reklama 11D

Equinews: Zlatý pohár pro Josefa Bartoše. Šteyerová mistrem v reiningu

ikonka

Zlatý pohár Elektrizace železnic Praha v Chuchli ovládl opět Josef Bartoš s devítiletým valachem Sternkranzem a dosáhl tak na hattrick v tomto dostihu. – O zlato při kozlovickém mistrovství v reiningu bojovali Markéta Šteyerová a Marian Štihel.
13.09.2023 11:41  |  Autor: Martin Cáp, Josef Malinovský  |  Rubrika: Dostihy  |  
VIDEO
| FANCLUB
reklama 12B
 
Internetová televize EquiTV.cz připravuje v průběhu jezdecké a dostihové sezony pravidelný pořad Equinews, který najdete také například na Stream.cz nebo v programu televize A11. Jednotlivé reportáže vysílá v rámci zpravodajské relace Report kanál Sport 5. Podívejte se na jeho aktuální díl!
 

 

Chuchle opět tleskala Bartošovi. Sternkranz završil hattrick v poháru

Jen jednou za rok se do Chuchle Areny Praha vracejí překážkové dostihy, a to v polovině září, kdy se běží vrchol proutěnkářské sezony Zlatý pohár Elektrizace železnic Praha. Jeho sedmnáctý ročník v neděli 10. září přilákal kvalitní, ale malé pole.
 
Loňské a předloňské vítězství obhajoval devítiletý valach Sternkranz ze stáje Scuderia Aichner SRL, na kterého se opět vyhoupl žokej Josef Bartoš. Cestu za hattrickem mohla favoritovi znepříjemnit jen trojice soupeřů, z toho dva byli jeho tréninkoví kolegové. Jediný koněm, který nepřijel ze stáje rodiny Váňových na Karlovarsku, byl ryzák Wilantos z tréninku Grega Wroblewského.
 
Dostih na 4200 metrů měl očekávaný průběh. Svižné tempo diktoval nejstarší kůň v poli Capivari a za ním se usadili Sternkranz s Wilantosem. Pětiletý Nordstrand měl problémy na několika skocích a brzy začal ztrácet. Kilometr před cílem ztratil Sternkranz pozici a zdálo se, že favorit na rychlé dráze neakceptuje zrychlení soupeřů. Bartoš však nepanikařil a v poklidu se držel na třetí pozici. Na předposlední překážce začal Sternkranz opět zrychlovat a jeho nápor se nakonec ukázal jako rozhodující. Valach připravovaný Josefem Váňou mladším se prosadil lehce o 5 délek před Wilantosem a završil očekávaný hattrick ze Zlatém poháru Elektrizace železnic. Třetí skončil Capivari. 
 
Rámcový program obsahoval ještě jeden dostih přes proutěné překážky, Cenu společnosti AŽD Praha na 3300 metrů. I tady jel favorita Josef Bartoš ve žluto-černých barvách stáje Scuderia Aichner, ale tentokrát se musel spokojit s druhým místem. Nejrychlejší závěr totiž předvedl čtyřletý valach Ange Pitou ze stáje Dostihový klub iSPort–Váňa. V sedle svěřence Josefa Váni staršího se radoval z vítězného comebacku dvojnásobný vítěz Velké pardubické Lukáš Matuský, který musel poslední více než čtyři měsíce vynechat kvůli zranění. Třetí příčku ukořistil aktivní Wolfmaster. 
 
Vrcholem rovinové části programu byla Cena společnosti Subterra, handicap II. kategorie na 2400 metrů. Ve finiši se utkali o vítězství čtyřletá Pleione a o rok starší Lamprey. O půl délky rychlejší byla klisna majitelky MUDr. Evy Nieslanikové, kterou vedl vedoucí muž letošní jezdecké statistiky David Liška. Další délku ztrácela třetí Entropia.
 
Naopak Cena společnosti Sudop Brno na 1800 metrů nabídla vítězství stylem start-cíl v podání největšího favorita. Pětiletý tempař Odsonne, chystaný trenérkou Štěpánkou Myškovou v Kolesách u Kladrub pro majitele Petra Janečka, se čtvrt roku po nevýrazném vystoupení ve Velké ceně Slovenska vrátil s viditelnou chutí a udržel o délku za sebou devítiletého veterána Kissi Sturma a dotahující klisnu La Minosa.
 
V Ceně společnosti Českomoravská železniční opravna pro dvouleté koně na sebe upozornila klisna Francis Gold. Po druhém místě při svém srpnovém debutu v Pardubicích tentokrát předvedla velký závěr a v sedle se svou trenérkou Vendulou Korečkovou zajistila první vítězství nově založené Stáji Roza. Tři čtvrtě délky za vítězkou finišovala poprvé startující Nuda Veritas a také třetí místo získala debutantka, vlastní odchovankyně majitele Jiřího Trávníčka Holly Phelie.
 

Šteyerová a Štihel bojovali o zlato při reiningovém MČR v rozjížďce

V rámci MČR v reiningu se bojovalo v Kozlovicích o tituly ve čtyřech kategoriích. Nejvíce obsazená byla ta pro amatéry, kterých nastoupilo do dvoukolové soutěže třináct. Mladých jezdců bylo devět, stejně jako mladých koní. Seniorů dorazilo osm.
 
Mezi mládeží byly často jen velmi nepatrné rozdíly. Půl bodu scházelo k bronzu Emmě Dagoury na koni HH Oliver Olena a skončila tak až čtvrtá za Viktorií Svieženou v sedle SK Smart N Whiz, jejíž celkové skóre bylo 271,5 bodů. S 275 body vybojovala stříbro Viktorie Růžičková na Sweet Star Watani. Jednoznačným vítězem se však stal Nicolas Pavel s SK Cash To Gun. Tato dvojice předváděla v obou kolech o třídu lepší výkony a jejich výsledek byl 284,5 bodů. 
 
V kategorii junior určené pro mladé koně se dařilo svěřencům domácí Kláry Šalkové. Ta na SK Cash To Smart skončila čtvrtá po zisku 278 bodů a v kombinaci s SK Chic Pinestein vybojovala druhou příčku díky skóre 281,5. Se ztrátou dvou a půl bodů byla třetí Markéta Šteyerová na Smart Shining Baeley. Z prvenství se radoval další z domácích reprezentantů Smart Ranche Marian Štihel. Na SK Smart Whiz It obdržel od rozhodčích skvělých 285 bodů, a především nedělní jízda ohodnocená 144 body patřila mezi jeden z nejlepších výkonů tohoto mítinku. 
 
V soutěži amatérských jezdců se na třetí řádek konečné výsledkové listiny zařadil Jaroslav Kostera s SK Little Teddy. Od druhé Brendy Lesniczákové s SK Smart Poponita jej dělo jen 2,5 bodu. Tato dvojice získala v prvním kole 138,5 bodů, což bylo o bod méně, než měla na svém kontě Lenka Weinmannová s Metamoorphosis. V druhém kole měly obě shodně 142,5 bodů, a tak Weinmannová obhájila v této kategorii loňský mistrovský titul. 
 
Radost Lenky Weinmannové však zakrátko vystřídalo zklamání, neboť se pokoušela zopakovat prvenství i mezi seniory. V prvním kole zapisovala 143 bodů stejně jako Markéta Šteyerová na Zoe Gun Rima a do závěrečné části tak vstupovala jako jedna z favoritek. Jenže v neděli se takzvaně vynulovala. Naopak luxusní závěr měli Karel Kubata s LV Elen Remedys Chic a Klára Šalková na SK Custom Spark. Oba měli v druhém kole 145 bodů a posunuli se na čtvrté a třetí místo. 
 
O zlato se nakonec musela uskutečnit rozjížďka, neboť Marian Štihel s SK Ruf Einstein i Markéta Šteyerová na Zoe Gun Rima měli z obou kol v součtu 287 bodů. Štihel při finálovém startu zapisoval 141 bodů, Šteyerovou rozhodčí ohodnotili 146,5 body, což bylo vůbec nejvyšší skóre celého šampionátu. Nebylo tak pochyb o tom, kdo si zaslouží titul mistra pro rok 2023. 
 
Foto: Libor Štros



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE