reklama 11B

Úprava skokových pravidel: Při více jak 75 soutěžících poroste dotace

ikonka

Jakmile po 4. dubnu 2022 při parkurových závodech počet účastníků přesáhne číslo 75, pořadatel bude muset vyplatit nejméně o třetinu více peněz. Stanoví to nová národní úprava pravidel ČJF. „Je to opatření směrem k účastníkům,“ říká Radek Rouč.
02.04.2022 09:00  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |  
NEPŘEHLÉDNĚTE
| FANCLUB
reklama 12B
 
Ve skokových pravidlech ČJF platných od 4. dubna 2022 je v rámci národní úpravy nové ustanovené, které upravuje situaci při více jak 75 účastnících. V takovém případě budou pořadatelé povinni navýšit dotaci dané soutěže nejméně o třetinu.
 
Účast a počet koní ve skokových pravidlech upravuje článek 254, který nově obsahuje speciální národní úpravu. Je-li počet startujících v jedné soutěži je do 75 soutěžících (včetně), tak platí, že se tato soutěž nerozděluje a uvedené ceny v rozpisu musejí být vyplaceny pro celou tuto soutěž. Jestliže je do soutěže přihlášeno 76 až 85 startujících, tato soutěž se taktéž nerozděluje, ale pořadatel již musí navýšit celkovou výhru v této soutěži na 133 % původní částky dle schváleného rozpisu a počet oceněných musí být navýšen minimálně o tři oceněné.
 
Jestliže je do soutěže přihlášeno 86 až 100 startujících, tato soutěž se ani v tomto případě nerozděluje. Pořadatel však musí navýšit celkovou výhru na 166 % původní částky dle schváleného rozpisu a počet oceněných navýšit o 5 oceněných. Pokud je do soutěže přihlášeno 101 a více startujících, pak musí být tato soutěž rozdělena na dvě oddělení. Pořadatel je povinen do každého tohoto oddělení dát v plné výši původní částku uvedenou v rozpisu pro tuto soutěž. Toto ustanovení ovšem neplatí na mistrovství České republiky.
 
Pořadatel může zvolit rozdělení soutěže ze dvou možností. První možností je, že soutěž rozdělí do dvou oddělení před startem soutěže. V každém oddělení přitom mohou být sportovci s více koňmi. Druhou variantou je, že soutěž proběhne jako jedna soutěž a poté bude rozdělena do dvou oddělení podle následující klasifikace: dvojice s nejlepším výsledkem je vítěz prvního oddělení, dvojice s druhým nejlepším výsledkem je vítězem druhého oddělení a tímto způsobem budou ceny rozděleny pro výše stanovený počet startujících v dané soutěži. Na závěr této rozdělené soutěže proběhne pouze jediné dekorování podle dosažených výsledků z obou oddělení. Rozdělení soutěže má pouze vliv na rozdělení celkové cenové dotace.
 
Na téma rozdělení soutěží do dvou oddělení při vyšším počtu účastníků hovořil prezident České jezdecké federace Radek Rouč ve čtvrtečním podcastu EquiRadia. „My víme, že kromě velkých závodů se všichni vejdou do počtu sedmdesát startujících v soutěži. To se moc často na menších závodech nestává. Takže omezení se týká hlavně větších závodů. Tento princip nás inspiroval v Německu, kde mají hranici padesáti koní v soutěži a my jsme také chtěli, aby lidi, kteří startují na velkých závodech měli větší šanci na výhru. Dneska při počtu sto padesáti koní v soutěži například stupně L vyhrát nebo mít nějakou mašli je velice problematické. – My si myslíme, že by bylo fajn tuto změnu udělat. Veškeré změny řešily jednotlivé komise a měli to na stole a probírali to,“ uvedl.
 
Radek Rouč také přiznal, že i v rámci České jezdecké federace se uvažovalo o omezení na padesát koní v soutěži. „Na začátku jsme uvažovali nad číslem padesát a v současné době je omezen počet startujících v soutěži na sedmdesát pět.“ V odpovědi na dotaz, zda se neobává, že pořadatelé budou pravidlo obcházet tím, že do soutěže nepustí více jak sedmdesát pět dvojic, nebo případně sníží dotaci soutěže v rozpisu, měl prezident ČJF jasno. „Vezmu to zase ze širšího hlediska. Jestliže mám sto dvacet startujících, vyberu pět set korun za startovné, a to vůbec neberu v úvahu ustájení, tak vyberu šedesát tisíc korun. Jestli v současné době z toho vyplatím dvacet tisíc, nemyslím si, že by to měl být pro pořadatele problém. Určitě by to problém byl, pokud by se za startovné platilo pouze sto až tři sta korun. Dneska si tedy nemyslím, že by toto měl být hlavní problém u pořadatelů. Z vlastní zkušenosti vím a viděl jsem soutěž, kdy ve stočtyřicítce vítěz bral třeba dva tisíce korun a startovné bylo tisíc korun. Myslím si, že ten problém je širší a samozřejmě z dlouhodobého hlediska je to o diskuzi s pořadateli,“ konstatoval.
 

Čtěte také: Nový viceprezident ČJF: Chci disciplíny více spojovat, říká Jiří Kunát

„Počítáme s tím, že s pořadateli budeme zasedat a tu dlouhodobou koncepci, jak by ty jednotlivé organizace závodů měly vypadat, tak se chceme s nimi o tom bavit. Nemyslím si, že by tato opatření měla být problém. Chápu je, ale na druhou stranu nám říkají, že problémem je, když se někdo přihlásí a bez omluvenky se odhlásí. Argumentují: ‚My jsme měli rezervovaný už i box a stojí nás to peníze, on se poté přihlásí někam jinam.‘ To si myslím, že je téma, se kterým my můžeme pomoci a budeme to s nimi řešit,“ pokračuje Rouč.
 
„Myslím si, že brzy také dojde k úpravě výše dotace v jednotlivých soutěžích. Když se podíváme na jezdecké federace v okolních státech, tak tam už mají všechny tyto problémy vyřešené. Buď je to poměrná část nebo minimální částka, která se musí vyplatit. Má to spoustu řešení. My víme, že rok 2022 je pro nás rokem přechodným, kdy skutečně během toho roku chceme ve spolupráci s jednotlivými komisemi i s pořadateli nastavit podmínky a pravidla taková, aby od roku 2023 bylo jasně dané, že když jedu na závody, tak zaplatím tolik a tolik za ustájení a startovné. Pokud je tam určité množství jezdců, tak abych si i nějaké peníze odvezl domů, aby to nebylo tak, že jenom platím,“ předesílá nejvyšší představitel České jezdecké federace. 
 
„Teď je míč na straně pořadatelů. Nechci dělat spekulace o tom, jak jejich kalkulace vypadá, ale vycházím z toho ze strany jezdců a majitelů koní. Určitě v těch vyšších soutěžích to, co pořadatelé vyberou na startovném, tak by neměli mít problém to rozdělit na dvě oddělení. Je to opatření směrem k jezdcům a účastníkům závodů,“ dodává ve vysílání EquiRadia Radek Rouč.
 
Ilustrační foto: Kateřina Návojová



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE