reklama 11C

Zoo Praha je v chovu koní Převalského úspěšná. Aktuálně má 38 jedinců

ikonka

Již déle jak týden mohou návštěvníci Zoo Praha obdivovat koně Převalského v nové trojské expozici Gobi, kde žije nově sestavená čtyřčlenná chovná skupina. Devítiletý hřebec Granola je otcem zatím posledního přírůstku narozeného v loňském roce.
02.04.2024 11:30  |  Autor: Josef Malinovský  |  Foto: Josef Malinovský  |  Rubrika: Chov  |  
VIDEO
| FANCLUB
reklama 12C

 
Do nové expozice Gobi v pražské Zoo byli nedávno umístěni čtyři koně – devítiletý hřebec Granola, pětiletá Xicara, sedmiletá Victorie a desetiletá Konni. Nejen o této chovné skupině jsme hovořili s kurátorkou chovu kopytníků Barborou Dobiášovou.
 
„Expozice Gobi vznikla na tradičním místě, kde se koně Převalského chovají od padesátých let minulého století, od kdy tady měli původní velkou expozici. Ta již dosloužila, a proto jsme se zde rozhodli vybudovat expozici novou, která lépe vyhovuje současným chovatelským požadavkům a nabízí také větší výběh. V minulosti tu byly výběhy tři, z nichž vznikl jeden velký. V zázemí pak máme ještě jeden výběh, jenž slouží v případě potřeby odstavení některého ze zvířat,“ řekla Barbora Dobiášová v rozhovoru pro internetovou televizi EquiTV.cz.
 
Aktuálně je v trojské Zoo čtveřice koní Převalského. „Sestavili jsme novou chovnou skupinu. Hřebec Granola je devítiletý a pochází z Belgie. Již jsme měli možnost jej vyzkoušet v chovu, je otcem zatím posledního přírůstku, který se narodil v loňském roce. Má k dispozici tři klisny, z nichž nejmladší je Xicara. Ta se narodila ve staré expozici před pěti lety. Dále zde máme klisnu Victorii. Je jí sedm let a narodila se v Dolním Dobřejově. Z Berlína pochází klisna Konni, jíž je deset, a ještě neměla možnost se zařadit do chovu,“ pokračuje Dobiášová.
 
Kromě čtveřice koní v pražské Troji má Zoo dalších třicet čtyři jedinců. „V aklimatizační stanici v Dolním Dobřejově je momentálně dvacet osm koní. Je tam devět výběhů, a tak máme možnost pro chov uzpůsobit různé skupiny. V neposlední řadě chováme koně v Praze na Dívčích Hradech, kde je šest zvířat. K dispozici mají výběh o rozloze sedmnácti hektarů.“
 

Psali jsme: Osm koní Převalského odletí v červnu armádními letouny do Kazachstánu

 
Dovozy koní Převalského do evropských zoologických zahrad začaly na sklonku 19. století. Díky této skutečnosti se podařilo tyto divoké koně zachránit před úplným vyhynutím a pražská Zoo v tom sehrála významnou roli. Na konci 50. let jí dokonce bylo svěřeno vedení mezinárodní plemenné knihy tohoto druhu. 
 
Dlouholetá snaha navrátit ho do volné přírody se stala realitou v roce 1992, kdy byli převezeni první koně zpět do Mongolska. Od té doby proběhla celá řada mezinárodních transportů, na nichž se aktivně podílí od roku 2011 i pražská Zoo ve spolupráci s armádou České republiky. V devíti transportech tam takto bylo přepraveno 34 koní a další budou následovat již brzy. „Nyní navazujeme dvěma projekty. Jedním je reintrodukce koní do Kazachstánu, druhým pak do východního Mongolska. Bude se jednat o zcela novou lokalitu, kde koně Převalského zatím nejsou,“ prozradila Barbora Dobiášová ve vysílání EquiTV.cz.
 
První transporty koní Převalského z Evropy do Kazachstánu proběhnou letos v červnu v rámci projektu Návrat divokých koní 2024. Dva armádní letouny CASA s celkem osmi koňmi na palubě odletí 3. června z letišť v Praze a Berlíně. Po mezipřistáních v Istanbulu a Baku přistanou 4. června v Arkalyku ve středním Kazachstánu. Pak bude transport koní pokračovat do aklimatizačního centra Alibi v Altyn Dala již po zemi. Poslední divoký kůň se tak po Mongolsku vrátí do stepí další země v nitru Asie.
 




Veškerý obsah na webech Jezdci.cz, EquiTV a EquiRada je dostupný zdarma. Kvalitní materiály ovšem něco stojí a příjmy z reklamy chod redakce plně nepokryjí. Příspěvkem 100 Kč podpoříte naši autorskou tvorbu a získáte 1 měsíc členství ve fanclubu. Další podrobnosti najdete POD TÍMTO ODKAZEM.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE