reklama 11C

Angkor Wata pojede v derby Minařík. Jako mentor zaskakuje Father Frost

ikonka

Není to zdaleka poprvé, co Josef Váňa půjde do derby s vítězem Velké červnové ceny a posadí na něj Filipa Minaříka. S laděním psychiky Angkor Wata mu během transportu nově pomáhá Father Frost, jenž provázel hřebce i na závodiště Velká Chuchle.
03.06.2019 15:55  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12B

Ani ne čtyřiadvacet hodin po doběhu sobotní Velké červnové ceny se naplno rozběhly jezdecké manévry před 99. Českým derby. První potvrzenou zprávou je angažmá Filipa Minaříka na čerstvém vítězi hlavní předzkoušky Angkor Watovi. Čtyřnásobný německý šampion využil situace, že ryzákův sobotní jezdec Jaromír Šafář má dlouhodobě domluvené "rito" na vítězi slovenské Velké jarní ceny Arcturusovi.
 
"Domluvili jsme se s Josefem Váňou. Přišel čas prolomit rodinnou tradici," řekl Minařík serveru Jezdci.cz s narážkou na dosavadní bilanci Minaříkových v derby. Jeho vlastním maximem na české půdě dosud bylo třetí místo s Miracle Matchem z roku 2010.
 
Handicapeři ponechali Angkor Wata po sobotním vítězství v novém rekordu dostihu na známce 79 kg. Hřebec stáje Joly tak zůstává společně s klasickým vítězem Ignaciem Reillym druhým nejvýše hodnoceným tříletým koněm za zmíněným Arcturusem.
 
Není to poprvé, co Minařík a Váňa spojují síly kvůli vítězi Velké červnové ceny. Před třemi lety se spolu pokoušeli o úspěch v derby s Timekeeperem, ale pravý bratr šampiona Rip Van Winkla zklamal devátým místem.
 

Čtěte také: Luka a Liška dobyli Bratislavu, Palík zaskočil Baden

 
Angkor Wat může být v mnoha ohledech ještě zajímavější šancí. Jako tříletý zůstává neporažen, uspěl ve dvou trialech na distancích 2000 - 2200 metrů při různých průbězích dostihu a dokázal, že si umí poradit i s rychlou dráhou.
 
Čekat co nejdéle
 
Za 80 000 eur vydražený polobratr listed umístěného Face Surface a účastnice dvou francouzských klasických dostihů Petite Noblesse v sobotu potvrdil dobrý dojem z dubnové Jarní ceny v Karlových Varech.
 
Jaromír Šafář tentokrát bezezbytku využil výhodu vnitřního boxu a připravil hřebci klidný průběh ze čtvrtého místa. Angkor Wat patřil spolu s dalším Nathanielovým synem Pacific Hillem k hrstce koní, kteří akceptovali svižné vstupní tempo dvojice Zamindarton a Well Absolut. Hřebec zůstal v klidu a soustředěný i na protilehlé rovině, kde se lehce zpomalilo.
 
Do cílové roviny točil na třetí příčce a přestože se Šafář ještě chvíli snažil počkat, 450 metrů před cílem se ocitl na úrovni vedoucích koní. V polovině cílové roviny vypadal na krátký okamžik lépe útočící Chiouboucar, ale Angkor Wat zabojoval a se svou stále lehce zelenou, ale energickou cvalovou akcí uhájil náskok jedné a čtvrt délky. Nathanielův doběh raz-dva dotvořil Pacific Hill před synem Mikhaila Glinky a klasické vítězky Brittany Big Benem.
 
"Koně útočící zvenku jsem moc nevnímal. Soustředil jsem se hlavně na to, abych byl nalepený na vedle cválajícího Chiouboucara a donutil tak Angkor Wata bojovat. Což se podařilo, ukázal svou třídu i srdce," konstatoval Jaromír Šafář.
 
"Musím říct, že jsem Angkor Watovi hodně věřil. Je pravda, že doběh dnes nebyl tak jasný jako v Karlových Varech, ale to jsme ani nechtěli. Potřebovali jsme si s ním zkusit něco jiného a chtěl jsem, aby Jarda čekal co nejdéle, jak to půjde," dodal Josef Váňa.
 
Pod dohledem Father Frosta
 
Mohlo by se zdát, že po vítězství v hlavním přípravném dostihu a potvrzení angažmá nejúspěšnějšího českého žokeje musí být Angkor Wat horkým favoritem 99. Českého derby. Jak už to ale v týdnech před modrou stuhou bývá, věci se mají poněkud složitěji.
 
Hlavním ryzákovým soupeřem 22. června nemusí být třídový Arcturus ani stále se zlepšující Pacific Hill, nýbrž vlastní hlava. Jeho nervovou konstituci na konci dubna neblaze ovlivnilo zranění, které utrpěl při krátkém transportu z Karlových Varů do Mlýnců. "Při tom extempore se rozmlátil tak, že byly v ohrožení další starty. Naštěstí se dal celkem rychle dohromady," řekl Váňa.
 

Čtěte také: O'Brien posedmé. Britské derby rozhodly vytrvalost a cílová kamera

 
Posledních čtrnáct dní před Velkou červnovou cenou Angkor Wat poctivě pracoval nejen ráno na dráze, ale během dne trénoval i transport. Nakonec Váňu napadla spásná myšlenka. "Postavil jsem k němu do auta sedmiletého Father Frosta, který s ním přijel i do Chuchle, a jakž takž jsme cestu zvládli," vysvětlil Váňa.
 
Angkor Wat v paddocku přesto s postupujícím časem působil stále nervózněji a když na něj Jaromír Šafář nasedl, z ryzáka kapal pot.
 
"Je pravda, že od těch problémů z Karlových Varů hodně znervózněl. Musíme se s tím poprat. Čekají nás napínavé tři týdny, ve kterých budeme mít o čem přemýšlet," připouští Váňa.
 
 




reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE