reklama 11D

Jiří Charvát: Sázky? Jednáme se státem, aby se peníze vracely do turfu

ikonka

Dostihy na rozdíl od celé řady sportů nezískávají na své financování výnosy z loterijní daně. Ministerstvo školství argumentuje, že turf už dostává peníze z rezortu zemědělství, řekl prezident Jockey Clubu Jiří Charvát.
29.03.2019 10:50  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12B
Pokud Česká republika dlouhodobě získává příjem ze sázek, měl by stát vracet část těchto prostředků do dostihového sportu. Na okraj tiskové konference k zahájení letošní sezony to řekl prezident Jockey Clubu Jiří Charvát.
 
"Mezi zdroje financování českého sportu patří to, co se vybere na loterijní dani přímo ze sázek. Jednáme s ministerstvem školství, abychom prosadili názor, že by se část výnosu měla vracet i do financování dostihů," řekl Charvát v rozhovoru pro server Jezdci.cz a internetovou televizi EquiTV.
 
Dostihový sport každoročně dostává dotaci v celkové výši 8 milionů korun od ministerstva zemědělství. A právě touto částkou argumentuje ministerstvo školství, proč dostihy na další peníze od státu už nemají nárok.
 

Čtěte více: Tak vznikl Jockey Club. Pokus o rekonstrukci 100 let starého milníku

 
"Napsal jsem na resort školství, na základě jakého právního ustanovení dospěli k závěru, že bychom peníze ze sázek neměli dostávat. A tam čekáme na odpověď," vysvětluje Charvát.
 
Na pořadu dne zatím není ani případné zvýšení osmimilionového příspěvku od ministerstva zemědělství. "Jednali jsme na několika místech a změna podmínek u tohoto typu dotace bude možná až v roce 2021. Pak by bylo možné tuto částku zvýšit," dodal Charvát.
 
 
Jockey Club ČR věří, že do budoucna není vyloučeno obnovení spolupráce s France Galop. Ohledně sázkové kanceláře Toto CZ, která operuje pod značkou Betino, je dostihová autorita po zimním zvýšení základního kapitálu ze hry.
 
Nabídku dostihových sázek mezitím významně rozšířila společnost Tipsport, která Jockey Clubu za poskytování forem a dalších služeb platí částku v hodnotě nižších statisíců. Jiná forma vzájemné spolupráce typu sponzoring konkrétních dostihů zatím podle Charváta není aktuální.
 

Čtěte také: Lidé na ulici mi přejí štěstí. Minařík se loučí s Japonskem v grupě 1

 
Hlavní ambicí Jockey Clubu pro nadcházející sezonu je uzavření nové dlouhodobé smlouvy se závodišti o zajištění dostihového provozu. "To je úkol, který bude vyžadovat hodně práce a trpělivosti. Je potřebné uzavřít smlouvu na dalších tři až pět let," řekl Jiří Charvát.
 
Nová dostihová sezona začíná 7. dubna ve Velké Chuchli. Server Jezdci.cz a internetová televize EquiTV při této příležitosti pořídily i obsáhlý rozhovor s ředitelem závodiště Martinem Peckou o tom, jak se změnila tvář chuchelského areálu a jaké jsou další plánované změny a novinky.
 

 

Ilustrační foto: Václav Volf, fotovolf.com





reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE