reklama 11D

Pásku u expozice Gobi s koňmi Převalského přestřihl prezident Petr Pavel

ikonka

Zoo Praha v sobotu oficiálně zahájila letošní hlavní návštěvnickou sezonu a zároveň slavnostně otevřela mongolskou expozici Gobi, která je novým trojským domovem koní Převalského. Přestřižení pásky se ujal prezident České republiky Petr Pavel.
23.03.2024 20:18  |  Autor: Josef Malinovský  |  Foto: Oliver Le Que, Zoo Praha  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12A

 
V rámci zahájení 93. hlavní sezony v Zoo Praha byla v sobotu 23. března slavnostně otevřena mongolská expozice Gobi. Přestřižení pásky se ujali prezident České republiky Petr Pavel, ministr životního prostředí a turismu Mongolska Bat-Erden a ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. 
 
V novém expozičním celku nalezli domov především ikoničtí koně Převalského, které Zoo Praha dlouhodobě vrací do volné přírody. Návštěvníci tam tento den také poprvé spatřili i pouštní kočky manuly a další mongolskou faunu včetně předobrazu bájného olgoje chorchoje, hroznýška tatarského. 
 
„Když se v roce 2011 povedlo první koně Převalského převézt do Mongolska, a poté se to povedlo ještě osmkrát, a když jsem viděl, jak se v západním Mongolsku kůň Převalského úspěšně množí a vrací se do tamní přírody, tak to považuji za světový unikát. Rád bych vyjádřil velký respekt nejen panu řediteli a pražské zoologické zahradě, ale také naším mongolským kolegům a přátelům, protože bez úzké spolupráce by to samozřejmě nešlo,“ uvedl prezident České republiky Petr Pavel. Připomněl tak projekt Návrat divokých koní, v jehož rámci Zoo Praha mezi lety 2011 až 2019 přepravila celkem 34 koní Převalského do západního Mongolska. Nyní chystá další transporty, tentokrát na východ země.
 
„Expozice Gobi představuje nejen koně Převalského v prostředí věrně imitujícím mongolskou krajinu, ale i dalších jedenáct druhů tamních zvířat,“ uvedl ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. „Návštěvníci si zde mohou prohlédnout i řadu gobijských artefaktů – autentickou jurtu, tradiční mongolské ovó, kosti dinosaurů či záhadné petroglyfy. Mongolsko, kam koně Převalského dlouhodobě a úspěšně reintrodukujeme, chceme zkrátka představit v co nejpestřejší podobě.“
 

Psali jsme: Expozice Gobi: Prohlédněte si nový domov nejen koní Převalského v Zoo Praha

 
Zdravici následně pronesl i zástupce mongolské vlády, který do Prahy přicestoval spolu s mongolskou státní delegací právě na otevření nové expozice Gobi. „Je úžasné vidět zde v Praze takto krásný mongolský areál. Nutno dodat, že včera podepsané memorandum mezi námi a Zoo Praha přiblížilo reintrodukci divokých koní i na východ Mongolska, kde se historicky také vyskytovali. Mám radost, že úspěšná spolupráce dvou národů bude pokračovat. Kůň Převalského vymizel z přírody kvůli lidem a nyní je to na nás je do divočiny opět navrátit,“ pronesl ministr životního prostředí a turismu Mongolska Bat-Erden.
 
Následné přestřižení pásky před expozicí Gobi poblíž horní stanice lanové dráhy sledovaly stovky návštěvníků i desítky novinářských objektivů. Přání zdařilé sezony si obecenstvo následně poslechlo i z úst zástupců Magistrátu hlavního města Prahy. „Praha je nejen jedním z nejkrásnějších světových měst, ale současně má jednu z nejkrásnějších zoologických zahrad, která se pravidelně umisťuje v žebříčcích nejlepších zoo. Přeji jí úspěšnou hlavní sezonu a mnoho návštěvníků. Současně jako porodník musím dodat, ať se zdaří i druhý porod v pavilonu goril, který se očekává ještě v průběhu jara,“ popřál primátor Prahy Bohuslav Svoboda.
 
„Zoo Praha vrací koně Převalského do Mongolska a nyní postavila kus Mongolska v srdci Evropy. Pražané i další návštěvníci naší zoologické zahrady se tak mohou vydat do Džungarské Gobi a s ikonickým koněm Převalského i dalšími tamními zvířaty stát doslova tváří v tvář,“ zmínila náměstkyně primátora Prahy pro oblast životního prostředí Jana Komrsková.
 
Zdroj: tisková zpráva Zoo Praha
 




Veškerý obsah na webech Jezdci.cz, EquiTV a EquiRada je dostupný zdarma. Kvalitní materiály ovšem něco stojí a příjmy z reklamy chod redakce plně nepokryjí. Příspěvkem 100 Kč podpoříte naši autorskou tvorbu a získáte 1 měsíc členství ve fanclubu. Další podrobnosti najdete POD TÍMTO ODKAZEM.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE