reklama 11A

Skoková pravidla ČJF 2023: Opakovaný start v soutěžích do 100 cm

ikonka

Úpravy skokových pravidel České jezdecké federace, která vstupují do platnosti od 1. dubna 2023, přináší několik zajímavých novinek. Tou největší je asi možnost opakovaného startu dvojice v soutěžích do výšky 100 centimetrů.
24.03.2023 09:00  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |  
AKTUALIZOVÁNO
| FANCLUB
reklama 12B
 
Jednou z národních úprav skokových pravidel ČJF pro rok 2023 je, že při zahajovacím skákání je zakázáno používat průvlečné otěže a bič delší než 75 centimetrů. Článek 210 věnovaný šířkovým překážkám pak hovoří o tom, že: „Od 1. 4. 2024 musejí být bezpečnostní háky na obou stranách zadní bariéry šířkového skoku, a to i na opracovišti.“ Platnost této změny je dle dostupných informací skutečně až od příštího roku a v pravidlech je uvedena v předstihu, aby se na ni mohli pořadatelé připravit. 
 
V článku 241 o vyloučení je novinkou odstavec číslo 4, který dává hlavnímu rozhodčímu novou pravomoc v oblasti welfare koně. „Prezident sboru rozhodčích (v případě jeho nepřítomnosti na věži rozhodčích pak jím určený člen sboru rozhodčích, který přebírá řízení soutěže v jeho nepřítomnosti) může podle vlastního uvážení zazvonit na zvonec a vyloučit dvojici v průběhu kola, pokud usoudí, že by bylo v rozporu s welfare nechat dvojici v daném kole pokračovat. Rozhodnutí o vyloučení je konečné a nelze se proti němu odvolat ani protestovat.“ Nejen skoková pravidla hned v úvodu připomínají, co je to vlastně welfare. „Welfare zvířat neboli životní pohoda zvířat, je obecně stav fyzického a psychického zdraví zvířete, žijícího v souladu se svým prostředím. Pohoda zvířete souvisí s jeho schopností udržet si fyzickou a psychickou zdatnost a vyhnout se strádání. Welfare komplexně zahrnuje podmínky zajišťující spokojenou existenci zvířete, především zdraví a životní pohodu.“
 
Česká jezdecká federace ustoupila od národního pravidla, které začalo platit teprve před rokem. Tehdy byl počet startujících limitován číslovkou 75 a poté již muselo dojít k rozdělení soutěže. Nyní již platí opět pravidlo stovky. „Počet startujících se stanoví z uzavřené startky pro danou soutěž. Je-li počet startujících v jedné soutěži je do 100 soutěžících (včetně), platí, že se tato soutěž nerozděluje a uvedené ceny v rozpise musejí být vyplaceny pro celou tuto soutěž.“ Jen pro úplnost připomeneme, že v loňském roce platilo u počtu 76 až 85 startujících, že se soutěž nerozdělovala, ale pořadatel musel navýšit celkovou výhru v dané soutěži na 133 % původní částky dle schváleného rozpisu a počet oceněných musel být navýšen minimálně o tři oceněné. Když bylo v soutěži 86 až 100 startujících, tak se soutěž také nerozdělovala, ale celková výhra musela být navýšena na 166 % původní částky a počet oceněných se navyšoval o pět oceněných. Odstranění této položky tak jistě uvítají především pořadatelé. 
 

Psali jsme: Všeobecná pravidla ČJF 2023: Samostatné výsledky nejmladších kategorií

 
U změny článku 276 by měli zpozornět všichni jezdci, kteří pravidelně startují ve Velkých cenách Českého skokového poháru. V odstavci 2, který pojednává o jednokolových soutěžích s finále, je část 2.3. a v té stojí, že: „Obě kola jsou rozhodována podle tabulky A na čas. Při překročení časového limitu ve finálovém kole je Sportovec penalizován jedním trestným bodem za každou započatou sekundu.“ Doposud platila penalizace za každé započaté čtyři sekundy. Nyní tedy budou muset jezdci ve finále spěchat podobně, jako v rozeskakování.
 
V příloze F, což jsou pravidla pro pony, červeně označuje změnu celé národní úpravy věnované některým všeobecným ustanovením o soutěžích. V první řadě jde o účast v národních skokových soutěžích: „Sportovci, kteří v daném roce nedovršili nebo nedovrší 11 let věku, mohou startovat výhradně v samostatných soutěžích pro pony. Sportovci, kteří v daném roce dovršili nebo dovrší 11 let věku a jsou držiteli licence i na velké koně, mohou startovat s pony, i ve společných soutěžích s velkými koňmi, avšak max. do výšky 130 cm základního parkuru. V přihlášce je však přihlašovatel povinen uvádět informaci „pony“. Startovní pořadí dvojice určí hlavní rozhodčí.“ Stejný odstavec pojednává také o účasti v národních drezurních soutěžích: „Sportovci na pony, kteří v daném roce nedovršili nebo nedovrší 11 let věku mohou startovat v drezurních soutěžích do stupně L společně s velkými koňmi, s jedním společným vyhodnocením výsledků. Sportovci na pony, kteří v daném roce dovršili nebo dovrší 11 let věku a jsou držiteli licence i na velké koně mohou startovat v drezurních soutěžích bez omezení, mimo MČR.“
 
Velkou novinkou je opakovaný start jedné dvojice v soutěži. Ten je však možný pouze pro nejnižší kategorie soutěží, a navíc pro vybrané skupiny jezdců a koní. „V jednokolových soutěžích do stupně Z (100 cm) na žádost zodpovědné osoby může sbor rozhodčích povolit opakovaný start s tím samým koněm a jezdcem (pouze pro koně a jezdce startující prvním rokem) v té samé soutěži (zpravidla s pauzou na odpočinek koně s rozestupem 3 dvojic). Požadavek na opakovaný start musí zodpovědná osoba nahlásit stewardovi na opracovišti ihned po dokončení parkuru. Výsledek se započítává pouze z prvního startu v soutěži. Druhý start se do výsledkové listiny zapíše jako „tréninkový start“. Opakovaný start v soutěži se započítává do limitu dvou startů koně za den. Jakýkoliv pád koně nebo jezdce na kolbišti neumožňuje opakovaný start. Pořadateli náleží startovné za druhý „opakovaný“ start.“ U této úpravy bude jistě zajímavé sledovat, jak se ujme v praxi. 
 
Ilustrační foto: Martina Kůstková
Zdroj: ČJF



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE