Hrdinka jménem Vignetta. S každým dostihem se zlepšovala, líčí Seménka

ikonka

Zdola a po malých krůčcích směřoval trenér Zdeněk Seménka hnědku Vignettu k dosud životnímu vítězství v nedělním Oaks. Důležitou roli v příběhu klisny narozené v hřebčíně Napajedla sehrál červencový dostih pro české odchovance v Karlových Varech.
09.08.2022 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
NEPŘEHLÉDNĚTE
| FANCLUB

Velký úspěch domácího chovu, ale i preciznost trenéra a mimořádně šťastná ruka majitele. To všechno se sešlo v letošním Oaks, které nečekaně vyhrála napajedelská odchovankyně Vignetta ze stáje Cardboard.

Líbivá hnědka dokonale naplňovala definici "schovaného" koně. Přestože od jara rostla s každým dalším startem a jezdci Michal Abík a Adam Florian v ní cítili nemalé rezervy, jedničkovým startům se až do první srpnové neděle vyhýbala.

"Byla ze začátku taková syrová, a tak jsme se domluvili s majitelem, že zkusíme jít zespodu, ať to nemá tak těžké. Nechtěli jsme, aby dostala hned zjara zabrat," vysvětloval Zdeněk Seménka, který nasedlal svou první klasickou vítězku.

 

Čtěte více: Vignetta získala Oaks pro český chov. Stále má rezervy, tvrdí Florian

 

Vignetta debutovala dubnovým třetím místem na 1800 metrů v Chuchle Areně Praha, kde porazila mimo jiné pozdějšího účastníka Českého derby Secret Peeta. Následovalo třetí místo ve II. kategorii na stejné distanci a čtyřkové vítězství na 2210 metrů.

Klíčovou roli ve zrání "zelené" klisny však sehrál až dostih pro tříleté a starší koně českého chovu, vypsaný na začátek července v Karlových Varech. "Ten nám dokonale zapadl do plánů. Bylo to pro nás měřítko, že když v tomto dostihu uspěje, může směřovat do Oaks. Podařilo se jí vyhrát a navíc si osahala karlovarskou dráhu," ocenil Seménka.

Do Oaks šla Vignetta jako outsiderka 14:1, ale také jako nečitelná klisna, která dosud neukázala svůj výkonnostní strop. Přestože při obou vítězstvích ve III. a IV. kategorii musela bojovat a měla jen minimální náskok (půl délky a krátká hlava), trenér a zasvěcení věděli, že je to součást jejího dostihového stylu.

"Dosud ukázala jen to, co musela a nikdy se nenadřela. Ona předběhne koně jen o kousek a dál nejde. I dnes mi Adam říkal, že se stále dívala po koních a ještě by přidala. Povahově je trošku umíněná, potomci Pouvoir Absolu to někdy dědí. V poslední době se ale zvedala s každým dostihem a už se otrkala, daleko lépe teď spolupracuje," dodal trenér z moravské centrály Divoky.

Vítězka tří z dosavadních pěti startů vykročila ve stopách své matky Vesponetty, která v tréninku Tajany Grdak patřila k posledním účastnicím dnes už neexistujícího klasického programu v rakouském Ebreichsdorfu. Po čtvrtém místě v 1000 Guineas finišovala druhá v Austrian Oaks za Ley Percy a před Sapsiree či Reglisse. Při jediném slovenském startu skončila třetí v Ceně Whisky. Její polobratr Duke Of Beaumont vyhrál pro Stáj Charvátová čtyřkový dostih v Mostě.

Stoprocentní trefa v Napajedlích

Majitel Karel Klenovský z Otrokovic koupil Vignettu jako odstávče. Když v Napajedlích vybíral posily, prokázal koňařskou intuici - kromě Vignetty ukázal ještě na Dally Top, dceru Koně roku 2016 Dally Hit a druhou z letošní Jarní ceny klisen.

"Mám svůj systém, podle něhož vybírám ročky. Tenkrát jsem chtěl udělat vstřícný krok vůči Napajedlům a podpořit je. Vignetta mě zaujala svým původem, její matka Vesponetta byla na dráze výborná a navíc je dcerou hřebce Vespone. Ten je otcem jiné mé klisny Storm de Nuit, tak jsem po té krvi šel," vzpomínal na začátek příběhu klasické vítězky.

Zelené barvy stáje Cardboard se objevily na dráze v roce 2018. “Jsem sice relativně nový majitel, ale ke koním a dostihům mám vztah už z dřívějška. Vyrůstal jsem u parkurových koní a chladnokrevníků, mám blízko k Napajedlům i Tlumačovu,” objasňuje muž, kterého na tuzemských závodištích nelze potkat bez typického kloboučku v stájových barvách.

Prvním reprezentantem Cardboardu byl český odchovanec Čarda na proutěných překážkách, brzy nato přišly sériové vítězky První Dáma, Storm de Nuit a klasicky umístěná Lady Roseburg.

Mezitím se stáj rozrostla na jedenáct koní a vedle Vignetty dala o sobě v elitní společnosti hlasitě vědět i její vrstevnice Dally Top. "Na jaře jsem panu Klenovskému říkal, že mým cílem je, aby obě klisny běžely v Oaks. Nakonec jsme se ale domluvili, že pro Dally Top bude lepší o něco kratší distance a budeme ji směřovat do slovenského Oaks," nastínil Zdeněk Seménka.

Další plány nové hvězdy zatím zůstávají otevřené, tým však nevylučuje případnou dodatečnou přihlášku do St. Legeru.

"Musíme všechno zvážit. Vignetta má v podstatě splněno, cokoli dalšího bude bonus. Uvidíme, jak stráví Oaks a za dva nebo tři týdny si v klidu sedneme a probereme to," uzavřel trenér.

Foto: Marcela Kozová