26.03.2023 06:30  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB


 
Seriál ProRodeo Tour vznikl v roce 2010 na ranči Halter Valley v Dnešicích, kde se koná pravidelně dodnes. První kolo tam proběhne v květnu, finále pak koncem září. O jeho vznik se zasloužil vedle jiných majitel zmíněného ranče Milan Pata, kterého koně a western přitahovali od dětství.
 
„Můj zájem o koně začal asi v mých deseti letech, kdy jsem napsal Ježíškovi, že chci koně pod stromeček. Asi tak jako 99 % dětí si to dodnes přeje. Četl jsem také Mayovky. Jsem odkojený Vinnetouem a pokrevnými bratry, a to se také odrazilo na tom mém zaměření,“ vyprávěl před nedávnem v rozhovoru s Jitkou Kynclovou pro EquiRadio.
 
„Postupně jsem si své sny začal plnit. Tuším, že prvního koně jsem si koupil roce 1998, ale můj osobní první kontakt s koněm byl na zámku Blatná. Za ním je velký park, tam mě poprvé posadili na koně. Mým první vlastním koněm byl český teplokrevník a s ním je spojen můj začátek u koní,“ vzpomínal Milan Pata.
 

Čtěte také: Ranchové disciplíny jsou pro lidi více dostupné, vysvětluje Mertová

 
„Dalším snem bylo mít vlastní ranč. Areál, kde se dnes nachází ranč Halter Valley, jsem koupil v roce 2002 a do té doby jsem jezdil na vandry s kamarády. Měli jsme zatím jen představy o tom, že bychom mohli někdy chytat krávy do lasa a nevěděli jsme ani, jak to laso pořádně vypadá. Poté jsme s dalšími nadšenci pořídili areál a rozhodli jsme se, že to celé opravíme do westernového stylu. K tomu patří i westernové ježdění, takže jsem tomu podřídil i část zmiňovaného areálu. První arénu jsem postavil provizorně na trávě z takových kulatin a začali jsme dělat parodii na rodeové ježdění. Tuším, že v roce 2005 jsem u nás už na písčité aréně uspořádal první kovbojské hry. Bylo to takové setkání kovbojů a s tím se to asi celé odpálilo, protože to mělo veliký úspěch. Přijelo mnoho lidí a nadšenců, kteří to také zkoušeli, a tím se v podstatě odstartoval vývoj westernového ježdění u nás. V roce 2008 se vše začalo lámat a postupně překlápět do té profesionálnější roviny,“ popisuje nadšenecké začátky. 
 
„Vybudovali jsme u nás i tradiční westernové městečko, které v poslední době šlo trochu do pozadí, ale dříve sloužilo i jako kulisa pro několik filmů a reklam. Některé byly fakt povedené a dobře udělané. Natáčely se tady i komické firmy, hudební klipy a také podcasty. V současné době náš ranč Halter Valley slouží pro chov koní a nabízíme i ustájení pro klienty. Vedle koní chováme i bizony. Stádo se nám také hezky rozrostlo a v chovu pokračujeme. Chováme i telata a krávy,“ zmiňuje další aktivity, byť hlavním zaměřením zůstává rodeo.
 

Psali jsme: Na volných otěžích, ale precizně. All around začátky Veroniky Cejpové

 
Sám sebe nepovažuje za zakladatele ProRodeo Tour, i když to tak vlastně je. „Jsem spoluzakladatel, ale ve finále jsem se ostatních spoluzakladatelů moc neptal, jestli se na tom chtějí podílet, nebo ne. Oni byli původně součástí takových těch kovbojských her, které se u nás na Haltru začínaly pořádat ještě bez hlavičky ProRodea. Poté jsem si v určitou chvíli řekl, že by bylo fajn to překlopit do nějakého formálnějšího formátu a dát tomu hlavu a patu. V podstatě jsem rok před oficiálním vznikem ProRodea založil neziskovou organizaci s názvem ProRodeo Czech Association, která samozřejmě musela splňovat nějaké náležitosti, abych jí mohl přihlásit na ministerstvo. Tehdy jsem do toho tedy namočil svoji nezletilou dcerku, svoji manželku a Patrika Dirna. Těm jsem to oznámil a pak jsem jim vlastně řekl, že jsou spoluzakladatelé asociace ProRodea,“ konstatuje s odstupem třinácti let. Seriál totiž vznikl v roce 2010. 
 
Úroveň rodea tehdy byla jiná a sám Milan Pata ji označuje za takové typické české rodeo. „Ona je obecně milně zažitá představa o tom, co to vlastně rodeo je. Když to vezmu jednoduše, tak jsem vzal to, co se sto let jezdilo v Americe. Tedy soutěže, principy fungování, oceňování, soudcování, a to jsem tak trochu napasoval na poplatnou legislativu České republiky. Vše muselo být přizpůsobeno řádu na ochranu zvířat. Něco u nás bylo umožněno, něco nebylo, takže i některé disciplíny jsme trochu překroutili a upravili, aby se u nás daly v určitých modifikacích jezdit. Takhle to tedy prapůvodně začalo, že se tak nějak napodobilo to americké rodeo show, což nejsou jen divocí býci a koně, ale i původní westernové disciplíny, na které jsme napasovali naše úpravy,“ konstatoval ve vysílání EquiRadia
 

Nepřehlédněte: Pavel Orel: V Americe jsem pracoval pro Joe Hayese. Dal mi strašně moc

 
Díky pravidlům a osvětě se postupně rodeo v České republice vyvíjelo až do dnešní podoby. „Vzdělávání bylo jednou z naší priorit od samého začátku. Ono to není tak, že my bychom do Čech přinesli to, jak se má jezdit a jak je to správně. My jsme přinesli osvětu, lidem jsme ukázali, jak se to jezdí ve světě a jak by to měli také jezdit u nás. S tím souvisí i dress code, který se objevoval u nás na arenách. Lidem jsme vysvětlovali poměrně dost dlouhou dobu, že kožený australský klobouk na arenu nepatří, že je to trochu jiný svět. Díky osvětě, kurzům, seminářům a školením jsme lidem tak trochu otevřeli oči, o čem to americké rodeo ve skutečnosti je,“ dodává Milan Pata.
 
Foto: poskytl Milan Pata, ProRodeo Tour (März photo, Karel Pešek, Pavel Šroubek)