reklama 11A

Equinews: Sukdolák vyhrál v Borové. Universe Touch S je šampionkou KMK

ikonka

Při mezinárodních závodech CCI v Borové zvítězil Patrik Sukdolák a dařilo se i Miloslavu Příhodovi a Jaroslavu Abíkovi. – Šestiletá klisna Universe Touch S je šampionkou KMK. – Jitka Šimoušková po roce obhájila mistrovský titul ve working equitation.
06.09.2023 09:00  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |  
VIDEO
| FANCLUB
reklama 12A
 
Internetová televize EquiTV.cz připravuje v průběhu jezdecké a dostihové sezony pravidelný pořad Equinews, který najdete také například na Stream.cz nebo v programu televize A11. Jednotlivé reportáže vysílá v rámci zpravodajské relace Report kanál Sport 5. Podívejte se na jeho aktuální díl!
 

 

Při CCI na Farmě Borová se dařilo Sukdolákovi, Příhodovi a Abíkovi

Farma Borová nedaleko Chvalšin na Českokrumlovsku hostila ve dnech 1. až 3. září mezinárodní závody ve všestrannosti Bohemia Eventing Tour, kterých se účastnili jezdci a koně ze sedmi zemí. Domácí reprezentanti nechyběli mezi nejlepšími.
 
Největšího českého úspěchu se fanoušci této nejnáročnější jezdecké disciplíny dočkali v takzvaných dlouhých dvou hvězdách. Patrik Sukdolák v sedle sedmileté klisny Quida se ujal vedení hned po drezurní zkoušce a sobotní kros překonal bez penalizace. Nulu na bodovém kontě udržel i při závěrečném parkuru a konečných 27,6 bodů pro něj znamenalo jasné vítězství, o které by nepřišel ani v případě jedné chyby.
 
Druhý skončil Rakušan Timo Wimmer na zkušeném šestnáctiletém valachovi Kleiner Herzensdieb. V drezuře byl sice po zisku 31,7 bodů až třetí, ale také v jeho případě v dalších částech soutěže již žádné další trestné body nepřibyly. Pomyslný bronz získala Pita Schmid z Německa na sedmileté klisně Favorita V, jež se mohla stejně jako její úspěšnější soupeři radovat z čistých jízd při krosu i parkuru. Za drezurní úlohu obdržela od rozhodčích 34,9 bodů. 
 
V krátké variantě dvouhvězdičkové soutěže CCI kralovala další rakouská jezdkyně Lea Siegl. Na šestileté klisně Roxanne Je se hned v úvodu ujala vedení po zisku 23,3 bodů, ale při terénní jízdě zvolila volnější tempo, kvůli němuž inkasovala 11,2 bodů za překročení času. Na parkuru si již časomíru více ohlídala a jelikož nechybovala, tak skončila s 34,5 body druhá hned za jejím dalším koňským svěřencem, jímž je dvanáctiletý hřebec Lebenstraum. Ve dvojici s ním vstupovala do krosu z druhé příčky penalizována 24,9 body. K nim přidala pouhý 1,2 bodu za čas, což znamenalo vítězství s rezervou dvou parkurových chyb. Na ty však nedošlo. 
 
Český reprezentant Jaroslav Abík si z drezury odvážel 31,9 bodů. Když k nim v sobotu přidal 5,2 bodů, mohl doufat v medailové umístění, pokud předvede precizní skokovou zkoušku. To se mu podařilo a s 37,1 body se zařadil na konečný třetí řádek výsledkové listiny.
 
Velmi pěkný úvod v soutěži CCI s třemi hvězdami měl Miloslav Příhoda s valachem Obora´s Guitar Gangster. I když byl po drezuře až šestý, věděl, že rozdíly jsou minimální a dokázal toho využít v krosu, v němž přidal pouze 10 bodů za čas a posunul se na průběžné třetí místo. U toho již zůstalo, jelikož v neděli potvrdil své skokové kvality a parkur dokončil bez jediné chyby i v časovém limitu. 
 
Rakušan Robert Mandl se sedmiletým valachem Chateau Gaillard k 30,8 bodům z drezury přidal 9,6 v terénní jízdě. Na parkuru se jeho bodové skóre už nezvedlo a obsadil druhou příčku za Steffi Mylius ze Švýcarska. Tato jezdkyně se blýskla především v krosu, kdy se z páté pozice vyhoupla do vedení. K 31 bodům totiž připočítala jen 4,4 za překročení času. Před Mandlem měla náskok rovných pět bodů, a tak si mohla dovolit jednou chybovat. To se také stalo, a tak z toho bylo poměrně těsné prvenství s jednobodovým náskokem.
 

Šestiletá klisna Universe Touch S byla hvězdou finále KMK 2023 v Písku

Ve dnech 1. a 2. září vyvrcholil v Písku letošní ročník chovatelského seriálu Kritérium mladých koní v parkurovém skákání. Koně absolvovali dvě kola, a z jejich součtu byli vyhodnoceni nejlepší zástupci mezi skokany ročníků 2017, 2018 a 2019.
 
Mezi čtyřletými klisnami nakonec z celkového hodnocení vyšla nejlépe Aifee po Chacoon Blue z matky po Oklund. Oldenburská klisna, kterou předvedla Jana Stébelská je z chovu Czech Equestrian Teamu a je i v jeho majetku. Do top 3 se dostala CS La Este po hřebci Hickestead White z matky po Acros. Klisnu z chovu a v majetku Heleny Lahodné sedlal Daniel Pospěch. Třetí dojela hnědka českého teplokrevníka Calgeri-P po Chico´s Boy z matky po Al Campo. Klisnu prezentovala Tereza Benediktová, pochází z chovu Antonína Pospíšilíka a je rovněž v jeho majetku.
 
V kategorii hřebců a valachů narozených v roce 2019 zvítězil český teplokrevník Quo Vadis 6 s Kateřinou Benediktovou. Kůň má v původu Quidama a ze strany matky je dědem Cascalo, majitelem i chovatelem je Zemský hřebčinec Tlumačov. Druhé místo bral písecký plemeník Li-Quite v sedle s Jakubem Štěrbou. Holštýnský hřebec je po otci Livello z matky po Quite Capitol. Jeho chovatelem je Patrik Sillo a majitelem Luboš Kozák. Díky nejlepší jízdě v druhém kole se na třetí místo vyšvihl hřebec Zangersheide Angel vd Achterhoek Z. Hnědáka po Amadeo van 'T Vossenhof Z z matky po Wandor van de Mispelaere vlastní Laura Helebrantová a chovatelem je Van de Achterhoek. V sedle byla Anna Helebrantová.
 
I v soutěži pětiletých klisen se pořadí oproti prvnímu kolu soutěže poměrně výrazně měnilo. S vysokou známkou 26,500 vyhrála v sobotu vestfálská bělka Lady Blue po Chacon Blue z matky po Cassini I. V sedle klisny, která je v majetku Anny Kellnerové, byl Daniel Pospěch. Bělka se tak dostala i na konečné první místo. Na druhé příčce skončila ČT Alfa 50 po hřebci Aristo Z z matky po Comero. Chovatelem i majitelem klisny je JŠ Valdštejnská obora a parkur s ní překonal Petr Vančura. Na třetím místě dojela po přičtení výborného druhého kola irská klisna Kilnaboy Romanov po Romanov z matky po Cascadello I. Hnědku v majetku Gabriely Zagyi předvedla Lenka Kočí.
 
Kategorie hřebců a valachů narozených 2018 rovněž přinesla v konečném pořadí změnu na nejvyšších třech příčkách. Vítězem se stal hanoverán Eldorado 45 po Eldorado van de Zeshoek. Matka hnědáka je po Lord Pezi a je v majetku Team Nijhof. V sedle byla Antonia Sabathilová, která s ním v neděli dostala vysoké hodnocení 27,700. Druhé místo obsadil Aleš Opatrný s belgickým hřebcem Creative / Efox vh Netehof, jenž je v jeho majetku. Otcem hnědáka je Conthargos a dědem ze strany matky je Diamant de Semilly. Třetí dojel Matěj Kotalík v sedle hanoverského hřebce Caresta P. Ryzák po Caressini z matky po Stakkato je v majetku Pavla Zahoře, z jehož chovu také pochází.
 
Stejně jako v pátek, také v sobotní druhé jízdě oslovila komisi šestiletá klisna Universe Touch S s Matoušem Kořínkem. Dostala nejvyšší známku mítinku 28,500, a tím také zapsala nejvyšší hodnocení celého finále Kritéria mladých koní napříč kategoriemi, které mělo hodnotu 55,300. Otcem holštýnské hnědky je plemeník United Touch S, matka má v původu hřebce Quite Capitol. Chovatelem je Bernd Mohr a majitelem Daniel Voksa. Druhé místo brala Elvista, jejímž otcem je Elvis ter Putte a matka je po Aristo Z. Chovatelkou i majitelkou české klisny je Magdaléna Hrušková a v sedle byl Jiří Hruška. Třetí místo pak v konečném pořadí obsadila Petra Pařenicová s Miss Elitou. Holandská hnědka po Eldorado van de Zeshoek z matky po Candillo pochází z chovu Josefa Pařenici a je také v jeho majetku.
 
V soutěži šestiletých hřebců a valachů byl se známkou 27,100 nejvýše hodnoceným koněm Harry P po Hickstead White z matky po Pius. Hanoverského plemeníka, který je z chovu a v majetku Pavla Zahoře, sedlal Matěj Kotalík. Zdeněk Hruška s plemeníkem Kannthagem DK dojel celkově druhý. Hnědák plemene slovenský teplokrevník po Kannan z matky po Carthago Z pochází z chovu Dany Kováčové a je v jejím majetku. Třetí místo celkově bral v pátečním kole Beaumont v sedle se svým majitelem Janem Chýlem. Holštýnský hřebec po Brantzau z matky po Cassin pochází z chovu Volkmara Schadocka a v pátek sice zapsal až šestý nejlepší výsledek, ale na pomyslný bronz to stačilo.
 
Kritérium mladých koní ve všestrannosti vyvrcholí druhý zářijový víkend v Borové u Chvalšin. Finále drezurního KMK je naplánováno na 23. září do Zduchovic u Kamýku nad Vltavou. 
 

Šimoušková po roce obhájila mistrovský titul ve working equitation

V Královicích u Slaného se od 1. do 3. září konalo mistrovství České republiky v disciplíně working equitation v kategoriích určených pro děti, juniory a seniory, které doplnilo ještě několik rámcových soutěží. Program tak byl velmi nabitý.
 
Šampionkou mezi dětmi se stala Alexandra Typoltová na koni Urwins Jaffa, které se vydařil především drezurní test. V testu ovladatelnosti pak byla druhá, ale 26 bodů z obou částí znamenalo poměrně jasné vítězství. Druhá byla Tereza Kropáčová v sedle Royal Rebel, jež se umístila druhá a třetí. Bronz patřil Kláře Táborské s Alpinhorse Frederic. 
 
V mistrovské soutěži juniorů sledovali diváci napínavý boj až do úplného konce. Favoritkou po drezuře i po testu ovladatelnosti byla Valérie Havlíčková s koněm Neapolitano Tüscök, jenže v rychlostním testu si spletla kurz a absolvovala překážku mimo správné pořadí, což pro ni znamenalo vyloučení z této zkoušky a v celkovém pořadí se posunula až na předposlední místo. 
 
Tím se otevřela cesta ke zlatu Alexandře Škutové na De Goede Ree´s Mona Lisa, jež se letos účastnila mistrovství světa mladých jezdců v Portugalsku. Tato dvojice byla druhá v drezuře i v testu ovladatelnosti. Nedělní test rychlosti zvládla jako třetí nejlepší a v součtu zapisovala za zmíněná tři umístění 14 bodů do mistrovské tabulky. O jeden bod tak skončila před Adrianou Štolcovou na Sunny Day. Té vyšel ze všech nejlépe závěrečný test rychlosti. Rychlostní zkouška dopadla úspěšně i pro Johanu Zelenou, a i díky tomu se mohla radovat ze třetí pozice.
 
Mistra republiky v kategorii seniorů obhájila Jitka Šimoušková s koněm Neapolitano Tüscök. Během celých závodů si vedla naprosto skvěle a bylo vidět, že na sobě s koněm hodně pracovala. Vyhrála jak drezuru, tak test ovladatelnosti a o celkový triumf ji nemohlo připravit ani dílčí páté místo z rychlostní zkoušky. 
 
Titul vicemistryně získala Lucie Bužková s koněm PB Roan Dualy, což je zástupce westernové stylu. V jednotlivých částech mistrovské soutěže byla dvakrát třetí a jednou čtvrtá. Celkem nasbírala 26 bodů, tedy o pět méně než vítězka. Dva body pak měla náskok na třetí v konečném pořadí Jindru Kučerovou s Lidkou 2. Smutný musel být Ladislav Kubát, jelikož ten zůstal bez medaile o jeden jediný bod, přičemž nedělní test rychlosti s koněm Mister IV vyhrál.
 
Foto: Josef Malinovský



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE