reklama 11A

Chci, aby Velká Chuchle žila. Manžel mi dal plnou důvěru, říká Vítková

ikonka

Marie Vítková poskytla magazínu Forbes obsáhlý rozhovor o investicích a plánech se závodištěm Velká Chuchle, do něhož spolu s manželem Radovanem majetkově vstoupili na konci roku 2017 a chtějí z něj vybudovat multifunkční jezdecký areál.
06.06.2019 10:55  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
NEPŘEHLÉDNĚTE
| FANCLUB
reklama 12D
Majitelé závodiště Velká Chuchle Marie a Radovan Vítkovi jsou připraveni vložit do revitalizace areálu stovky milionů korun, ale zatím investují pouze na pozemcích, které již vlastní. V novém čísle magazínu Forbes to řekla Marie Vítková, která rok a půl po vstupu do klíčového tuzemského závodiště poskytla první rozhovor o rodinných investicích do koní.
 
Spolu s manželem Radovanem, který se podle Forbesu dělí s Andrejem Babišem o druhé a třetí místo v letošním žebříčku nejbohatších Čechů, od konce roku do chuchelského areálu investovali 67 milionů korun. V současné době jim patří zhruba 8 hektarů pozemků, zbylých 33 hektarů vlastní stát.
 
"Zatím postupujeme jen obezřejně podle toho, co nám dovolují současné možnosti," řekla Vítková, která se podle svých slov věnuje závodišti minimálně dva dny v týdnu. "Manžel mi dal plnou důvěru, takže spolu detaily moc neřešíme. Radovan je dost zaneprázdněn svými byznysovými projekty."
 

Čtěte více: Rodí se startovní listina derby. Poběží aspoň tři koně českého chovu

 
Své aktivity kolem koní a jezdeckého sportu Vítková vnímá jako ryze soukromou investici.
 
"Velká Chuchle je především dostihové závodiště a zůstane to tak i v budoucnu. Lidé sem chodí a mají dostihy rádi. Vůbec, ale vůbec nechápu, proč někdo tvrdí, že dostihy zrušíme. My opravdu máme lepší pozemky, než je záplavové území ve Velké Chuchli," řekla Vítková Forbesu, který publikoval rozhovor v rámci vydání zaměřeného na nejvlivnější ženy v Česku.
 
Tribuna: Zachovat hmotu, zazelenit a opláštit
 
Deklarovaným cílem rodiny Vítkových je vybudování moderního multifunkčního areálu, který bude intenzivně žít špičkovými sportovními i společenskými akcemi. Velká Chuchle by podle nich měla poskytovat nejlepší ustájení v Praze s doprovodnými službami včetně veterinární kliniky.
 
Jako jednu ze svých inspirací jmenuje Vítková Tops Arenu v nizozemském Valkenswaardu, ale pro pražský areál hledá individuální řešení na míru.
 
"Obecně chceme jezdecké aktivity v Chuchli co nejvíce rozšířit. Vedle dostihů a parkurů budeme usilovat i o drezurní poháry. Už teď jsou tady také turnaje v pólu a závody klusáků," cituje Vítkovou Forbes.
 
Zázemí pro sportovní a dostihové koně má být oddělené. Parkuroví a drezurní koně budou podle Vítkové stát na jedné straně areálu, dostihoví na druhé. "Zvířata mají trochu jiný režim a to budeme samozřejmě respektovat," vysvětluje.
 
Jedním z aktuálních projektů je rekonstrukce stájí z 50. let, střednědobě se chtějí majitelé zaměřit například na revitalizaci tribuny. "Do budoucna chceme zachovat její hmotu, dostihy ji potřebují a je to vlastně dnes už oceňovaný styl moderního brutalismu. Chceme ji ale více zazelenit, trochu opláštit a samozřejmě modernizovat uvnitř," dodává Vítková.
 
Mezinárodní závody i šampionát dětí a juniorů
 
Parkurová část si podle Marie Vítkové bude žít svým vlastním životem. V okolí kolbiště se plánuje vlastní gastrovesnice s food trucky, VIP stan a mobilní tribuna pro 600 diváků. Celkem by toto zázemí mělo pojmout kolem dvou tisíc lidí.
 

Tomanová: Chuchle je mé nové působiště. Chystáme i mezinárodní závody

 
Od jiných srovnatelných areálů se Velká Chuchle chce odlišit mimo jiné velkým společenským doprovodným programem, který umožňuje poloha areálu v hlavním městě. Parkurovým vrcholem sezony letos bude CPI Summer Cup v polovině června. V příštím roce Vítkovi plánují mezinárodní závody a podle Forbesu projevili zájem také o parkurové mistrovství republiky pro děti a juniory.
 
Marie Vítková se vyjádřila také k aktuální situaci kolem sázkové kanceláře Betino.
 
"Změnila se legislativa a sázení na koně se dostalo trochu do takového vzduchoprázdna z pohledu českých zákonů a jejich výkladu. Doložili jsme všechny potřebné dokumenty a nyní čekáme na vyjádření ministerstva financí," uvedla s tím, že doufá v obnovení sázkového provozu 22. června na Českém derby.
 
 
Ilustrační foto: Josef Malinovský 




reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE